Az évek során már mindannyian megtanultuk, hogy a sminkben alvás minden, csak nem hasznos a bőrnek, sőt! Ám, ha őszinték akarunk lenni, akkor párszor mindannyiunkkal megesett már, hiszen egy hajnalig tartó buli után, kinek van kedve arcot tisztítani? Nos, komoly ára lehet a hanyagságnak, ezért nem érdemes kihagyni a sminklemosást.

hirdetés

A bőrápolás terén nagyot fordult a világ, az utóbbi években rendre csak kapkodjuk a fejünket, hiszen annyi ránctalanító és ragyogásfokozó csodakencével találkozhatunk. Igaz, nem könnyű választani közülük, de a sok kísérletezgetés és próbálkozás után végül mindenki eljut arra a pontra, hogy kialakul a jól felépített rutinja. A bőr megköszöni a gondoskodást, olyankor rugalmas, pattanásmentes és még ragyog is, mondhatni tökéletes, ám az elért eredményt bizony könnyedén tönkretehetjük azzal, hogy nem mossuk le a sminket éjszakára.

Pattanások, ráncok és bőrszárazság

Nehéz elhinni, hogy éjszaka hogyan válhat az ellenségünkké az a smink, amit egész nap viselünk. Igaz, a bőr védelmi rendszere a nap minden percében működésben van, és sohasem pihen, de éjszakánként irtó nagy munkát végez. Amikor alszol, a bőr – ahogy az egész szervezet – lázas munkával igyekszik regenerálni a szöveteit. Nappal rengeteg káros hatással kell megküzdenie: a légszennyezettség, az UV-sugárzás, a szálló por, a sminkkel, kezünkkel felvitt irritáló és toxikus anyagok, valamint baktériumok ártalmait pedig éjszaka próbálja kijavítani.

Emellett a sejtek anyagcsere-folyamatainak melléktermékeként keletkező szabad gyökökkel is meg kell küzdenie, melyek agresszívan rombolják a sejtek szerkezetét, és nagyban hozzájárulnak a kollagéntermelés lelassulásához. Minél több kárt szenved el a bőr, annál felületesebb lesz a megújulás folyamata, hiszen ennyi mindennel nem bír el egyszerre. A felfrissülését, regenerálódását az eltömődött pórusok éppúgy megnehezítik, hiszen, ha nem szellőzik jól a felhám, és a fennhagyott festék következtében elveszíti hidratáltságát, a sejtképződés belassul.

Ennek következtében sokkal hamarabb megjelenhetnek az apró ráncok, barázdák. Bár szabad gyökök állandóan keletkeznek a bőranyagcsere folyamán, egy antioxidánsokkal táplált, egészséges hámréteg könnyebben megküzd velük. Akkor okoznak külsőleg is szemmel látható rombolást, amikor az egyensúly felborul, és olyan külső tényezők miatt, mint a kialvatlanság, a tartós stresszes állapot, a dohányfüst, a számítógép képernyőjének sugárzása, vagy a feldolgozott ételekkel, krémekkel bejuttatott vegyszerek, a szabad gyökök elszaporodnak.

Ebben az esetben a bőröregedés felgyorsul, és a károkat már csak enyhíteni lehet. Nyilván, nem omlik össze teljesen az arcbőr néhány éjszakányi hanyagság után, de már egyetlen alkalom is alaposan megviseli a hámréteget, ezáltal elveszítheti ragyogását, és akár hetekbe is beletelhet, mire ismét régi fényében köszönthetjük.

A pórusokra szintén káros hatással van a festék, hiszen a legtöbb kence tartalmaz olajokat, amelyek eltömíthetik az eleve tág pórusokat. Így nem ritka, hogy egy sminkben töltött éjszaka után megjelenik pár bosszantó piros pötty, hosszabb távon pedig akár akné is kialakulhat. A bőrszárazságot is tovább súlyosbíthatja a vakolat, hiszen elvonja a vizet a rétegektől, amitől húzódhat, vagy akár be is repedezhet a bőrfelszín.

 

Bár manapság a legtöbb festék bőrbarát, a kedvenc alapozó mégis tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek a hámrétegbe jutva kifejezetten károsak. Ennek hatására irritáció léphet fel, ami puffadt, fakó bőrfelszínt eredményezhet.

Szemsmink és rúzsok

Nemcsak az alapozó viseli meg alaposan a hámréteget, hanem a szempillaspirálnak vagy tusnak is súlyos következményei lehetnek. A szemhéj az egyik legérzékenyebb terület az orcán, így könnyedén irritálódhat. Éjszaka a szem körüli festék a párnára kenődhet, majd onnan vissza a bőrfelszínre. Ez pedig püffedt szemekhez, vagy súlyosabb esetben gyulladáshoz is vezethet. A szempillákra szintén káros hatással van sminkben alvás, hiszen elkezdhetnek hullani, így búcsút inthetünk a dús pilláknak.

Bár az ajaktermékek nagy része tartalmaz hidratálót, mégsem tanácsos rúzst viselni az alváshoz. A matt rúzsok szárítanak, így reggelre nagy valószínűséggel cserepes, száraz ajkakkal leszünk kénytelenek szembenézni. A Paula’s Choice szakértője szerint, ebben az esetben érdemes a következő napon egy hatóanyagokban gazdag ajakápolót felkenni, ami regenerálja a bőrfelületet.

 

Bár a sminkben alvást senkinek sem ajánljuk, az ember lányával néha mégis megesik. Ilyenkor fontos, hogy másnap azonnal távolítsd el a vakolat maradványait, majd a szokásos rutin szerint tisztítsd meg az arcod, és a jól bevált kencékkel hidratáld. Jó, ha ilyenkor legalább egy napig nem viselsz festéket, így megfelelően lélegezhet az arcbőr.

Számos hátránya van tehát a sminkben alvásnak, és az összekent ágyneműhuzatról még nem is beszéltünk. Alaposan megviseli a hámréteget egy komplett makeupban eltöltött éjszaka, ami elősegítheti a korai ráncok megjelenését. Ezért nem érdemes kockáztatni még a legfáradtabb éjszakán sem, hiszen csupán pár percről van szó, ám hosszú távon meghálálja a bőr a gondoskodást.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés