Az arctonik eredetileg nyugtatja és regenerálja a bőrt. Ez viszont csak abban az esetben igaz, ha olyat vásárolsz, amely kellően megfelel a bőrtípusod igényeinek. Amint megvan a tökéletes választás, gyakori kelléke lesz majd a mindennapi szépségápolási rutinodnak.

hirdetés

 

Az arctonikok számtalan típusban megjelentek már az üzletek polcain. Legyen az átlátszó, tejes állagú, tubusos, vagy spray kiszerelésű, egy biztos, ha megtalálod a bőrödhöz passzoló terméket, nagyon sokat köszönhetsz majd neki.

Az arctonik hozzájárul a bőr ápoltságához, de nem mindegy, hogyan alkalmazod

A tonik legfontosabb ismérve, hogy felfrissíti az arcot. Egyfajta tuningként működik a szérumozás és a krémezés előtt, hiszen üdévé varázsolja a bőrt, és összezárja a pórusokat. Ha pedig az arcmosás zárótevékenységeként iktatod be a tonikozást, akkor még a tisztítási folyamatot is tökéletesítheti: reggel például eltávolíthatja a felesleges zsírt az arcról, illetve az éjszakai krém maradványait, a nap végén pedig az arctisztítás után megmaradt sminkfoltokat szedheted le vele.

Azt viszont fontos tudni, hogy ez a termék önmagában nem távolítja el a szennyeződéseket, egyedül felületes munkát végez. Nem olyan, mint egy arclemosó, és egész másként működik, mint egy micellás víz. Arra viszont tökéletes, hogy felkészítse a hámréteget a szérum és az arckrém befogadására, és némiképp növelje hatékonyságukat. Régen a pH-érték kiegyenlítésére szolgált, de mivel ma már nem terheljük szappanos lemosókkal a bőrt, legfőképpen a hidratálás, mattítás és a frissítés a fő célja.

A megfelelő tonik hidratálja és nyugtatja a bőrfelszínt. Érdemes utánajárni, milyen egyéni igénye van arcbőrödnek, hiszen annak fényében már könnyű lesz a választás. A gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből kinyert összetevőkkel dúsított tonik csak tovább növeli a bőr ellenálló képességét.

 

Amennyiben például krémekkel gondoskodsz bőröd hidratálásáról, vagy épp nem szokásod hosszasan a tükör előtt lebzselni, úgy akár ki is hagyhatod a tonikot az arcápolási rutinodból. Hiánya ugyanis nem dönti romba a felépített szépségápolási rituálé hatékonyságát. Ezzel ellentétben, egy rosszul megválasztott arctonik már komoly bőrproblémákat okozhat.

Legfőképp az alkoholt, a mentolt, az erős illatanyagokat és a citrusos összetevőket tartalmazó tonikokat érdemes kerülni. Hosszabb távú használat során ugyanis, könnyen bőrirritációhoz vezetnek ezek az intenzíven ható szerek.

A legjobb választásnak a vízbázisú arctonikok bizonyulnak, melyek nagy arányban tartalmaznak hidratáló összetevőket és antioxidánsokat. A face mistnek, vagyis az arcpermetnek nevezett termékek is beválhatnak, ugyanis ezek is egyfajta tonizálóként szolgálnak.

 

Ha normál vagy száraz bőrrel rendelkezel, attól még nem kell lemondanod a tonik használatáról. Amennyiben tartalmaz ápoló és tápláló összetevőket, úgy bátran alkalmazhatod az arctisztítás után, a szérum és a krém előtt. Aloe vera, vagy rózsaesszencia gyakorta előfordul a bőrnyugtató és regeneráló formulákban, de találhatsz E-vitaminnal dúsítottakat is. Érzékeny bőrre kiválóan hatnak a főként virágvízből, vagy hamamelisz vízből – varázsmogyoró léből – álló készítmények.

A zsíros bőr bánja meg leginkább, ha az alkoholos bázisú tonikok mellett maradunk, hiszen az emiatt kialakuló bőrirritációtól csak még több faggyú termelődik az arcunkon, ami tovább súlyosbítja eredeti problémánkat. Ez esetben a teafaolajos, iszapos, vagy éppen a tengeri hínáros kencékkel is matt hatást érhetünk el.

Cikkfotók: GettyImages

  • Megosztás:
hirdetés