A megfelelő és hatásos arcápolási rutin alapja a rendszeresség és a következetesség. Ha csak akkor tartod magad a rutinhoz, amikor éppen eszedbe jut, hiába várod a hatást. Mutatjuk, hogyan hozhatod ki a maximumot arcbőrödből!

hirdetés

Először is a legfontosabb, hogy következetes legyél. Akkor is el kell végezned rutinod lépéseit, amikor fáradt vagy és legszívesebben rögtön az ágyba dőlnél. Arról nem is beszélve, hogy soha ne feküdj le úgy, hogy nem mostad le a sminked, arcod előtte! A rendszerességhez idővel biztosan hozzá fogsz szokni, és még a feledékenyebbek is csak nagyon ritkán hagynak ki egy-két lépést a hosszabb rutinból.

Mitől lesz rutin az arcápolási rutin?

Sokszor hallani azt a szót, hogy rutin. De mitől válik gyakorlattá a rutin az arcápolásban? Röviden: a rendszerességtől. A rutin három alapösszetevőt kell, hogy tartalmazzon. A tisztító lemosó, a hidratálókrém és a fényvédő elengedhetetlen. Ezeket természetesen ki lehet egészíteni különböző szérumokkal, hámlasztókkal, tonerekkel, krémekkel és maszkokkal.

Ám ezek nélkül is boldog lesz a bőröd, ha nem küzdesz valamilyen problémával, például pattanással, ráncokkal vagy pigmentfoltokkal. Amennyiben igen, az ezekhez megfelelő hatóanyaggal rendelkező termékeket érdemes beszerezned, így a rutinodhoz adva plusz lépéseket. A rétegezés nagyon fontos. Először a tisztítással kezdd, majd jöhetnek a hámlasztók, szérumok, hidratálókrém és végül a fényvédő, amit az esti rutinba nem kell beiktatni.

A jó arctisztító nem agresszív, mégis hatékony

A tisztításnál az egyik legfontosabb dolog az alaposság. Arcmosásnál ügyelj arra, hogy mindenhol finoman átdörzsöld az ujjaiddal bőrödet, reggel és este egyaránt. De a tisztító fajtája sem mindegy. Kerüld a szárító összetevőket tartalmazó kozmetikumokat, és törekedj a minél kíméletesebb tisztításra. Ehhez kiválóak a kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztett termékek. Az agresszív lemosók száríthatnak és irritálhatják arcodat, a fizikai arcradírok pedig mikrosérüléseket okozhatnak.

 

A hidratálás mindenki számára elengedhetetlen

Sokan úgy vélik, hogy ha zsíros a bőrük, akkor nekik nincs szükségük hidratálásra, hiszen azzal csak még zsírosabbá tennék arcukat. Ez azonban nem igaz, hiszen minden bőrtípusú embernek szüksége van a rendszeres hidratálásra. Ha ezt kihagyod, arcod vízhiányossá és szárazzá válik. Hámlasztás vagy hialuronsav után a hidratálókrém végképp elengedhetetlen.

Fényvédelemre mindig szükség van

A közhiedelemmel ellentétben fényvédelemre nem csak nyáron van szükség. Ősszel és télen, a borús napokon is ki van téve a bőröd a káros sugárzásnak, hiába tűnik úgy, hogy nem. Az UVA- és az UVB-sugarak egész évben jelen vannak, még borongós időben is, és előbbiek képesek akár az ablakon vagy a szélvédőn áthatolni. Így nem ajánlott eltenni a minimum 30, de ideális esetben 50 faktoros arcra való fényvédőt. Pár óránként szükséges újrakenni, reggel pedig, az első felvitelkor érdemes kétujjnyit használni belőle!

Ha az alaptermékek megvannak, érdemes a bőrproblémádnak megfelelő termékekkel kiegészíteni a rutint. A hialuronsav, a niacinamide, a BHA vagy a C-vitamin például csodákat tehet bőröddel, ezért nem árt beépíteni őket az arcápolásod lépései közé. Először csak gyengébb hámlasztókat válassz, semmi esetre se kezdj erőssel.

 

Fontos, hogy kitapasztald, neked mi és hogyan válik be, hiszen lehet, hogy a népszerű lemosó nálad éppen pattanásokat okoz. Ezért is érdemes egyszerre egy új terméket bevezetni a rutinodba, hogy probléma esetén könnyen kizárd a gondot okozó kencét.

A megfelelő termékek mellett pedig természetesen a kitartás és a rendszeresség is nagyon fontos. Ha csak épp akkor használsz egy-egy kencét, amikor eszedbe jut, nem hozza meg a várt hatást. Egyes kozmetikumokat akár hónapokon át kell rendszeresen használni ahhoz, hogy látható eredményt mutassanak. A következetesség idővel meghozza gyümölcsét, és ne feledd: a jó munkához idő kell!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés