Ez a finom, könnyed smink csodásan fiatalítja a megjelenést, hetven felett látványosan frissé, üdévé varázsolja az arcot. A blogger lépésről lépésre mutatja meg, hogyan készítette el édesanyjának a gyönyörű makeupot.

hirdetés

Smink és smink között óriási lehet a különbség, de ez nem csak a nappali és alkalmi verzióra igaz, hiszen abszolút nem mindegy, megfelel-e a bőr állapotának, igazodik-e az arc életkori sajátosságaihoz. Hetven felett már nem csak ráncokkal, hanem az arcbőr rugalmatlanságával, sápadt tónusával, fáradt vonásaival, és az úgynevezett öregségi pötyökkel, illetve pigmentfoltokkal is számolni lehet.

Ezért idővel másképp kell trükközni a különböző árnyalatokkal, viszont ajánlott elkerülni a vastagon fedő festékrétegeket. Nem a barázdák eltüntetése a cél, hanem a finom optikai hatások elérése, amelyektől egységesebbnek tűnik az arc felülete, frissebb lesz a tekintet, és sokkal üdébbnek hat a bőr. Ez a változat például hihetetlenül feldobja a megjelenést, miközben cseppet sem kelti egy maszkszerű, mesterkélt smink benyomását. A túlmázolt hatás mindig öregíti a viselőjét, ezért érdemes minél lágyabb, természetesebb összhangra törekedni.

Gyönyörű smink, látványos átalakulás

Nem feltétlenül vannak pontos szabályok arra vonatkozólag, hogy mitől válik igazán előnyössé a smink hetvenéves kor felett. Abszolút személyfüggő, hogy miként mutat az elkészített makeup, ugyanis változó, hogy kinél mennyire mélyültek el az évek során megjelenő ráncok, ahogy az arc karaktere, a bőrtónus, a haj árnyalata, valamint a szemszín éppúgy befolyásolja az eredményt.

Egy azonban biztos, bizonyos életkor felett célszerű egy kicsit átformálni a jól megszokott sminkelési lépéseket, ugyanis a harmincévesen bevált praktikák és trükkök már aligha fognak olyan tökéletességgel működni, ahogy korábban beváltak.

Ahhoz, hogy valóban fiatalító hatással bírjon a makeup, vagyis életre keltse az arcot és fokozza a nőies kisugárzást, nincs szükség profi sminkesre. A blogger gondolt egyet, kisminkelte édesanyját, az eredményért pedig mindenki teljesen odáig van. Egyáltalán nem esett túlzásba a sminktermékek használatával, s talán éppen ez a gyönyörű összkép titka.

 

Mi a titok?

Idősebb korban egyértelműen az a fontos, hogy nem a bőr változásainak palástolása a smink célja, hanem az üde, friss összkép megteremtése, amelyhez nem kell vakolatszerűen elfedni a ráncokat és a foltokat. Minél erősebb fedést nyújt a festék, annál nagyobb hangsúlykerül abarázdákra, hiszen a testets, nehézkes állagú korrektorok és alapozók megülnek a bőr redőiben, az arcmimika hatására pedig még hangsúlyosabbá teszik a petyhüdt területeket. Ha valaki nagyon takargatni akar valamit, általában rosszul sül el az eredmény, ilyenkor szinte garantált a maszkszerű, mesterkélt hatás.

Az előnyök kiemelésére, a szemek csillogására kell helyezni a hangsúlyt, valamint szem előtt kell tartani, hogy a természetesség sokkal vonzóbb tud lenni a művi, agyonsminkelt arcnál. A blogger ugyanúgy használ korrektort, igyekszik eltakarni a szem alatti karikákat, ám nem tolja túl a kontúrozást és a bőr tónuskiegyenlítését sem.

A legfontosabb lépés egyértelműen a szemöldök megerősítése és ívének javítása, valamint a szempillák festése. Apró részletek ugyan, de ezek nélkül könnyedén elterelődhet a fókusz a tekintetről.

 

Az arcbőr előkészítéséről szintén nem szabad megfeledkezni. Néhány évvel ezelőtt még nem feltétlenül volt bevált szokás a különböző primerek használata az alapozó felvitele előtt, márpedig a megfelelő termék igencsak sokat segíthet abban, hogy gyönyörű legyen az eredmény. A bázistermékek nem csupán a smink tartósságát szolgálják, némelyik változatot kifejezetten érett bőrre fejlesztettek ki.

Az efféle kencék gyakorlatilag feltöltik a redőket, ezáltal nem engedik, hogy az alpozó a ráncok mélyére üljön. Simábbá, ragyogóvá varázsolják a bőrt, na persze ezt nem úgy kell elképzelni, mintha egy filter került volna az arcra. Nem vesznek el a kisugárzás természetességéből, a bőr mégis könnyedebben sminkelhetővé válik, így a makeup fiatalító hatása is jobban érvényesül.

Mindenképpen célszerű kerülni a magasan fedő alapozókat, az áttetsző, könnyed állagú verziók sokkal szebben mutatnak hetven felett, érettebb bőr esetén. Az alapozó akár CC- vagy BB-krémmel is helyettesíthető. Ugyanez igaz lehet a porállagú bronzerekre, pirosítókra és szemfestékekre is. Sokkal egyszerűbb a krémes változatokkal dolgozni, melyek inkább fényt adnak az arcnak, semmint beülnének a barázdák mélyére.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés