Napi szinten rengeteg olyan környezeti és belső hatással kell megküzdenie a bőrünknek, mely negatívan érinti. A ráncok kialakulását számos tényező befolyásolhatja, felgyorsíthatja, hiszen a genetikai faktorokon túl a bőrápolási rutinon és az életmódon is múlik, hogy mikor és milyen mértékben bukkannak fel a barázdák. A védelem szintén fontos, ám bizonyos bőrkárosító szokások szinte rutinszerűen ismétlődnek a mindennapjainkban, és sokan nem is gondolnák róluk, milyen szinten gyengítik a bőr védelmi rendszerét.

hirdetés

Bár főként a genetikán múlik, hogy milyen ütemben öregedik a bőr, mivel ez a folyamat erősen összefügg a sejtek cserélődésével, valamint a bőrszövet önregeneráló folyamataival, bizonyos mértékig befolyásolható a barrier védelmével és erősítésével.

Mint ahogy betegségekre való hajlamot is örökölhet az ember, ám a kialakulásának rizikója csökkenthető a megfelelő életmóddal és odafigyeléssel. A bőr megóvásával, gondos ápolásával és táplálásával úgyszintén hatással lehetünk az öregedési fázisok mechanizmusára.

Bőrkárosító szokások a mindennapokban: felgyorsíthatják a ráncok kialakulását

A korai ráncokat előidéző triggerek zöméről már mindenki hallott, de a sokat hangoztatott evidenciákon túl is akadnak ártalmas tényezők. Mindenki tudja, hogy a dohányzás, a gyakori stresszelés, szorongás, a folyadékhiány, a vitamin- és rostszegény étkezés, az UV-sugárzás, a szmog, a rendszeres alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, valamint a tartós kialvatlanság gyorsabb szintre kapcsolja a bőröregedés motorját, de mindezeken kívül még olyan bőrkárosító ápolási és életmódbeli szokások gyengíthetik a hámréteg védekező és regenerálódó képességét, melyekkel úgy általában nem foglalkozunk.

Képgalériánkban összegyűjtöttük, melyek azok az ártalmatlannak tűnő, de bőrkárosító hatással bíró szokások, amikre javarészt csak a bőrgyógyászok figyelmeztetnek.

 

Kiemelt képek: Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés