A bőrápolás az arctisztítással kezdődik, de bárki azt gondolhatja, hogy ez a művelet igazán nem nagy ördöngösség. Pedig sok apró részletre kell odafigyelni, és, ha nem tesszük, az meglátszik a bőrünk állapotán.

Amikor a korai bőröregedés megelőzéséről vagy a pattanásos bőr kezeléséről van szó, első körben mindenki rögtön a drága kencékre gondol, melyek segítséget nyújthatnak nekünk abban, hogy javítsunk a bőrünk állapotán. Pedig az első és legfontosabb alap a helyes arcmosás, amit napi rendszerességgel végzünk, ezért sok minden múlik azon, milyen minőségben teljesítjük.

A kozmetológusok és bőrgyógyászok még mindig tudnak újat felmutatni ebben a témában, pedig azt hittük, mindent hallottunk már, amit az alapos arctisztításról tudni kell.

Sminkeltávolítás

Azt már mindenki tudja, hogy miért kell lefekvés előtt megszabadulni a sminktől, de az sem mindegy, hogyan tesszük, hiszen a pórusokba bemosott smink- és faggyúmaradékok gyulladásokat okozhatnak.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak sminklemosó terméket használnak, attól félve, hogy az arcmosással kiszáríthatják a bőrüket. Az sem célravezető, ha csak vízzel és valamilyen arclemosó termékkel mosakodunk meg, hiszen így a pórusokba bekerült sminkmaradványok nem távoznak maradéktalanul.

A kozmetológusok szerint az a helyes sorrend, ha első körben sminklemosóval távolítjuk el a festéket, azután pedig arcot mosunk. A micellás vizek hatékonyan vonzzák magukhoz a szennyeződéseket, de nemcsak a sminket távolítják el a bőr felszínéről, hanem a természetes, olajos védőrétegét is, ezért, miután áttörölgettük vele az arcunkat, érdemes még egyszer vízzel is megmosnunk.

Mit használjunk arcmosáskor, a kezünket vagy egy szivacsot?

Meglepő, de a bőrgyógyászok szerint jobb, ha a kezünkkel mosunk arcot, és erre a legegyszerűbb érvük az, hogy a szivacsban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, amire a fürdőszoba párás közege is rásegít. Ráadásul a súrlódás következtében sérülhetnek a bőrfelszín mikrolemezei, a túlzott sikálás pedig irritációhoz és korai ráncképződéshez vezethet.

Nerida Joy, a hollywoodi hírességek kedvelt kozmetikusa azt javasolja, hogy tegyük az arctisztító terméket az ujjhegyünkre, és körkörös mozdulatokkal, anélkül, hogy nyomást gyakorolnánk a bőrre, mossuk meg az arcunkat.

Az arcbőrön is rengeteg aprócska szőrpihe található, melyek a körkörös masszírozás hatására megnyitják a pórusokat, így az arcmosó termékünk hatóanyagai mélyebbre juthatnak, és nemcsak a felhámot tisztogatják meg, hanem a pórusokból is kiseprik a szennyeződéseket. Fontos, hogy minden arcmosáskor előbb a kezünket tisztogassuk meg alaposan.

A bőrgyógyászok szerint szivacs helyett jobb eldobható, egyszer használatos, puha törlőruhát alkalmazni. Először megnedvesítjük a tiszta textilszalvétát vagy a törlőkendőt meleg vízzel, majd az arclemosó kozmetikum körkörös bemasszírozása után a maradék koszt és zsírt a kendő csúsztatott mozgatásával távolítjuk el a bőrünkről. Legalább háromszor ismételjük meg a műveletet, és minden alkalommal tiszta törlőt használjunk hozzá.

Milyen az ideális arclemosó termék?

Ez nagymértékben a bőrünk típusától függ. A bőrgyógyászok óva intenek minket az olyan termékektől, melyek sok habot képeznek – kivételek persze a hab állagú arclemosók. Habzó tulajdonságukat ugyanis az agresszív szulfátoknak köszönhetik, melyek megsemmisítik a bőrsejtek között húzódó lipidgátat – ami védelmi funkciót is ellát -, és eltolódhat az optimális PH-egyensúly. A szulfátot tartalmazó, habzó gélek általában ragyogóan tiszta arcot eredményeznek, de ez csak illúzió, hiszen ezek a termékek általában súlyosbítják a rosaceát, a gyulladást és a bőröregedést.

A sejtmegújulást természetes hámlással jelzi a bőr, de ez nem olyan feltűnő, mint amit a káros anyagok irritáló hatásai okoznak. Meglepő, de a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy bőrradír helyett egy tiszta törölköző puha sörtéivel távolítsuk el az elhalt hámsejteket. Sok jó, de sok durva arcradír is található a boltok polcain, melyek felkarcolhatják, és jobban kiszáríthatják a bőrt.

A szulfátot nem tartalmazó arctisztító gélek és habok ideálisak a zsíros bőrűek számára, a kíméletes, hab állagú termékek pedig érett, érzékeny bőrre a legalkalmasabbak. Jót jelent, ha az összetevők között glicerint és niacinamidot találsz, az alkohol viszont lehetőleg ne szerepeljen a listán.

Pattanásos bőrre ideálisak a szalicilsavat, glikolsavat vagy benzoil-peroxidot felvonultató lemosók, melyek csökkentik a gyulladást, illetve regenerálják, megújítják, nyugtatják a bőrt. Ha a zsíros bőrtípusba tartozol, ne használd mindennap ezeket az alapanyagokat, csupán alkalomadtán, mert túlzott mértékben kiszárítják az arcbőrt, mely védekezés gyanánt elkezd még több olajat termelni.

Szabályok, amiket csak kevesen tartunk be

Tudjuk, hogy nem ajánlott sem forró, sem jéghideg vízzel arcot mosni, mert az előbbi kiszárítja a bőrt, az utóbbi pedig összezárja a pórusokat, így azok nem tudnak megtisztulni. Hideg vizes, frissítő öblítés jöhet a végén, de nem jó, ha azzal kezdjük a műveletet. A dörzsölés sem tesz jót a bőrnek, különösen a szem körüli területen, de máshol sem ajánlott.

A törölközés tehát a víz felitatásában merüljön ki. A szemkörnyéket puha vattakoronggal töröljük át, súroló mozdulatok nélkül. Itt a legvékonyabb és a legsérülékenyebb a bőr, ahol sokkal hamarabb jelentkeznek az első ráncok, mint az arcunk más részein.

  • Megosztás:
hirdetés