Az illatmentes kozmetikumok egyre népszerűbbek. Sok gyártó dob piacra olyan termékeket, amelyek semmilyen illatanyagot nem tartalmaznak. Bizonyos esetekben szükséges a teljes mentesség, hiszen vannak olyan bőrbetegségek, melyek tüneteit felerősítik az efféle összetevők. Ám mik is tulajdonképpen az illatanyagok, vajon tényleg feltétlenül kerülnünk kell őket?

hirdetés

A legtöbb kencében találhatók illatanyagok. Bár az illatmentes kozmetikumok egyre nagyobb szerepet kapnak, a gyártók nagy része mégsem engedte még el a különféle adalékokat. A nők egy része kerüli az ilyen termékeket, míg mások nem tulajdonítanak nagy szerepet az illatozó összetevőknek. Ahhoz, hogy átgondoltan dönthessünk, először ismerkedjünk meg a különféle fajtáikkal.

Mik is azok az illatanyagok?

Alapvetően két illatanyagfajtát különböztethetünk meg, vannak a szintetikus és a természetes anyagok. A szintetikus összetevőt laboratóriumokban hozzák létre, melyek legtöbbször sokkal tovább tartanak, mint a természetes összetevők. Ez bizonyos szempontból veszélyes is lehet, mivel sokszor a lejárt termékeknek sem lesz rossz szaguk, köszönhetően az adaléknak, ezért inkább a lejárati időt ajánlott figyelembe venni, semmint pusztán a szaglásunkra hagyatkozni.

Ezzel szemben a természetes illatanyagok csupán növényi kivonatok, melyek a növény bármely részéből, akár termésből is származhatnak. Ilyen például a citrom vagy a levendula. Az efféle illatok nem ülnek meg sokáig a bőrön, hamar elillannak, mégis jobb megoldásnak bizonyulnak a szintetikus társaiknál.

A problémát sokszor az jelenti, hogy nem teljesen egyértelmű az adott kozmetikum összetevőinek a pontos listája. Ugyanakkor a természetes illatadalékok között is adódnak olyan anyagok, melyek potenciális bőrirritálók, vagy erős allergének. Például kellemes illata miatt bármennyire közkedvelt, az Ylang Ylang illóolaja is okozhat bőrirritációt, a fahéjkivonatok pedig allergének lehetnek. A citrusfélékből kivont komponensek ellen gyakran fellázad az érzékeny bőr, nagy mennyiségben pedig fokozzák a hámréteg fényérzékenységét.

 

Ám akadnak olyan növényi kivonatok, melyek nem csak a termék kellemesebb aromájáról gondoskodnak, hanem egyúttal antioxidánsként viselkednek, esetleg hidratálják, vagy erősítik a bőrt.

Ezért kerülnek illatanyagok a kozmetikumokba

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi szerepük van az illatanyagoknak? Nos, erre igazán egyszerű a válasz: ezek az összetevők fedik el a többi, esetlegesen kellemetlen illatú anyagot. Egy pluszdolgot ad a termékhez. Sok fogyasztó számára csábító a finom illat, elég csak a tusfürdőkre vagy testápolókra gondolni. A legtöbb nő el sem olvassa az összetevők listáját, mert az a lényeg, hogy kellemes, finom illata legyen.

A gyártók úgy gondolják, hogy a kellemetlen szagú termékeket kisebb eséllyel veszik meg a vásárlók. Bár az utóbbi időben egyre többen választják az illatmentes kozmetikumokat, emellett sokan kerülik a nem túl kellemes szagú termékeket. Például az agyagot, iszapot tartalmazó kencék alapjáraton kissé taszító aromával tudnak rendelkezni, de számos más olyan komponens akad, aminek parfümökkel, illatkivonatokkal igyekeznek elnyomni a természetes szagát.

Melyik a jobb?

A válasz a kérdésre nem egyszerű, ám nem muszáj minden esetben illatmentes kozmetikumot választani. Ez amúgy sem jelenti azt, hogy az adott terméknek ne lenne illata. Az allergiások számára egyértelmű, hogy kerülendők az efféle összetevők, de csupán attól, hogy nem tartalmaz ilyen adalékanyagot a kozmetikum, még nem biztos, hogy cseppet sem irritálja a hámréteget.

Az összes többi alapanyag is fontos szerepet játszik, mert adódhatnak más allergének is. Az érzékeny bőrrel rendelkezők számára sem hasznosak a különféle illatos összetevők, mivel súlyosbíthatják a tüneteket és lassíthatják a regenerálódást.

Az illatmentes kozmetikumok tehát nem feltétlenül jobbak, minden esetben az összetevők listája a döntő tényező. Valamilyen gyenge illattal így is rendelkeznek, amit legtöbbször különféle aromákkal érnek el a gyártók. Végső soron azt kell kiválasztani, ami valóban ideális a bőr számára.

 

Rosacea, akné vagy ekcéma esetén tilos illatanyaggal felturbózott készítményt használni. Ezek bőrirritációt válthatnak ki, vagy fokozhatják a gyulladást. Amennyiben hiperpigmentáció áll fenn, szintén ajánlott az illatmentes rutin. Ha bármilyen allergiára gyanakszol, akkor sem javasolt a parfümös kencék használata, és minél hamarabb érdemes felkeresni egy szakorvost.

A szakemberek ennek ellenére azt ajánlják, hogy az arcra kerülő kozmetikumok minden esetben legyenek illatmentesek, hiszen így kizárható az irritáció. A többi termék esetében nem kell feltétlenül ennyire óvatosnak lenni, feltéve, ha semmilyen allergia nem áll fenn.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés