Számos nőt tapasztalta már, hogy reggel puffadt felső szemhéj köszön vissza a tükörből, a duzzanat pedig aligha húzódik vissza a nap végére. Ez nem csupán a szépség és a külsőségek miatt aggasztó. A háttérben meghúzódó okok sajnos súlyosabb problémák is lehetnek. Némelyik tényező esetén orvosi segítségre van szükség, míg vannak olyanok is, amelyek ellen házi praktikákkal könnyedén felléphetsz.

hirdetés

Noha a látható tünet egy és ugyanaz minden esetben, a duzzadt felső szemhéj mögött egészen különböző tényezők húzódhatnak meg. Az számtalanszor előfordul, pláne a nyári kánikulában, hogy egy alapos szellőztetés következtében huzatot kap a szem, vagy épp a klímaberendezésre érzékeny. Ilyenkor a puffadás hamar elmúlik, ráadásul a legtöbben maximálisan tisztában vannak vele, hogy pontosan mi okozta a problémát, erre utaló társtünetek is jelentkezhetnek, mint például a pirosság és a fokozott könnyezés.

Ha hosszú távon fennáll a szemhéj duzzadása, mindenképpen alaposan utána kell járni a lehetséges okoknak. A genetikán túl számos más dolog is meghúzódhat a háttérben. Néhány esetben súlyosabb problémát takarhat a puffadás, míg az is előfordul, hogy egy banális apróság miatt dagadnak meg a szemek. Betegségek, huzamosabb ideig fennálló allergiás reakciók, gyógyszerek okozta mellékhatások esetén mindenképp orvosi segítségre van szükség, míg bizonyos esetekben a házi praktikák csakugyan segíthetnek.

 

Ezektől puffadhat fel a felső szemhéj: a duzzanat mögött számtalan ok húzódhat meg

Allergia

Nem meglepő, hogy a szemhéjak duzzanatát számos esetben valamilyen allergia okozza. A testbe került allergénekkel szemben ellenanyagot termel a szervezet, ami akár a szemek begyulladásában és puffadásában is megnyilvánulhat. Pollen-, valamint ételallergia egyaránt vezethet a szemek és környező terület duzzadásához.

Amennyiben már tisztában van valaki a számára kerülendő ételekkel, összetevőkkel, valószínűleg tudja, hogy ez okozza a püffedt látványt. Ha nem került még sor allergiavizsgálatra, mindenképpen szükséges beiktatni egyet a későbbi problémák elkerülésének érdekében. Bizonyos kozmetikumokra is reagálhat így a felső szemhéj, ilyenkor minden esetben ki kell szűrni, mely összetevő váltja ki a rekciót. A továbbiakban pedig érdemes elkerülni a használatát.

Betegségek, orvosi problémák

Nem csak egyszerű, banális tényezők okozhatják a szemhéj duzzanatát. Sajnos előfordul, hogy egy súlyosabb betegség húzódik meg a háttérben, amely egyértelműen orvosi segítségért kiált. Éppen ezért rendkívül fontos minden esetben tisztázni, hogy mi a kiváltó ok.

A vese, a máj megbetegedése, keringési zavarok éppúgy állhatnak a tünet hátterében, ebben az esetben pedig feltétlenül szakember segítségére van szükség. Vashiány, hormonális problémák – például a problémás pajzsmirigyműködés –, feszültség a szemben ugyancsak kiválthatja a duzzanatot.

Gyulladás

Akut gyulladás szintén hozzájárulhat a puffadt szemhéjakhoz. Ehhez elég a huzatban üldögélni, de történhet egy sérülés vagy egy idegen, apró dolog is belekerülhet a szembe, ami súlyos reakciót vált ki. Ilyenkor szintén a megfelelő orvosi kezelés hozhat enyhülést.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között éppúgy megtalálható a szemhéjak duzzadása. Ha az elmúlt időszakban olyan gyógyszer volt napirenden, amivel korábban még nem találkozott a szervezet, mindenképp érdemes utánajárni, hogy a puffadást az okozza-e, netán más ok bújik meg a háttérben.

Kozmetikumok

A különböző kozmetikumok, szemkörnyékápolók, krémek és sminktermékek éppúgy kiválthatják a szemhéj duzzanatát. Számos esetben a szempillaspirál a ludas, de bármilyen kencével előfordulhat, hogy kellemetlen reakciót vált ki a szemkörnyéken. Ha új terméket teszteltél a közelmúltban, nagy az esélye, hogy a vadonatúj szerzemény lesz a puffadt szemek okozója.

Gyakran nem allergiáról, hanem ézékenységi reakcióról van szó, amit például a nem megfelelően eltávolított smink is kiválthat. Nyáron sokaknál okoz gondot a vízálló szempillaspirál lemosása, gyakran szabad szemmel alig látható festékmaradványok ragadnak meg a szempillákon, amelyeket aztán beledörzsölünk vagy belepislogunk a szemünkbe.

Életmódbéli tényezők

A helytelen táplálkozás, tulajdonképpen a túlzott nátriumbevitel simán okozhat puffadt szemeket. A rendkívüli sófogyasztás miatt a szervezet visszatartja a vizet, ami a szemet körülvevő szövetekben szintén folyadékfelhalmozódáshoz vezet. Ennek következtében reggel duzzadt szemhéjak köszönnek vissza a tükörből. Míg a szem alatti táskákat főként a környező izmok gyengülése, ennek hatására pedig a bőr megereszkedése és a vékony zsírszövet kitüremkedése idézi elő, a felső szemhéj duzzanata leginkább felgyülemlett vízre utal. Ugyanez persze, a szemkörnyék egészén jelentkezhet.

A dehidratációhoz hozzájáruló alkoholfogyasztás, valamint a rendszertelen és kevés alvás hasonlóan előidézheti a problémát, így ezekre nem árt odafigyelni, ha inkább elkerülnéd a kellemetlen szemdagadást.

Kontaktlencse

A kontaktlencse viselése szigorú szabályokat követel. Amennyiben valaki figyelmen kívül hagyja ezeket, garantáltan számolhat a felső szemhéjak duzzanatával, egy fájdalmas gyulladással karöltve. Ha valaki tudja, hogy nem megfelelően viselte őket, valószínűleg azzal is tisztában van, hogy ez okozza a problémát. Új kontaktlencse esetén azonban irritáció, allergiás reakció éppúgy kiválthatja a puffadást.

 

Házi praktikákkal is enyhíthető

Bár némelyik okot aligha lehet otthoni praktikákkal orvosolni, s inkább szakember segítségére van szükség, tűzoltásnak, tüneti kezelésnek vagy enyhítés céljából sokszor jól jönnek a házi módszerek is. A duzzanat lohasztására szolgáló hideg zöld teás filteren túl más összetevőkkel éppúgy érdemes próbálkozni.

A megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz fogyasztása hozzájárul a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Az első lépés, amit érdemes tenni, tehát az, hogy nagyobb fókusz kerül a folyadékbevitelre. Így kisebb eséllyel kerül sor a víz visszatartására, a szemkörnyéki szövetek sem duzzadnak meg látványosan.

Otthon elkészíthető pakolások segítségével éppúgy sokat lehet tenni a duzzadás ellen. A legjobb alapanyagok a krumpli és a kígyóuborka, hiszen mindkettő antioxidáns hatással bír, miközben kellően hűsítik és hidratálják a puffadt területet.

Ha van otthon Aloe vera növény, érdemes lecsípni belőle egy keveset, és a szemkörnyékre felvinni a benne található anyagot. Rendkívüli mértékben serkenti a vérkeringést, így elűzi a felgyülemlett, visszatartott folyadékot, csökkenti a puffadást.

A vér- és nyirokkeringés fokozása szintén sokat segíthet a püffedtségen. Ehhez nincs másra szükség, mint a szemkörnyéki részek alapos masszírozására. Persze nem kell ukmukfukk belevágni, számtalan, a célnak megfelelő videó található már az interneten, amely lassan mutatja a tökéletes lépéseket. Speciális nyirokmasszázs segítségével látványosan lelohad a duzzanat, a felső szemhéj visszanyeri eredeti formáját.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés