A hámréteg kipirosodása, valamint viszkető, kiütéses jellegű pörsenései egyaránt lehetnek allergia vagy bőrirritáció tünetei. Honnan tudhatod, melyikkel van dolgod, és miért nem mindegy?

hirdetés

Míg az allergia egy bizonyos összetevőre való reakciót takar, irritációt általában egy konkrét termék okoz, nem feltétlen egy adott hatóanyag. Előbbi esetében jó eséllyel életed végéig kerülni kell azt az összetevőt. A pontos diagnózist csak szakember tudja felállítani. Általánosságban azonban elmondható, hogy a bőrpírt és viszketést gyakran irritáció okozza. Viszont ezt sem érdemes félvállról venni, hiszen komoly sérülést okozhat bőrödnek, még ha ez elsőre nem is szembetűnő.

Allergia vagy bőrirritáció?

Ha egyik reggel arra ébredsz, hogy kiütéses, piros, ég vagy viszket a bőröd, valószínűleg egy újonnan bevezetett kozmetikai termék a ludas. Elsősorban fontos megjegyezni, hogy a tünetek függetlenül a kiváltó októl azonnal, vagy akár jóval később is jelentkezhetnek. Sőt, mindkettő kialakulhat úgy, hogy évekig semmi problémád nem volt.

Az allergia egy bizonyos összetevőre, hatóanyagra való érzékenység. Az irritáció pedig legtöbbször egy adott termék vagy több, ellentétes hatású kence használata, esetleg túl sok új kozmetikum együttes alkalmazása miatt lép fel.

Mi okozhat irritációt?

Sajnos sok minden. Kezdve a túl durva fizikai hámlasztókkal, mosdószivacsokkal, az irritatív összetevőkön át – tartósítószerek, alkohol, parfüm, mesterséges, de akár természetes összetevők is -, a túl forró vízig vagy a szappanokig. Értelemszerűen az érzékenyebb bőrűek kevesebb kencét, fizikai behatást tolerálnak. Az azonban nem feltétlen jelent semmit, hogy nem vörös vagy viszket a bőröd. Hiszen az irritációnak más tünetei is vannak. Ezek közé tartozhat a túlságosan zsíros bőr, illetve a pattanások is. Nyilván a bőr efféle jelzéseit nehezebb beazonosítani és helyén kezelni. Pattanásokat például rengeteg más dolog is okozhat.

 

Különösen, ha érzékeny a bőröd, nem tanácsos több terméket egyszerre, hirtelen bevezetni a rutinodba. Először mindig csak egy új dolgot próbálj ki, és fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet. Például, ha napi egyszer ajánlott egy termék használata, eleinte csak heti kétszer használd.

Aztán, ha tolerálja a bőröd, fokozatosan növeld a napokat, amíg aztán a leírásnak megfelelő mennyiségben használhatod. Megéri ezzel törődni, hiszen könnyebb kiszűrni, mi okoz gondot. Sőt, lehet hogy külön-külön egy kencéd sem vált ki irritációt, a kettő egyszerre való alkalmazását azonban nem tolerálja a kényesebb hámréteg.

Ezért nem kell azonnal mindegyiket a kukába hajítani. A lényeg a fokozatosság és az egyszerre egy új dolog elve. Az is megeshet, hogy idővel, akár egy hónappal később hozzászokik az arcod az összetevőhöz és megszereti. De csak akkor ragaszkodj hozzá, ha teljes mértékben meg vagy róla győződve, hogy az egy biztonságos és jó minőségű, remek összetevőkkel rendelkező kence. Néhány pattanás még nem a világ vége, de ha ég vagy viszket a bőröd, nem ér annyit a termék.

Fontos arra is figyelni, hogy bizonyos hatóanyagok nem kompatibilisek egymással, és nagy eséllyel irritációt fognak okozni együttesen felkenve. Ez nem azt jelenti, hogy azok rosszak lennének, csupán azt, hogy külön-külön kell őket alkalmazni. Tipikusan ilyen páros például a C-vitamin és a niacinamide.

Azt is vedd számításba, hogy ha hámlasztani kezdesz, minél alacsonyabb százalékkal indíts, és csak fokozatosan válts erősebb szérumra. A magas C-vitamin-tartalmú kencék például fényérzékennyé tehetik a bőrt, emiatt nyáron érdemes estére időzíteni a használatukat, vagy jobb kihagyni őket a rutinból.

Van, hogy a termék maga nem okozna gondot, de az erős illatanyag – akár illóolaj, akár mesterséges – kikezdi a bőrödet, vagyis irritációt okoz. Ilyenkor húzódhat a hámréteg, sőt, foltos hámlás is keletkezhet az arc felszínén. Meglehet, hogy az illatanyag korábban nem jelentett számodra problémát, de melegben, amikor izzadsz, fura tüneteket okoz a bőrödön.

Honnan tudhatod, hogy allergiás vagy?

Az allergia gyakran jár égő, viszkető, kiütéses, hámló vagy esetleg feldagadt bőrrel és nem mellesleg fájdalommal. Főleg duzzanat esetében érdemes minél hamarabb bőrgyógyászhoz fordulni, aki a megfelelő vizsgálatokkal feltérképezi a probléma hátterét. Természetes összetevőkre éppúgy lehetsz allergiás, mint mesterséges anyagokra.

Az allergia akkor is jelentkezik, ha nagyon kis mértékben használod az adott terméket. Az érzékenyebbeknek éppen ezért tanácsos az új kencéket bőrük egy kis területén alkalmazni, és nem rögtön az egész arcukon. Az immunrendszer azonnal cselekszik, ha csak egy igen apró allergén is a bőrre kerül. Az allergiáról az is leránthatja a leplet, ha folyton ugyanaz az összetevő okoz galibát nálad.

Amennyiben felmerül a gyanú, érdemes jobban odafigyelni arra, mely kencék váltották ki az adott tüneteket, és melyik az az összetevő, amelyik mindegyikben megtalálható. Naplót is vezethetsz a bőrápolási szokásaidról, így könnyebb dolga lesz a bőrgyógyásznak a kiváltó ok feltérképezésében. Ha például egy szemkörnyékápoló esetén feldagad a szemhéjad, joggal gyanakodhatsz, hogy allergiás reakcióról van szó.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés