A szem alatti sötét karikákkal rengetegen küzdenek. Egyeseknél csupán a kialvatlanság, másoknál genetikai hajlam, vagy akár betegség húzódik a háttérben. Tehát a karikás szem nem csupán esztétikai probléma lehet, hanem tünet is. Honnan tudhatod, mivel állsz szemben, és mit tehetsz azért, hogy megszűnjön a probléma?

hirdetés

A karikás szem nem csak esztétikai probléma: ilyenkor nem hatnak a krémek

A sötét karikák leggyakrabban genetikai eredetűek. Ez semmi rosszat nem jelent, egyszerűen neked ilyen a bőröd, bizonyos részeken több pigmentet tartalmaz, mint máshol. Ez általában a sötétebb bőrtónusú embereknél jellemző. A világosabb bőrűek karikái inkább lilásabbak, ez annak tudható be, hogy az apró vérerek színe átüt a vékony felszín alól. Krémekkel, hűtőmaszkokkal talán halványíthatod ezeket, de megszüntetni a szokásos praktikákkal nemigen lehet.

A korrektoron túl a hialuronsavas feltöltés segíthet. Ez körülbelül egy-másfél évig biztosít tartós eredményt. Azonban a sötét pigmentekkel szemben, ez a módszer sem bizonyul mindig hatásosnak. A hialuronsavas feltöltés akkor lehet jó megoldás, ha a szem alatti területed árnyékolt, úgy esik rá a fény, hogy sötétebbnek látszik. A másik lehetőség a lézeres kezelés, melynek során összehúzzák az apró vérereket, ezáltal a karikák halványabbá válnak.

Komolyabb gond, ha valami betegség húzódik a háttérben, és a sötét karika ennek egyik jól látható tünete. Ekkor a vitaminpótlás, és persze a betegség szakszerű kezelése a megoldás.

 

Milyen betegségre utalnak a karikák?

A szem alatti sötét karikák vitaminhiányra, betegségre is utalhatnak. Erre akkor érdemes gyanakodni, ha akármit vetsz be ellenük, azok nem hajlandók távozni, halványodni. Ha már mindent megpróbáltál és semmi sem használt, lehet, hogy hiánybetegség húzódik meg a háttérben. A vashiányos vérszegénység gyakori oka a karikás szemeknek.

Ennek következtében a bőr sápadttá válik, a szem alatti terület pedig sötétté. Jellemző tünet, hogy nemcsak a szem alatti terület, de a szemhéj is lilás színűre változik. Más árulkodó jelek is kísérik, mint például a gyakori fejfájás, fáradékonyság, étvágytalanság, általános rossz közérzet.

A vashiány mellett számos más betegség tünete is lehet a karikás szem. Többek között okozhatja allergia, ekcéma, pajzsmirigy-alulműködés, szívbetegség, petefészek-rendellenesség, és veseprobléma. Ha ezen betegségek más tünetét is tapasztalod magadon, érdemes kivizsgáltatni. Időszakosan hormonális változások is húzódhatnak a háttérben.

Egy-egy szezonális betegségből való felépülés után a karikák jelezhetik, hogy az immunrendszered még nincs teljesen rendben. Ilyenkor nincs más dolgod, mint elegendő vitamint szedni és pihenni. A sötét karikák hamarosan el fognak múlni maguktól.

A dohányzás nem csak a tüdőnek árt

A dohányzás köztudottan nemcsak a tüdőnek, de a bőrnek sem tesz jót, hiszen oxigénhiányossá teheti és öregíti is azt. A szem alatti hajszálerek pedig igen gyorsan reagálnak a keringés változásaira és az oxigénhiányos állapotra. Ennek következtében alakulhatnak ki sötét karikák.

Amikor tehetsz ellenük

A szem alatti sötét karikákat okozhatja az alváshiány, a stressz, a számítógép monitorja és a túl kevés folyadékbevitel is. Próbálj meg minél többet pihenni és minimum napi két liter vizet inni. Tanulj meg relaxálni, vagy vezesd le a feszültséget sportolás segítségével. Ha munkád során számítógép mögött ülsz, érdemes óránként 5 perc szünetet tartani, hogy pihentesd a szemeidet. Ezeket a tanácsokat könnyebb mondani, mint csinálni, de a karikás szemek ellen így is felveheted a versenyt.

Ha felkelés után a szemeid fáradtak, az alatta lévő bőr puffadt, sötét, érdemes lehet kipróbálni kifejezetten erre a célra gyártott hűtőmaszkokat, koffeint, hialuronsavat, E-vitamint tartalmazó szérumokat, krémeket. A helyes táplálkozásért is hálás lesz bőröd, különösen akkor, ha szervezeted vashiánnyal küzd. A C-, B- és K-vitamin, valamint az ezeket tartalmazó ételek hozzájárulnak karikáid halványításához is. A szemed alatti vérkeringést pedig gyengéd masszírozással is serkentheted. A túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás szintén okozhat karikákat, ezért ezeket is érdemes kerülni vagy csökkenteni a bevitt mennyiséget belőlük.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés