A szem alatti sötét karikák és táskák a legtöbb esetben ártalmatlanok, mégsem túl esztétikusak. Kialakulásuknak eltérő okaik lehetnek, most sorra vettük ezeket, valamint a lehetséges megoldásokat.

hirdetés

Ezért alakulhatnak ki szem alatti karikák

Elsőként is a legfontosabb, hogy mindkét esetben állhat a genetika a háttérben, ha erről van szó, akkor mindenképpen nagyobb életmódbeli változásokra, vagy akár műtéti beavatkozásra lesz szükség ahhoz, hogy a probléma tartósan megszüntethető legyen. A bőrgyógyászok szerint, mielőtt praktikákat és kezeléseket alkalmazna az ember, érdemes kideríteni a kiváltó okokat.

A sötét karikákat sok esetben okozhatja vérszegénység, ezért, ha tudomásod van erről, akkor figyelj oda a megfelelő táplálkozásra. A táskák ezen felül kialakulhatnak pajzsmirigyprobléma esetén is, ebben az esetben mindenképp konzultálj egy szakorvossal. Ám, akár a női ciklus is befolyásolhatja a bőr állapotát: amennyiben mindig csak egy bizonyos időszakban jelennek meg a zavaró szemkörnyéki tünetek, akkor nagy eséllyel ez állhat a háttérben.

A szem alatti sötét foltok az öregedés során is jelentkezhetnek, hiszen a bőr kollagéntermelése már a húszas évek végén elkezd csökkenni, amelynek hatására ez a terület is megereszkedhet, és duzzanat jelenik meg a szemkörnyéken.

Akár allergia is állhat a háttérben, ezért érdemes megfigyelni, hogy milyen reakciót ad le a bőr az egyes termékek használata után. A smink megfelelő eltávolításáról sem szabad megfeledkezni, mivel ennek a műveletnek a kihagyása szintén hozzájárulhat a puffadt és karikás szemekhez.

 

Megfelelő életmód

A megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel az egyik alapja a karikák, táskák eltüntetésének. Hiszen a dehidratáltság hatására nagyon csúnya sötét foltok keletkezhetnek a szem alatt. Érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek C-vitaminban gazdagok, míg a túlzott sófogyasztást javasolt mellőzni. Az alkohol szintén hozzájárul a duzzanat kialakulásához, ezért lehetőség szerint minimálisra kell redukálni. Az elegendő alvás csodákra képes, fontos, hogy rendszeresen meglegyen, mivel ez hozzájárul a probléma megszüntetéséhez. Az éjszakai pihenésre a stresszkezelés miatt is érdemes odafigyelni.

Otthoni praktikák

Sminkesek szerint, megelőzésként mindenképp jó megoldás a szemkörnyékápoló használata, ezt akkor sem szabad elhagyni, ha már kialakultak a karikák. Érdemes kollagén- és hialuronsav-tartalmú készítményeket választani, mert hozzájárulnak a bőr fiatalságának a megőrzéséhez. A jade roller még viszonylag újdonságnak számít a bőrápolásban, de annál hatásosabb a táskák és karikák ellen. Ám emellett az E-vitamin olaj és a kókuszolaj is hatékonyan veszi fel a küzdelmet a nem kívánt problémával.

Ha csak időszakos puffadásról, vagy karikákról van szó, akkor érdemes kipróbálni pár házi praktikát, ilyen például a hideg uborka vagy kanál a szemkörnyékre. De az áztatott zöld teafilter, és a jégkocka is segít megszabadulni a sötét foltoktól.

Műtéti beavatkozás

Ha semmilyen házi praktika nem segít, akkor szóba jöhet orvosi beavatkozás is, mint például a hialuronsavas feltöltés, vagy a felhalmozódott zsír eltávolítása a szem környékéről.

Képek: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés