Krémes naptejek és csodás ragyogást kölcsönző olajak, amelyek hatékonyan védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásával szemben. A különféle fényvédők nem maradhatnak otthon, ha strandolni mész.

hirdetés

Egy átlagos hétköznapon elegendő az arcbőrt fényvédővel óvni, illetve a ruhák takarásának függvényében a dekoltázs és a végtagok is kaphatnak egy UV-védelemmel ellátott réteget. Ám, amikor strandra, fürdőzni indul az ember, vagy épp otthon, fürdőruhában kertészkedik, sokkal alaposabban kell eloszlatni a testen a magas faktorszámú kencéket.

A napkárosodás számos problémát okozhat, többek között növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, sötét foltokat hagy a bőrön, ráadásul igencsak felgyorsítja a bőröregedés folyamatát. A napégés okozta károk a hirtelen pirosságon, hámláson kívül nem mindig válnak rögtön szemmel láthatóvá, az évek múltán azonban összeadódnak az UV-sugárzás által előidézett problémák. Beindul a fotoöregedés, ami általában a bőr vízhiányosságával, elvékonyodásával, illetve az ellenálló képességének romlásával kezdődik. Ezért elsősorban a megelőzés az, amire a legnagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A megfelelő krémek és olajak segítségével könnyedén elkerülhető a napkárosodás, az UV-sugarak káros hatása abszolút kiküszöbölhető. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú kencét választ az ember, ugyanis a piac igencsak telített, gyengébb és erősebb védelemmel ellátott verziók éppúgy megtalálhatók a boltok polcain.

Persze sokan szeretnének aranybarna bőrtónust a nyári időszakban, viszont a hámréteg védelme és a fokozatosság betartása sokkal fontosabb a csokibarna színnél. Éppen ezért az alacsony faktorszámú kencék sajnos egyértelműen felejtősek ilyenkor, pláne akkor, ha a test instant napsugárzásnak van kitéve. A kánikulaszezonban az 50+ vagy 50 faktoros verziókat érdemes használni, de még a 30-as változat is belefér. Az ennél alacsonyabb SPF már kevésnek bizonyul ahhoz, hogy megvédje a bőrt az UV-sugarak káros hatásától.

 

Naptejek és napolajak árakkal

Mielőtt az ember kiválasztja a számára legtökéletesebb fényvédőt, nem árt egy kicsit utánajárnia, hogy mégis mely típusok között érdemes nézelődnie. Nem csupán az SPF, vagyis a faktorszám az, ami befolyásolhatja napvédők eredményességét. Mindig bőrtípushoz kell illeszteni a kencét, ugyanis az érzékeny bőr például nem viseli olyan jól az átlagos, normál bőrre kifejlesztett termékeket.

Vannak kifejezetten napallergiások számára összeállított naptejek, illetve illatmentes verziók, amelyek abszolút nélkülözik azt a tipikus naptejaromát. Nagyon sok krém zsíros, ragacsos érzetet hagy maga után, nehezen szívódik be, ami szintén problémát okozhat a strandolás idején, a fényvédő könnyedén kényelmetlennek, zavarónak hat a bőrön. Ezt persze előzetesen nehéz kideríteni, így mindenképpen célszerű kísérletezni a különböző változatokkal.

A galériában összeválogattunk néhány népszerű naptejet és olajat, amelyek hatékony védelmet biztosítanak az erős napsütésben.

 

Szintén fontos lehet, hogy krémes vagy éppen olajos állagú fényvédőre esik a választás. Ez egyértelműen személyes, egyedi ízlés kérdése. Ám azt nem árt szem előtt tartani, hogy az olajak általában alacsonyabb faktorszámmal rendelkeznek, mint a krémes változatok.

A legtöbb termék már vízálló, azonban ezt mindig célszerű ellenőrizni a naptej flakonján. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a vízállóság nem jelenti azt, hogy a reggel felkent kence az egész napos fürdőzés során védelmet nyújt. A naptejet időnként újra és újra fel kell vinni a bőrfelületre ahhoz, hogy egész nap hárítani tudja az UV-sugarakat.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés