A C-vitamint tartalmazó szérumok rendkívül hatékony bőrápolóként vannak számontartva, aminek meg is van az oka. A C-vitamin igen széles spektrumban fejti ki a hatását, így számos bőrprobléma és az öregedés látható jelei ellen is kiválóan alkalmazható.

Hogyan hat a C-vitamin?

A C-vitamin vízben oldódó, az emberi szervezetben természetesen nem előforduló vitamin. Ezért különösen fontos a megfelelő mennyiségben történő, folyamatos pótlása, ami segíti az immunrendszer és a bőr védelmét. Sajnos, a táplálékkal bevitt C-vitamint nem tudja a bőr teljes mértékben a magáénak tudni, így fontos, hogy külsőleg is segítsük a bőr C-vitamin pótlását.

Amennyiben ez megtörténik, az eredmény nem marad el. A C-vitamin ugyanis nagyon erős antioxidáns, így aktívan védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen. Ez segíti a bőr fiatalságának, egészségének megőrzését, amit tovább fokoz kollagéntermelést segítő tulajdonságával. Ezen kívül pigmentfoltok ellen is hatásos, továbbá gyulladáscsökkentő, fényvédővel kombinálva pedig a nap káros sugarai ellen is véd.

Tiszta C-vitamin szérumok

Ha valaki eldönti, hogy C-vitaminos szérumot akar vásárolni, bizony nincs könnyű dolga, hiszen annyi fajtája van, mint égen a csillag. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, melyik mire jó.

A tiszta C-vitaminnak, más néven aszkorbinsavnak vagy L-aszkorbinsavnak, két fajtája van szérumokban. Egy vízmentes és egy vízalapú formula. Előbbi sűrűbb, nehezebben felszívódó, míg utóbbi könnyedebb, alacsony pH-értékkel rendelkezik, emiatt a napi rutinba, főként reggel, könnyebben beépíthető és a bőr is jobban tudja hasznosítani.

A tiszta C-vitamint azoknak ajánlják, akik bőre nem érzékeny, ugyanis nagy koncentrációban -10% felett- bőrirritációt okozhat. Nagyon jól kombinálható E-vitaminnal és ferulic savval is, amik tovább növelik a hatékonyságát. Hátránya viszont, hogy nagyon instabil a molekuláris szerkezete, így fény és hő hatására elkezd oxidálódni. Emiatt mindig olyan terméket válassz, ami sötét vagy nem átlátszó üvegben van, és három hónapon belül használd el. Ez a maximális idő, amit egy tiszta szérum kibír, utána már inkább több kárt csinál, mint használ. A szavatosságot úgy tudod ellenőrizni, hogy az egyébként transzparens formula sárgás, majd barnás árnyalatra változik.

C-vitamin származékok szérumban

Mivel a tiszta C-vitamin könnyen bomlik és akár irritáló is lehet, olyan szérumok is léteznek, amik úgynevezett származékait tartalmazzák. Az ilyen termékek sokkal inkább alkalmasak az érzékeny, pattanásos, egyéb bőrbetegséggel küzdők számára –persze nem kizárt, hogy a tiszta C-vitamint tartalmazó formula is működik, így érdemes kísérletezni vagy bőrgyógyásszal konzultálni-. Számtalan formájuk létezik, hogy csak néhányat említsünk: Sodium Ascorbyl Phosphate, Magnesium Ascorbyl Phoshate, Ascorbyl Glucoside és Ethyl Ascorbic Acid. Utóbbi olajban és vízben is oldódik, így különösen jó a felszívódása.

Nem ritka, hogy egyéb összetevőkkel –például retinollal– is felturbózzák a terméket, így növelve a hatékonyságot. Állagban különbözőek lehetnek, géles és krémesebb verzióban is előfordulnak, így a zsírosodásra hajlamos vagy száraz bőrűek is találnak bőrtípusuknak megfelelő terméket. Hátrányuk, hogy hatékonyságuk alacsonyabb, mint a tiszta C-vitaminé, de arányban nagyon közel állnak.

Amennyiben nem tudod eldönteni, melyik formula a neked való, itt adunk egy kis segítséget!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés