A reklámok hatására hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az újonnan beszerzett csodakrémet csak elég felkenni, és már szinte azonnal láthatjuk a hatást. Ez azonban nem így van.

hirdetés

Hogy elkerüld a csalódást, nem érdemes abban a hitben ringatni magadat, hogy az új kencéd azonnal kifejti hatását. Éppen úgy, ahogyan a reklámban láttad. Persze gondolhatod, hogy biztosan nem úgy lesz, de egy halvány remény sokak fejében ott motoszkál: mi van, ha mégis olyat tud ez a termék, amire még nem volt példa?

Ám az a tény, hogy egy bőrápoló készítmény hatásos, még nem jelenti, hogy egy-két nap után látványos változást okoz. A legjobb hatóanyagoknak is idő kell, hogy elindítsanak egy bizonyos folyamatot a bőrben. Vannak, amelyek javítják vízmegkötő képességét, vagy ellenállóbbá teszik az epidermiszt, esetleg antioxidánsokkal harcolnak a szabad gyökök ellen, ezáltal lassítják a ráncok kialakulását, elmélyülését, és fokozzák a bőr teltségét, rugalmasságát, üdeségét. Ezt nyilván nem tudják elérni egy-két nap használat után.

Mikor látható a ránctalanító krémek hatása?

Azok a termékek, amiktől sokan a legnagyobb hatást várják, a ránctalanító krémek. Az öregedéssel járó ráncok megjelenése az egyik legszembetűnőbb nem kívánt változás, amit megállítani nem, de késleltetni, befolyásolni jó eséllyel lehet. Ezek azok a termékek, amikre még olyanok is költenek, akiket nem feltétlen érdekel a kozmetikumok világa.

Habár egy kutatás szerint a nők 40,2%-a nem remél változást egy ilyen kencétől, mégis virágzik az iparág, tehát a halvány remény ott motoszkál, mert viszik, mint a cukrot. Az emberek nagy többsége minél tovább szeretne fiatalos maradni. A ránctalanító kencék használatát már huszonéves kortól ajánlják, megelőzés céljából.

Ha pedig megjelennek az első ráncok, a legtöbben pánikba esnek. Ilyenkor találnak be igazán a jól ismert reklámok, melyek látványos változást ígérnek, rövid időn belül. Ám nem árt tudni, hogy az öregedést lassító szérumok, krémek és esszenciák nem állítják meg ezt a természetes folyamatot, csupán a bőr állapotán javítanak.

 

A lényeg a hatóanyagokban rejlik. Ezeknek pedig idő kell, amíg kifejtik hatásukat. Legtöbbjük pedig nem hogy egy éjszaka, de még egy hét alatt sem hoz szemmel látható változást. De honnan tudhatod, hogy csak időre van szükség vagy tényleg egy vacak krémet vettél?

Nos, elsősorban a ránctalanító krémektől nem szabad olyan hatást várni, ami felér egy botoxkezeléssel. Leginkább megelőzésre, és a barázdák kialakulásának csökkentésére jók, a mély szarkalábakat egy csodaszer sem fogja eltüntetni arcodról. Hosszú távon feszesíthetik, feltölthetik, üdébbé tehetik bőrödet, de kisimítani nem fogják. Senki sem fog újra tinédzsernek kinézni tőlük.

Hagyj időt a hatóanyagoknak

Az egyik közkedvelt hatóanyag a retinoidok családja. Számos krémben, szérumban megtalálható, amit már a húszas éveidben érdemes bevezetned mindennapi rutinodba. Serkenti a kollagéntermelést, ezáltal fiatalosabbá teszi az arcot. A retinol rendkívül népszerű hatóanyag, hiszen ezt tartják szinte az egyetlen, valóban fiatalító összetevőnek. Kutatások bizonyítják, hogy tényleg hatásos, de teljes mértékben a retinoidok sem tüntetik el a ráncokat.

 

Körülbelül három hónapnyi idő az, ami alatt látható változást hoz a bőrfelszínen, de akár dupla ennyi időbe is telhet, mire kifejti hatását. A pattanások vagy pigmentfoltok ellen azonban hamarabb fellép, és egy hónapon belül is láthatod a változást.

Egyéb közkedvelt hatóanyag még a C-vitamin, ami szintén jó a ráncok, valamint a foltok ellen. Hatásának látható jelei szintén akár három hónap múltán jelentkezhetnek. A másik közönségkedvenc, a niacinamide esetében gyakran eltér, kinél mennyi idő kell a látványos változás érzékeléséhez. Egyeseknél néhány hét, másoknál hónapok is eltelhetnek, mire halványodni kezdenek a ráncok. Ellenben nagyon hasznos hatóanyag, amiért garantáltan hálás lesz bőröd.

Az elfogadás a legfontosabb

A természet rendjén nem lehet változtatni. Az öregedés ráncokkal jár, ennek elfogadása pedig saját boldogságod érdeke. Persze számos krém jó hatással van az arcbőrre, és hosszú távon látható változást hozhat. Azonban nem szabad azt gondolni, hogy egy kencétől teljesen kisimulsz. Ezt pedig pénztárcád is meghálálja.

Ami azonban kiemelten fontos az ilyen hatóanyagú krémek kapcsán, hogy rendszeres használat mellett mutatkozik csak meg a hatásuk. Felmerülhet sokakban a kérdés, hogy miért éri meg ilyen termékeket használni, ha valójában nem okoznak látványos változást? A kulcs az időben van. Mindenki másfajta ütemben öregszik, és ez a bőrünkre igaz leginkább. A száraz bőrűeknél a ráncok hamarabb elmélyülnek és jóval látványosabbak, mint az alapvetően zsírosabb bőrtípusúaknál.

Az effajta kencék úgy harcolnak a ráncok ellen, hogy feljavítják a bőr állapotát, kedvező feltételeket teremtve ahhoz, hogy a hámréteg tovább megőrizhesse teltségét, rugalmasságát. És igen, gyakran feszesebb bőrtónust eredményeznek.

Egy egészségesebb benyomást keltő, zsírban és nedvességben gazdagabb bőrön nem annyira feltűnők a ráncok, és az újabbak jóval lassabban alakulnak ki. Az antioxidánsok és olajok segíthetnek abban, hogy a bőr ellenálló és védekező képessége erősebb legyen, így csökkenthető a sejtkárosodás, és jóval tovább marad üde és kipihent hatású az arc.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés