Az előnyös hajszín kiválasztása csak igen csekély mértékben függ a divattól. Nehezíti a döntést, hogy a négy alapszínnek – szőke, vörös, barna, fekete – rengeteg árnyalata van, melyek eltérő fényerővel és melegséggel bírnak, így nem elég rábökni egy tónusra, amelyik tetszik, mert nem biztos, hogy minden szempontból tökéletesen passzolni fog.

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egy-egy varázslatos hajárnyalat vírusként terjed, teljesen mindegy, hogy azt Jennifer Lopez, a legjobb barátnő vagy a sarki bolt pénztárosa viseli, ha az illetőn mesésen mutat, sok nő hajlamos elcsábulni az eredmény láttán. Az előnyös hajszín kiválasztása azonban nem csupán a trendeken alapszik, bár lehet irányadó a divat, de elsősorban három fontos szempontot kell figyelembe venni.

3 tipp, hogy előnyös legyen a hajszín kiválasztása

Az első, amit tisztázni kell, hogy meleg vagy hideg felhangú a bőrtónus. Nyilván az mindenki számára egyértelmű, hogy világos, médium vagy sötétebb, kreolos bőre van, de nem árt azt is szemügyre venni, milyen árnyalatok játszanak benne. A világos bőrszín lehet kékes, rózsaszínes vagy barackos altónusú, ahogy a napfény hatására szépen barnuló, leégésre kevésbé hajlamos bőrfelszínen is megfigyelhető sárgás, esetleg olajzöld árnyalatú beütés.

 

Egyszerűbb, ha nem az arcod, hanem a csuklód belső oldalát veszed alapul annak megállapításához, hogy hideg vagy meleg bőrszínnel rendelkezel. Ha olajos, zöldes árnyalatban ütnek át az erek a vékony bőrrétegen, és barackos, sárgás, illetve barnás felhangú a hámréteg, akkor a meleg tónusok jobban passzolnak hozzá.

A világos porcelánbőr, amely a szemek alatt, illetve a csukló belső vonalán kékesebb, lilásabb színben játszik az erek miatt, inkább a hideg árnyalatokkal harmonizál. A rózsaszínes bőr lehet kékes, illetve barackos beütésű, az előbbihez a hűvös fényű hajszínek, az utóbbihoz a tüzesebb, rezes tónusok illenek jobban, pláne, ha aranybarna szeplők is díszítik.

A világos-sötét hajszín kiválasztása manapság annyiból könnyebb, hogy rengeteg festési technika és modern melírtípus létezik, amellyel az arc közelében vagy egy-egy tincs esetében hideg, illetve meleg fényhatások érhetők el. Ezáltal megbontható az alaphajszín egysége, és előnyösebben igazítható a bőrtónushoz a frizura hangulata, árnyalata.

A szemszín szintén alapja lehet az optimális hajtónus megtalálásának, de a fodrászok szerint nem annyira mérvadó, mint a szemöldök, mert nem szép, ha nagyon elüt a hajkoronától. Bár azt is szépen lehet festeni, világosítani, sötétíteni, amennyiben nem harmonizál a bőr- és szemárnyalat egységével, természetellenes lesz az összkép.

A harmadik fontos szempont a személyiség által meghatározott karakter. Minden alaphajszínnek, még a vörösnek is vannak visszafogottabb verziói, amelyek jól passzolhatnak egy szolidabb stílusú nőhöz, ugyanakkor a természetes hatású hajszínekkel éppúgy el lehet érni vagányabb, szenvedélyesebb, karakánabb összképet, amelyben dominánsabb tónusok szerepelnek.

Megvan az alapszín, de melyik árnyalata legyen? Kevert hajszínt is kérhetsz

A szőkének, a barnának, a vörösnek tengernyi kevert árnyalata van, a feketének viszont kevésbé, de azt is lehet cifrázni, így csupán meg kell találni, melyik passzol hozzád a legjobban.

A barackos felhangú világos bőrhöz csodásan illenek a rezes tónusú frizurák. Mézbarna, kék vagy zöld szemekhez, üde bézs vagy aranyló arcszínhez, arany- vagy rozsdabarna szeplőkhöz tökéletes választás lehet a tüzes, fűszeres vörös vagy egy aranyfényben játszó vörösesszőke árnyalat.

A rózsaarany és az eperszőke lehet hamvasabb, hidegebb fényű, ha a bőr altónusa hűvös beütésű.

A szőke nem mindenkinek áll jól, de ne feledd, hogy vannak szőkés beütésű, kevert árnyalatú frizurák, így nincs minden veszve. A karamella, méz és bézs tónusokkal tarkított szőkés hajszínek egyértelműen meleg fénnyel bírnak, míg a platinaszőke, jégszőke változatok meglehetősen hűvösek.

Ám a fodrász ügyesen játszadozhat a választott árnyalat szín- és fényerejével, lehet hamvasabb, tompább formában kérni, vagy intenzívebb, ragyogóbb verzióban.

Az üde, barackos bőrrel rendelkező tavasztípusokhoz az aranyló, vibrálóbb szőkék passzolnak jobban, a hamvas, rózsás bőrű nyártípusokhoz pedig inkább a lágyabb, visszafogottabb, olykor hűvösebb hajtónusok illenek. Az előnyös szőke hajszín kiválasztása nemcsak az alaptónus, hanem a fényhatást adó melírárnyalat meghatározását éppúgy magába foglalja. Akár balayage, akár highlights vagy babylights festési technikával éri el a fodrász a gazdag színeredményt, annak lágysága vagy intenzitása erősen befolyásolja, hogy mennyire talál be a frizura.

A barna hajszín alapvetően mindenkinek jól áll, de az cseppet sem mindegy, hogy hűvös vagy meleg tónusú. A sárgás, olívás bőrű, gyakran mélybarna szemű ősztípusokhoz mesésen illenek a rozsdás, meleg fényű, csokoládé- és aranybarna hajárnyalatok, ugyanakkor a balayage festési technikának köszönhetően a szőkés tónusokról sem kell lemondaniuk.

A sötétebb bőrűeknek a nagyon világos szőkék nem állnak jól, viszont a barnába kevert aranyló fénysávok gyönyörűen megdobják a frizurájukat. Bronzos, kapucsínó és napszívta barnát egyaránt választhatnak, gyönyörű lesz az eredmény.

A feketébe hajló kávébarna szintén kaphat meleg, esetleg hideg fényt, attól függően, melyik harmonizál a bőrszínnel. A téltípusok eredeti hajtónusa általában hideg, fémes ragyogású, a bőrük pedig gyakran hófehér, fakó rózsás vagy tompa olajos beütésű, hideg felhanggal. Hozzájuk remekül passzolnak a mély, sötét frizurák, egyáltalán nem öregítik a megjelenésüket.

Az előnyös hajszín kiválasztása tehát elsősorban a bőr- és a szemtónus – vagy szemöldök –, valamint a karakter alapján történhet. Az elegánsabb, szolidabb stílusú nők számára vétek lenne harsány, intenzív árnyalatot választani, ugyanígy a vadóc, vagány, eleven típusoknál sem érdemes figyelmen kívül hagyni a személyiséget. Egy tompább, fakóbb, kevésbé gazdag tónus számukra fáradtnak, fásultnak tűnhet.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés