Hiába ügyelsz gondosan a fényvédő használatára, a komplett sminkben napozás ugyanúgy csúnya következményekkel járhat, mintha nem készítenéd fel a bőröd a napfürdőzésre.

hirdetés

Bár manapság megnőtt az olyan sminktermékek száma, amelyek főként természetes összetevőkből állnak, a sminkben napozás veszélyei azonban nem merülnek ki annyiban, hogy fokozódik az allergiás reakciók kockázata.

Még csak nem is szükséges kifeküdni a napra ahhoz, hogy pórul járjon az ember, hiszen nyaranta gyakran előfordul, hogy hosszabb séták vagy kikapcsolódásra szánt tevékenységek alkalmával több időt töltünk a szabadban.

Az erős, forró napfény hatására a smink könnyebben beleolvad a bőrbe, ezáltal eltömíti a pórusokat, de még a bőröregedés folyamatát is felgyorsíthatja. Utánajártunk, miért jobb mellőzni a sminkelést, ha hosszabb időt töltünk a szabadban, amikor erőteljesebben égetnek a napsugarak.

Jelentősen ronthat a bőr állapotán a sminkben napozás: 4 ok, amiért nem biztonságos

A smink bejut a pórusokba

A legjobb primer sem tudja kivédeni, hogy napfény és verejtékezés hatására az arcot fedő festék ne jusson be a pórusokba. Melegben a bőr szőrtüszői kissé tágabbak, a verejték útját azonban akadályozhatja az alapozó és egyéb sminkréteg. Így nemcsak az arcon megülő szennyeződések, hanem a smink összetevői is könnyedén bejuthatnak a pórusokba.

 

Ennek betudható, hogy még a nem komedogén hatású sminktermékek is előidézhetik a mitesszerek, pattanások kialakulását, vagy okozhatnak gyulladásokat a bőr felső rétegeiben. A láncreakció, amit a sminkben napozás elindít, könnyen a hámréteg állapotromlásához vezethet.

A faggyúval és verejtékkel keveredett szennyeződések és sminkmaradványok eltömítik a pórusokat, ezáltal még több faggyú termelődik, ami már nem biztos, hogy a felszínre tud jutni. A zsírdugók által elzárt pórusok fala elernyed, kitágul, így a baktériumok éppúgy elszaporodhatnak, mert szabad utat kapnak.

Sminkben ugyanúgy leéghet az arc

Régóta vita tárgya, hogy a smink maga felerősíti, vagy inkább csökkenti a leégés veszélyét. Sokan érvelnek azzal, hogy az alapozó és egyéb festékréteg olyan hatást kelt, mintha ruha fedné be a bőrt, megakadályozva ezzel az UV-sugarak átjutását. Ám a sminktermékek korántsem olyanok, mint a textíliák. Bár vannak fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó, sőt, UV-sugarak elleni védelemmel ellátott sminktermékek is, ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon, nem óvják meg kellőképpen a bőrt a leégéstől, napkárosodástól.

Mint ahogy a fényvédőt is újra fel kell kenni bizonyos időközönként, hogy megfelelő védelmet nyújtson, az efféle kozmetikumoknak sem tart hosszú órákig a hatása. Egyes púderek, alapozók és korrektorok titánium-dioxidot tartalmaznak, amit pigmentként és fényvédő összetevőként egyaránt alkalmaznak a kozmetikai iparban. Bár fényvisszaverő hatása miatt az UV-A és UV-B sugarakat úgyszintén kivédi, a nagyobb hullámhosszú sugarak ellen nem nyújt kellő védelmet.

 

Míg a megtisztított arcra gyakran újra és újra felvisszük a fényvédőt a nap során, a sminkelt bőrünket általában békén hagyjuk, sőt, olykor muszáj törölgetni, ha nagyon kifényesedik. A festék kevésbé marad a helyén a tűző napon, ezért a fényvédős sminktermékek sem nyújtanak megfelelő védelmet a bőrkárosodás és leégés ellen.

Nem beszélve arról, hogy bizonyos dekorkozmetikumok, mint a szájfények, a folyékony, selyemfényű bronzosítók és a highlighterek felerősíthetik a napfény hatását. Mindenki tudja, hogy amikor vizes a bőr, könnyebben leég, mert a vízcseppek miatt fókuszáltabban érik a napsugarak. A szájfény és a csillogó felületű rúzs ugyanígy működhet.

Éppen ezért csalóka lehet a sminkben napozás, mert úgy érezhetjük, védve, fedve van az arcbőr, miközben ugyanúgy leéghet és lebarnulhat, csak nem egyenletesen. A foltosodás esélye emiatt igen magas, hiszen a különböző sminktermékek fényvédelme is eltérő lehet, ráadásul másképpen fedik a bőrt. Lehet, hogy az arc egyes területei jobban ki vannak téve a leégés veszélyeinek, ezáltal itt-ott barnább vagy pirosabb, máshol sápadtabb maradhat a bőr.

Nagyobb a fotoöregedés veszélye

Amikor erős UV-sugárzás éri a bőrt, megszaporodnak benne a szabad gyökök, amelyek sejtromboló hatással bírnak. Ez már önmagában is napkárosodáshoz vezethet, ami sejtszinten felgyorsítja a bőröregedést, ezt pedig még jobban fokozza az a tény, hogy a bőrszövet olajat és nedvességet veszít, amikor huzamosabb ideig éri napfény, sőt, jelentősen meggyengülhet a vízmegtartó képessége.

A dehidratált hámréteg kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben, a képletbe pedig az is beleszól, hogy az UV-sugarak elleni védekezés során a bőr veszít kollagéntartalmából. Számos olyan folyamat megy végbe, amely időszakos vagy maradandó károsodást okozhat a bőr szöveteiben, a gyorsabban lebomló kollagén például nemcsak a feszesség, rugalmasság romlásához, hanem a bőr kiszáradásához vezethet.

 

A normál ütemben zajló bőröregedés során éppúgy megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával a hámréteg elvékonyodik, az epidermisz kevésbé ellenálló, valamint egyre több foltocska keletkezik a bőrön.

A napkárosodás hasonló folyamatot idéz elő, csak rövidebb idő alatt. Nem csak leégéskor sérül a bőrszövet, barnuláskor ugyanúgy megfigyelhető a pigmentfoltok, illetve a bőrszárazság kialakulása. A smink egyes összetevői szintén előidézhetnek nagyobb fokú kiszáradást a napfény hatására, könnyedén felborulhat a bőr vízegyensúlya.

Ennek következtében a sminkben napozás fokozhatja a fotoöregedés veszélyét, hiszen a száraz bőr kevésbé tud védekezni a külső ártalmakkal szemben, a szabad gyökökkel sem tudja felvenni a harcot, és emiatt könnyebben ráncosodik.

Megnő az allergiás bőrreakciók kockázata

Még a tudatos vásárlók sem ismerik pontról pontra az általuk használt sminktermékek minden összetevőjének a tulajdonságait, ráadásul a felkent festékek a napfény hatására összekeverednek és jobban irritálhatják a bőrt.

Olyan ez, mint amikor nagy melegben, tűző napon parfümöt és nyakláncot visel az ember egyszerre, és lehet, hogy alapvetően nem nikkelérzékeny, illetve a parfüm összetevőit, illóolajait is jól tolerálja a bőre, de felmelegedve olyan reakcióba lépnek egymással a komponensek, ami ellen már hevesebben tiltakozik a hámréteg.

Egy teljes sminkviselet rengeteg összetevőből áll, így nem tudhatod, hogy az izzadás és a felhevült testfelület hatására mi mivel kombinálódik, és az milyen bőrreakciót vált ki.

A bőrgyógyászok minden nyári szezonban hangsúlyozzák, hogy napfény hatására másképp tolerálja a bőr a sminket, ezért nem árt óvatosabbnak lenni. Melegben tágabbak a pórusok, jobban bejutnak a sminkmaradványok, amiatt körültekintően kell használni a kozmetikumokat.

A legjobb, ha nem tartózkodunk huzamosabb ideig a tűző napon, ám ha ez, mondjuk, elkerülhetetlen, mert vízparton vagyunk, akkor jobb mellőzni a sminkelést, hiszen a megtisztított bőrre gyakrabban fel tudjuk vinni a fényvédőt. A sminkben való napozás elkerülésével lényegesen csökkenthetjük a napkárosodás, irritáció és allergiás reakció esélyét, amennyiben betartjuk az óvatos napfürdőzés szabályait.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés