A bőr megújulása egy természetes folyamat, melynek során az elhalt hámsejtek leválnak, és újak jelennek meg a helyükön. Ezt a folyamatot segítik a kémiai és a fizikai hámlasztók. Mindkét típus egyaránt hatékony, és népszerű, ám bizonyos esetekben nem árt tudatosan választani, hiszen a túlságosan durva kencék mikrosérüléseket, irritációt okozhatnak, amelyek gyengítik a természetes védőréteget.

hirdetés

A bőr a legnagyobb élő szervünk, hiszen az egész testünket befedi, és megvéd a fizikai behatásokkal szemben. Az arcbőr fokozottan terhelve van, míg a test többi részét szinte állandóan ruha fedi, addig az orcát egész évben károsítja az UV-sugárzás, a szél, a hideg. Ezek a tényezők a megújulási folyamatot is befolyásolják, ezért az idővel lelassulhat.

Az egészséges hámréteg 28 naponta újul meg, ebben az esetben a sejtek teljesen kicserélődnek. A hámcserét nagyban befolyásolják az öregedési folyamatok, a genetikai adottságok, a napfény által okozott károk. Ebben az esetben a bőr csak zötyögve, belassulva tudja ellátni a feladatát, ilyenkor az orca fakóvá, élettelenné válik. Megjelenhet a bőrszárazság, húzódhat, fokozottan érzékennyé válhat. A pattanások, mitesszerek úgyszintén intő jelek lehetnek, mivel a pórusokban összegyűlnek az elhalt hámsejtek.

A durva bőrradír irritációt és sérüléseket okozhat

A hámlási folyamatot támogatja a bőrradír, ám a sokak által kedvelt kencével jobb óvatosnak lenni. A túlzásba vitt radírozás vagy a nagyon durva szemcsék felsérthetik a felhámot, és további bőrproblémákat okozhatnak.

A bőrradír egy fizikai hámlasztó, tehát az apró szemcsék ledörzsölik az elhalj hámsejteket. Ám a kencék sokszor túlságosan durvák, főként azok, amelyek darált sárgabarackmagot, vagy dióhéjőrleményt tartalmaznak. Ezeket az összetevők sokszor nem eléggé apróak, ezáltal a kencék durvává válnak. Az efféle kozmetikumoktól a hámréteg pirossá, érzékennyé, irritálttá válhat. Érzékeny bőr esetén pedig erre még nagyobb az esély, ezért a szakemberek ebben az esetben nem javasolják a radírokat.

A durvább őrlemények száraz bőr esetén mikrosérüléseket okoznak, ettől csak még gyengébbé, sérültebbé válik a bőrfelület. Bőrszárazság esetén sem szabad a bőrradírnak szerepelnie a rutinban, inkább a tápláló hidratálókkal kell megerősíteni a hámréteget. Az ekcéma vagy rosacea tüneteit csak tovább súlyosbíthatják a fizikai hámlasztók.

Így használd helyesen a bőrradírt

A darált sárgabarackmagot, dióhéjőrleményt tartalmazó kencéket semmi esetre se alkalmazzuk az orcára, hiszen a folyamatos felszíni dörzsölés csak rosszabbá teheti a hámréteg állapotát. A durvább szemcsékkel rendelkező kencék csak a test többi részén jöhetnek szóba, ha nincs bőrérzékenység. Ám az óvatos mozdulatoknak itt is nagy a szerepük.

Az erős bőrradírt helyett, finom, nagyon apró szemcsékkel rendelkező kozmetikumot válassz, ami a dörzsölésnél nem sérti fel a bőrfelszínt. A radírozással nem szabad túlzásba esni, elegendő hetente egy alkalommal használni a kozmetikumot. Így az elhalt hámsejtek távoznak, és a helyüket átvehetik az újak.

A kémiai hámlasztók úgyszintén az elhalt hámsejtek leválását segítik elő, ám egy sokkal kíméletesebb formában. Itt nincsenek dörzsölő mozdulatok, a kencék csupán a leválási folyamatot ösztönzik. Elősegítik a sejtmegújulást, az AHA-savak pedig a ráncok elleni küzdelemben egyaránt besegítenek. Ebben az esetben is fontos az óvatosság, ezért elsőként kis dózisú termékkel kezdjük, és elegendő hetente két alkalommal használni. A gyártó utasításait mindig be kell tartani, csak így kerülhetőek el a sérülések.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés