Szilveszterkor előfordul, hogy az alkoholfogyasztás a vízivás kárára megy, így az esti emelkedett hangulatot másnap a kiszáradás tünetei árnyékolják be. Tulajdonképpen már két-három pohár bor képes elvonni a nedvességet a szervezetből, lehet, hogy a másnaposság kellemetlen tünetei elkerülnek, de a reggeli bőrképed őszintén visszatükrözi, milyen ádáz munka zajlik odabent. A felvizesedett, puffadt, túlfőtt tésztára emlékeztető arcbőr gyors segítsége lehet a méregtelenítő nyirokmasszázs, ami a nyirokcsomók stimulálásával fokozza a toxinok mihamarabbi kiürülését.

hirdetés

A mértéktelen alkoholfogyasztás szervezetre gyakorolt negatív hatását szinte mindenki ismeri, és aki volt már másnapos, azzal is tisztában van, hogy egy-egy alkalmi kilengés is igencsak fel tudja borítani a rendszert odabent.

Hogy kinél hány pohárka után jelentkezik a macskajaj, az abszolút változó, ugyanis nemcsak a legurított szeszes ital mennyiségétől, hanem az aktuális hidratáltsági, fáradtsági szinttől is függ, de befolyásolja a májfunkciók működése, a gyomor tartalma – hogy italozás előtt mennyit és mit evett az egyén –, sőt, még bizonyos lelki tényező is közrejátszhat abban, mennyire üt be az alkohol. Magyarán, egyszer jobban bírjuk, máskor nem, nehéz előre megjósolni egy koccintgatós este következményeit.

 

Ám, még ha el is kerülik az embert a másnaposság kemény tünetei, vagyis nem száll a fejébe az ital, a nyúzott arcbőr akkor is jelét adja, hogy a test épp az alkohol lebontásával küszködik. Ennek hatása emésztési problémákban, fejfájásban, tompa agyműködésben is megmutatkozhat, a bőrön már csak a láncreakció mellékszimptómái jelentkeznek.

A fekete, mély árokból pislogó szemek, a puffadt szemhéj vagy szemkörnyék, a tésztatapintású bőr, az itt-ott felbukkanó pattanások mind-mind a toxinok megrekedésére utalnak.

Mi történik a bőrben alkoholfogyasztás után?

A megivott alkohol nagy részét a máj bontja le, a folyamat során pedig rengeteg toxin termelődik és szabadul fel a szervezetben. A nyirokrendszer szintén azon dolgozik, hogy megtisztítsa a szöveteket, szerveket és kivezesse a toxinokat.

 

A nyirokfolyadékban gyűlnek össze a méreganyagok és a test számára haszontalan, illetve káros elemek. A nyirokcsomók pedig szűrőként működnek, melyeken keresztül ez a zavaros folyadék megtisztul, így a méreganyagok nem kerülnek vissza a véráramba. A nyirokrendszer működése a bőrképre is hatással van, az arc és a nyak környékén rengeteg nyirokcsomó található.

A nyirokfolyadékot kis hajszálerek szállítják el a sejtek, szövetek közül, majd az anyagcsere-folyamatok melléktermékeit összegyűjtve haladnak át a szűrőrendszereken. A megszűrt nyirokfolyadék azután visszakerül a vénás keringésbe, pont a kulcscsont alatti részen található az elágazás, amin keresztül újra a véráramba jut.

Az alkohol zöme ugyebár a vizelettel is távozik, a vesék szintén nagy munkában vannak ilyenkor. A fokozott veseműködés következtében könnyen kialakulhat egy enyhe vagy súlyosabb dehidratált állapot, de a bőrön már a mérsékelt vízvesztés is meglátszik. A folyadékmennyiség csökkenésével a bőrszövetek vizet tartanak vissza, ezáltal a felszabadult toxinok is megrekednek. Már rég nem érzed magadon az alkohol hatását, miközben a bőröd még mindig küzd vele. A dorbézolás másnapján kissé vizenyőssé válik, a táskás szemek egyértelmű jelei ennek.

 

Majd napok múltán a hámréteg kiszárad, pattanások, gyulladásos problémák ütik fel a fejüket, és ilyenkor a krémek, szérumok sem tesznek csodát. Elsőként megfelelő vízfogyasztással, az elveszett nedvesség visszapótlásával segíthetsz az arcbőröd állapotán, majd jöhet a nyirokdrenázs, vagyis az arcon végzett méregtelenítő nyirokmasszázs.

Méregtelenítő nyirokmasszázs mindössze 3 percben

Normál esetben, italozgatás nélkül is termelődnek méreganyagok a szervezetben és a bőrben, ám, ha a nyirokrendszer jól működik, kevesebb galibát okoznak. A testmozgás, izommunka például serkentően hat a nyirokkeringésre, viszont érthető módon, egy átmulatott este után a hátunk közepére sem kívánjuk a mozgolódást, sokkal inkább a pihenést választjuk.

 

Ha túl sok a méreganyag, előfordul, hogy a nyirokáramlás belassul, idő kell ugyanis ahhoz, hogy a szűrők, avagy nyirokcsomók elvégezzék a feladatukat. A pangó nyirokfolyadékban megrekednek a salakanyagok, és tovább tartózkodnak a szervezetben, mint egyébként.

A méregtelenítő nyirokmasszázs tulajdonképpen a nyirokfolyadék áramlását stimulálja, és nemcsak a teljes testen, hanem az arcon is alkalmazható. Az arcon végzett nyirokdrenázs egy gyengéd masszázstechnika, ami széleskörűen felhasználható a szépségápolásban.
Arckezelések előtt vagy után is alkalmazzák, különösen töltőanyagok bevitelekor, ugyanis csökkenti a művelet után jelentkező duzzanat mértékét. Ráncok és pattanások ellen is bevethető a méregtelenítő nyirokmasszázs, ugyanis támogatja a szövetek regenerálódását.

Az arc külső szélein is helyezkednek el nyirokcsomók, a nyak és az állkapocs területein, illetve a fülek előtt és mögött. A fenti videóban látható masszázs a nyaknál kezdi a stimulációt körkörös, J betűre emlékeztető finom mozdulatokkal. Az artériát nem szabad erősen megnyomni, kellemes, gyengéd mozdulatokkal masszírozd a videófelvételen megjelölt pontokat.

 

Kettes lépésként az állkapocs környéki területeket kell finoman stimulálni, a mutató-, a középső- és a gyűrűsujjat egyszerre használva. A nyaknál elegendő két ujjal végezni a serkentő masszázst. A hármas lépésben már a szemek alatti részre kerül a fókusz, amit a fülek mentén óvatosan lefelé haladva az állkapocs és a nyak külső területén kell átvezetni, és megint a kulcscsontnál érdemes befejezni a műveletet. A négyes lépésben már a szemöldök feletti rész és a halánték is szerepet kap.

Hatására az arc felfrissül, a bőr megtisztul, és üdébb képet mutat. A szemkörnyéki puffadás, duzzanat csökken, a vizenyős bőrállapot mérséklődik vagy megszűnik. Ennél hosszabb méregtelenítő nyirokmasszázsok is vannak, de ebben a mozdulatsorban ugyanúgy minden lényeges nyirokpont szerepel, tehát tökéletesen alkalmas a másnapos arcbőr felpezsdítésére.

 

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés