Ha gyakorta viszket, ég, kivörösödik a bőr, lehet, hogy egy vagy több kozmetikai összetevő a ludas. Érdemes megvizsgálni a kencéidet, mert megeshet, hogy irritáló adalékanyagokban bővelkednek.

hirdetés

Bár a legális úton forgalomba került kozmetikai termékekre szigorú jogszabályok és előírások vonatkoznak – különösen Európában -, ez a tény nem zárja ki, hogy irritatív anyagokat tartalmazzanak. Igaz, ezek az adalékok csak a megadott értékhatárokon belül lehetnek jelen a különböző kencékben, egyeseknél mégis kiválthatnak allergiás vagy gyulladásos tüneteket.

A bőrirritációt okozó összetevők között nem csak szintetikus, hanem természetes eredetű anyagok is megtalálhatóak, melyek az érzékeny bőrt túlzott reakcióra késztetik. Nyilván egyénfüggő, hogy kinek mit bír el a szervezete, ezért fordulhat elő, hogy a gyakori, engedélyezett emulgeáló– és tartósítószereket, valamint illatanyagokat és színezékeket valakinek jól, míg másoknak egyáltalán nem tolerálja a bőre. Már más a helyzet az egészségre is veszélyt jelentő vegyi anyagokkal, de azok teljesen más kategóriába sorolhatóak.

4 kozmetikai összetevő, amiről tudnod kell, ha érzékeny a bőröd

Az INCI jelenti a kozmetikai összetevők nemzetközi megnevezését, melyek alapján mindenki utána tud járni a feltüntetett anyagoknak. Mi most csak négy, igen gyakori adalékanyagot ragadunk ki a potenciális bőrirritáló komponensek közül, melyek ugyan nem mindenkinél váltanak ki allergiás reakciót, viszont ettől még nem túl kedvezőek a bőr számára. Sőt, hosszútávon ronthatják a bőr védelmi rendszerét, illetve felgyorsíthatják a bőröregedést.

 

A lista ennél jóval szélesebb, de igyekeztünk olyan alkotóelemekre fókuszálni, melyek sokfajta szépségápolási termékben előfordulhatnak. Ha ekcémára, kiszáradásra, kiütésekre hajlamos a bőröd, vagy pattanásokkal küzdesz, ezeket az összetevőket mindenképp kerüld el.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés