Az utóbbi években a szérumok valósággal berobbantak a szépségápolásba. Rengetegféle létezik belőlük, így könnyen el lehet tévedni az újabb és újabb termékek útvesztőiben. Fontos, hogy mindig az egyéni igényeidnek megfelelő termékeket használj, sose válassz az alapján, hogy éppen mi a felkapott. Emellett azzal sem árt tisztában lenni, hogy melyik mire jó, és mivel kombinálható.

hirdetés

A szérumokról általánosságban

A szérumok antioxidánsokban – jó esetben – hasznos, kedvező hatóanyagokkal rendelkező folyadékok. Mindig megtisztított bőrre vidd fel ezeket, a hidratáló krém alá. Koncentrált módon hidratálnak, fiatalítják a bőrt, de ez nem azt jelenti, hogy mellettük elhagyhatod a szokásos hidratálódat. Legfőképp este nem! Egyszerre több szérumot is használhatsz, de egyes termékek ütik egymást, ezért nem szabad őket egy rutinban alkalmazni. Emellett ne feledd, az anti-aging semmit sem ér, ha a legnagyobb bőröregedésért felelős veszély ellen nem védekezel: az UV-sugarak ellen. Ezért fényvédőt mindig használj! A következőkben a négy legnépszerűbb szérumot vesszük sorra.

Melyik szérum mire jó?

Retinol

A retinol jelenleg a szérumok királynője. Számos kutatás igazolja a bőröregedést lassító hatását. Azonban senki se gondolja azt, hogy három napig használja, és magára sem ismer a tükörben, úgy megfiatalodik. A változás szemmel látható, de hosszas, rendszeres használat után. Eredetileg pattanások ellen alkalmazták, az csupán a hab a tortán, hogy a ráncokat is csökkenti. De pigmentfoltok és tág pórusok ellen úgyszintén kiváló szer.

Ha most kezded el használni, fontos, hogy 0,1%-ossal kezdj. Amennyiben már több üveget is elhasználtál, csak akkor lépj feljebb. Retinolból az 1%-os már nagyon erősnek számít. Maximum heti 4-5 alkalommal érdemes használni. Fontos, hogy C-vitamin és más hámlasztó ne szerepeljen a rutinodban, mert ütik egymást, és így együtt bizony irritálhatják a bőrt. Retinol után mindig hidratálj például hialuronsavval, nyugtató hatású hidratáló krémmel vagy olajjal.

C-vitamin

Érett bőrre gyakran ajánlanak C-vitamin szérumokat, de persze a fiatalabbak számára éppúgy hasznos lehet. Rendkívül jó hatással van a bőrre: csökkenti a gyulladást, elősegíti a regenerálódást és a kollagéntermelődést, ami ragyogó arcbőrt eredményez. Halványítja a pigmentfoltokat, csökkenti a ráncokat. Reggel pedig fényvédő alá tökéletes, hiszen növeli annak hatékonyságát. Retinollal, hámlasztókkal együtt irritálhat, ezért mindig csak külön rutinban használd ezeket a termékeket.

A The Ordinary Suspension C 23% tiszta C-vitamint és 2% dehidratált hialuron-gömböcskéket tartalmaz, amik hatásosan veszik fel a harcot a bőröregedés és a pigmentfoltok ellen.

Niacinamide

A B3-vitamin, azaz a niacinamide zsíros bőrre kifejezetten ajánlott, de vízhiányos és száraz bőrön is remekül teljesít. Csökkenti a pattanásokat, halványítja a ráncokat és remekül hidratál. Ekcémás, pigmentfoltos és rozaceás bőrre egyaránt ajánlott. Eleinte kisebb mennyiségben alkalmazd, csak fokozatosan növeld, nehogy irritációt okozzon. Kezdésnek maximum 5%-os szérum javasolt, a későbbiekben pedig alkalmazhatod a 10%-osat is. Általában napi egyszer javasolt használni, de ha szükséges, reggel és este ugyanúgy felkenheted.

Hialuronsav

A hialuronsav vizet köt meg, ezáltal hidratál. A minimális, még ráncoknak nem nevezhető vonalakat nagyszerűen kitölti, hiszen vízzel látja el a bőrödet. A ráncokat azonban nem igazán tölti fel, csupán frissé, rugalmassá és puhává változtatja a bőrt. Ezért tűnhetsz fiatalabbnak használata után. Mindig nedves bőrre kell felvinni, naponta többször alkalmazhatod, és rendkívül fontos, hogy utána krémmel hidratálj. Más szérumokkal nem ütközik, így nyugodtan beépítheted a rutinodba. Vízhiányos bőrre kifejezetten ajánlott, de bármilyen bőrtípus számára hasznos.

A Paula’s Choice Hyaluronic Acid Booster egyedi liqui-gel formulája hialuronsavat és egyéb, a bőrben természetesen is megtalálható regeneráló összetevőket tartalmaz. Kiváló az extrán száraz és érzékeny bőrre is.

Hogyan használd a szérumot?

A szérumokat reggel és este egyaránt használhatod, attól függően, melyik mire való. Megtisztított arcbőrre vidd fel – ha tonert alkalmazol, akkor az is mehet alá. Felé a hidratáló krém kerül, majd pedig a fényvédő. Ha többféle szérumot vetsz be, nem szükséges várni a különböző rétegek között. Azonban nem árt azzal kezdeni, aminek hatására a legjobban vágysz, és ebben a sorrendben haladni.

Nem biztos, hogy minden szérum működni fog számodra, ezért érdemes próbálgatni, melyik hasznos a te bőrödnek. Fontos, hogy nem kell feleslegesen négy-ötfélét használni, csak azért, mert másnál ezt láttad. Mindenki bőre egyedi, a különböző problémák különböző megoldásokat igényelnek. Abból csak baj lesz, ha egymást ütő szereket kensz az arcodra, amelyek aztán irritálják bőrödet. Ne a trend, hanem az ésszerűség után menj!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés