Az arcápolási rutin legfontosabb alapja az arcmosás, melynek kapcsán gyakran felvetődik a kérdés, hogy a hideg, a langyos vagy a meleg víz a legjobb a bőr számára. A leghasznosabb információkat gyűjtöttük egy csokorba, melyek leszámolnak az arctisztítással és vízhőmérséklettel kapcsolatos tévhitekkel.

hirdetés

Az arcmosás a bőrápolási rutin egyik legfontosabb része. Este segít megszabadulni a sminkmaradványoktól, szennyeződésektől, reggel pedig felfrissíti a bőrt, és előkészíti a kozmetikumok befogadására. Ám sokak számára még mindig nem tisztázott kérdés, hogy a hideg, a langyos vagy esetleg a meleg víz a legideálisabb a hámréteg számára.

Ezért nem jó a túlságosan meleg víz

A még nem forró, de túlzottan meleg víz használatát a szakemberek tusoláshoz és arcmosáshoz sem ajánlják. Tény, hogy a baktériumokat hatékonyabban eltávolítja, ám számos káros mellékhatása van az bőrre. Rosacea, ekcéma esetén még jobban belobbanhat az arcbőrt, nő az irritáció, és súlyosabbá válthat a bőrprobléma.

A túlságosan meleg vagy forró víz mindenféle olajat, zsírt eltávolít a bőrről. Ez akár még jó is lehetne, ám a túlzott tisztítás gyengíti a bőr természetes védőrétegét, így a szennyeződések sokkal könnyebben átjutnak a védelmi vonalon, és nagyobb kárt tudnak okozni a sejteknek. Hosszabb távon pedig bőrszázasághoz vezethet.

Arcmosás  irritáció nélkül: ha így csinálod, a hideg víz jót tesz a bőrnek

A hideg víz ezzel szemben frissítően hat, sokáig pedig szinte általános ajánlás volt a hideg vizes arcmosás. Bár tény, hogy nem annyira káros, mint a forró vagy meleg hőmérsékletű víz, nem minden esetben hasznos.

A hideg víz számos előnyt tartogat a bőr számára, például csökkenti az aknéhoz kapcsolódó bőrirritációt, mérsékli a puffadást, és valósággal felébreszti a bőrt. Puffadt, karikás szemek esetén kifejezetten jól jön, szűkíti az ereket, csökkenti a kipirosodást, és átmenetileg még a gyulladást is mérsékli. Egy gyors, hideg vizes öblítés még belefér a tisztálkodás végén, ám a teljes arctisztítási rutint nem érdemes jéghideg csapvízzel végezni.

Így moss arcot

Tény, hogy mindenkinek más a bőre, és az egyes bőrtípusok másként reagálhatnak a hideg vízre. Zsíros bőr esetén például nem tanácsos így tisztítani az arcot, mivel a hideg víz pórusösszehúzó hatással rendelkezik, ezért a zsírok, olajok megrekednek az apró kráterekben. A hámréteg még több olajat kezd el termelni, amitől pattanások és akné alakulhatnak ki. Az esti rutinban úgyszintén nem túl szerencsés, ha szerepel a hideg vizes arcmosás, mivel a szennyeződések bennragadhatnak.

A kíméletes arctisztítás lényege nem csak az, hogy a bőr megtisztuljon, mivel ezt követi a hidratálás és a tápanyagokban gazdag kencék felvitele, a hámréteg előkészítéseként is tekinthetsz rá. Ezért nem mindegy, milyen sorrendben követi egymást a középmeleg és a hideg vizes öblítés. A kézmeleg víztől a bőr felpuhul, kitágulnak a pórusok, ezáltal készen áll a hatóanyagok befogadására, ezért, ha esténként veted be a táplálóbb szérumokat, krémeket, érdemes elhagyni a hideg vizes öblítést.

Éjszaka regenerálódik a bőr, ami azt is jelenti, hogy ilyenkor igyekszik kijavítani a sérült védőrétegét. Reggel tehát nem ajánlott túltisztítással lemosni ezt a hidrolipid réteget, ami a szennyeződésektől, káros anyagoktól és kórokozóktól is védi a bőrfelszínt. Viszont egy frissítő arcmosás mindenképp szükséges. Ilyenkor ne használj erős tisztítószereket, és langyos vízzel kezd meg a leöblítést.

Igaz, hogy a pórusok sohasem záródnak össze, hiszen pont az a funkciójuk, hogy nyitva legyenek, de hideg víz hatására összébb húzódnak. Ezért reggelente célszerű hideg vízzel lezárni az arctisztítási rutint. Ettől a lépéstől felfrissül a bőr, javul a rugalmassága és a texturája, ugyanakkor érösszehúzó hatásával csökkenti a szem alatti karikákat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés