A szőrtelenítés után jelentkező bőrirritáció igencsak gyakori probléma, ám a megfelelő odafigyeléssel és gondoskodással javarészt megelőzhető. A nyári szezonban szinte mindenki rendszeresen epilál vagy borotválkozik, ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni a bőr állapotának. A megfelelő előkészítéssel és utólagos törődéssel a piros, gyulladt pöttyöcskék felbukkanása elkerülhető.

hirdetés

A nyári időszakban a legtöbb nő a folyamatos szőrtelenségre, pihe-puha lábakra törekszik. Míg sokan a végleges szőrtelenítés mellett döntenek, mások az épphogy visszanőtt szálakat epilátorral próbálják eltüntetni. Ám kétségkívül a borotválkozás a leggyorsabb megoldás. A bőr számára igencsak megterhelő az állandó szőrtelenítés, a helyzeten ráadásul a hőség és az izzadás sem segít.

A problémát leginkább az okozza, hogy a borotva, ahogy sokszor az epilátor is, a bőr felszínén dolgozik, így javarészt csupán a szőrszálak kilógó, felszíni részét távolítja el. Az ennek következtében kialakuló csúnya és fájdalmas szőrtüszőgyulladás mellett a zavaró piros pöttyök és fekete pontok éppúgy megnehezítik a mindennapokat.

Nem elég, hogy az ember lánya sokszor órákat tölt a fürdőszobában azzal, hogy minden egyes testrésze sima és bársonyosan puha legyen, az eredmény még így sem lesz tökéletes. Bár azt mondják, a szépségért meg kell szenvedni, ahhoz, hogy elkerüld a piros pöttyöket, elég csupán pár apróságra odafigyelned.

 

Piros pöttyök a bőrön szőrtelenítés után: megelőzheted a gyulladást

A szőrtüszőgyulladás leginkább az állandó borotválkozás következtében alakul ki, a visszahajló szálak betokozódása mellett a többször használt, rosszul fertőtlenített eszközök okozzák a problémát. A nyári melegben különösen sokaknál fordul elő, hiszen a forróságban, az izzadt területen könnyedén szaporodnak a különböző kórokozók.

Nem csupán a gyulladt szőrtüszők okoznak kellemetlenséget, az epilálás és borotválkozás után megjelenő csúnya piros pöttyök sem kevésbé zavaróak. A kiváltó ok ez esetben is főként az a fránya borotva, de epilátor alkalmazása esetén éppúgy kialakulhatnak a tűszúrásszerű nyomok. A piros pöttyök leginkább a baktériumok miatt, valamint a pórusok eltömődése miatt jelentkeznek, így ezek ellen érdemes hatékonyan fellépni ahhoz, hogy sima és pöttymentes legyen a szőrtelenített terület.

Ne felejts el radírozni

A súlyos bőrirritációt sok esetben a szálak drasztikus kitépkedése okozza, azonban a kitágult pórusok eltömődése éppúgy ludas lehet. Ha a pórusok megtelnek az elhalt bőrrel és szennyeződésekkel, nem csoda, hogy gyulladttá és pirossá válik a szőrtelenített testfelszín. A meleg még inkább rátesz egy lapáttal a folyamatra, hiszen az izzadás és a forróság táptalaja a baktériumoknak és a különböző mikroorganizmusoknak, melyek a gyulladást előidézik.

Ahhoz, hogy elkerüld a problémát, és a pórusok szépen össze tudjanak húzódni, érdemes minden szőrtelenítés előtt alaposan átradírozni az érintett bőrfelületet. Így megszabadulhatsz az elhalt hámrétegtől, ami a galibát okozza, s nagyobb eséllyel lesz sima és ragyogó a hámréteg a borotválkozást, epilálást követően. A dörzsikesztyű éppúgy hasznodra válhat, zuhanyzás közben mindenképpen vesd be, ha pihe-puha lábakat szeretnél.

Sokat segít, ha az érzékény területeken, ahol vékony a bőr, de erősek a szőrszálak, kíméletesebb szőrtelenítő módszert vetsz be. Már számos készítmény kapható érzékeny, finom bőrre is, célirányosan, direkt a kritikus testtájakra kifejlesztve. Hónalj és bikivonal környékén, valamint az arc területein inkább ezeket alkalmazd az epilátor, illetve borotva helyett.

 

Ápold a bőröd a procedúra előtt, esetleg közben is

Mielőtt belecsapnál a lecsóba, érdemes megfelelően gondoskodni a bőröd állapotáról. Ha netán az előző szőrtelenítés valamiféle sérülést ejtett a hámrétegen, azzal mindenképpen foglalkozz! A kórokozók simán bejuthatnak a bőr mélyebb rétegeibe, kellemetlen tüneteket előidézve ezzel. Az irritált területet semmiképp ne kínozd tovább, csupán a megfelelő kencékkel igyekezz minél hamarabb helyreállítani a bőröd egészségét.

Ahhoz, hogy ne jelentkezzenek a piros pöttyök, érdemes még a borotválkozás előtt felpuhítani a bőrt és a szőrszálakat is. Használhatsz finom, mélyen hidratáló testápolót vagy testvajat, de különböző olajok éppúgy megfelelnek a célnak. A borotválkozás közben alkalmazható speciális termékek, mint például a borotvahab vagy borotvakrém, nagyban elősegítik a sima, pihe-puha eredményt és a piros pöttyök elkerülését is.

Nem mindegy, milyen borotvát használsz

Bár sokak számára evidens, mégis érdemes megemlíteni, hogy nem mindegy, milyen borotvával vagy epilátorral történik a szőrtelenítés. Egy jó epilátor aligha okoz problémát, s csupán néhány szőrszálat szakít el úgy, hogy azok problémát okozzanak a procedúra után, mégis sokakkal előfordul, hogy piros pöttyök díszítik az érintett területet. Érdemes egy jó gépre beruházni a selymes, hosszan tartó eredményhez.

Az egyszer használatos borotvák többszöri használata simán okozhat gyulladást a hámrétegben. Ezeket az eldobható eszközöket nem ajánlott többszöri alkalommal bevetni. A kopott, életlen pengék csupán felsértik a bőrfelszínt, és képtelenek elvágni a kilógó szőrszálakat. Nagy galibát okozhat az is, ha nem megfelelően fertőtleníted a szőrtelenítő eszközöket. Amennyiben többször használatos borotvád van, érdemes gyakran cserélni a pengét, valamint minden használat előtt alkohollal fertőtleníteni azt. Ezt a lépést egy epilátor esetén sem szabad elfelejteni. Az elektromos gép éppúgy terjesztheti a bacikat, ha nincs megfelelően karbantartva.

 

Az utókezelés legalább annyira fontos

Szőrtelenítés után még nem ért véget a folyamat. Az utolsó lépések nagyban meghatározzák, hogy megjelennek-e a tűszúrásra hasonlító nyomok az érintett bőrfelületen. A piros pöttyök elkerülésének érdekében mindenképpen alkalmazz antibakteriális, fertőtlenítő kencéket a szőrtelenített felületen. Mellőzd az alkoholtartalmú cuccokat, nem feltétlenül az a jó, ha csíp és fájdalmat okoz az adott termék, sőt. Ezek még inkább irritálhatják a hámréteget, amitől pirossá és csúnyává is válhat.

Olyan összetevőket kell bevetni, amelyek kíméletesen tisztítanak és megóvják a bőrt a fertőzésektől. A teafaolaj zseniálisan működik, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, így bátran alkalmazhatod szőrtelenítés után. Arra figyelj, hogy tömény, tiszta formában semmiképp ne kend át vele a bőrödet, csak és kizárólag hígítva, más olajjal vagy vízzel társítva használd!

A levendulaolaj szintén bevethető borotválkozás vagy epilálást után, csökkenti a bőrirritációt. A körömvirág, a kamilla és a kókusz olaja éppúgy zseniálisan működik a meggyötört hámrétegen, így bőven van miből válogatnod.

Ezek nem csupán fertőtlenítik, táplálják is a megviselt, nyúzott bőrt, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A végeredmény így garantáltan egy puha, selymes, szőr-, valamint pöttymentes bőrfelület lesz!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés