A folyamatosan frissülő piac és a közösségi média hatására sokan hajlamosak lehetünk a kozmetikumok felhalmozására. Mindig a legújabb, legszuperebb termék kell. Ezek közül azonban jó néhány felesleges. Mutatjuk, mik az arcápolás alaptermékei, melyek szükségesek egy rutinhoz, és mi az, amit nyugodtan elhagyhatsz, ha kevesebb az időd vagy szűkebb a kereted.

hirdetés

Sokan hajlamosak szinte minden új kencét megvenni, amitől aztán azt várják, hogy bőrük teljesen megújul, és csodaszép lesz. A lehetőség persze nincs kizárva, de gyakrabban fordul elő az, hogy a kozmetikumokat csak halmozzuk, mivel szinte ész nélkül vesszük meg őket.

Az arcápolás alaptermékei

Egy alaprutinhoz nincs másra szükséged, csak három kencére. A tiszta, egészséges bőrhöz először is kell egy remek tisztító, lemosó. Ezt reggel és este használd jó alaposan, hogy eltávolítsd arcodról a szennyeződéseket.

Ezután következik a hidratáló, ami szintén rendkívül fontos. Minden bőrtípusnak szüksége van hidratálásra, még a zsíros bőrnek is!

A harmadik pedig a fényvédő, aminek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nemcsak a nyári, de az őszi, téli hónapokban úgyszintén elengedhetetlena használata, ha valóban egészséges hámréteget szeretnél!

 

Ezért nem éri meg halmozni a kozmetikumokat

Természetesen a kozmetikumoknak is lejár idővel a szavatosságuk. Még akkor is, ha nincsenek felbontva. Ezért teljesen felesleges halmozni őket, hiszen csak mennek a kukába, miután megromlottak. Ellenkező esetben pedig csúnya kiütéseket okozhatnak. Mivel csak egy arcod van, nem éri meg felhalmozni a különböző kencéket.

Ám több hasonlót felváltva használni sem feltétlen szerencsés, hiszen így nem tudod, melyik vált be igazán, és melyik az, ami esetleg a kiütésekért, pattanásokért felelős. Ezért fontos, hogy egyszerre csak egy új terméket vezess be a rutinodba, és azt minimum két hétig teszteld. A különböző szérumokkal, hámlasztókkal pedig mindig körültekintőnek kell lenni, mivel nem feltétlen kompatibilisek egymással: irritációt okozhatnak vagy semlegesíthetik egymást.

Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van

Ez pedig elsősorban az a három termék, amire szükség van minden alaprutinban. Egy nagyon jó tisztító lemosó, hidratáló krém, illetve fényvédő. Ha valamilyen bőrproblémával küzdesz, természetesen érdemes beszerezni kifejezetten arra való kozmetikumot. Például mitesszerek ellen kitűnő választás a BHA, a niacinamide pedig csökkenti a pattanásokat, foltokat, miközben remekül hidratál.

Ha ennél többre vágysz, beszerezhetsz tonert vagy szemkörnyékápolót, ám ezek nélkül is lehet tökéletes alaprutinod. Amennyiben extra kényeztetést szeretnél, kipróbálhatsz különböző arcmaszkokat. Ezekkel azonban könnyen túlzásba lehet esni, rengetegen halmozzák a szinte már mindenféle illatban és színben létezőket, amik többsége többet árt, mint használ.

Fontos, hogy mindig körültekintő legyél az összetevők terén, és egy hatóanyagból lehetőség szerint egyszerre egy terméket használj. Egyrészt így bizonyosodhatsz meg arról, melyik vált be, másrészt, ha valamire allergiás lennél, könnyebben kiszűrheted, mi okozott problémát.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés