Az arc nem egységes színű, ugyanis a bőr alsó rétegeiben keletkező pirosas, barnás, kékes foltok is átütnek rajta, ezért az alapozó kiválasztása sem szólhat csupán a felszínt borító árnyalat megállapításáról, hiszen az altónusok határozzák meg, hogy hideg, vagy meleg beütésű sminkalapra van szükség.

Az alap bőrtónusát a legtöbb nő bizonyosan jól ismeri, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy nem passzol a gondosan megválasztott alapozó. Nemcsak a szezonális bőrszínváltozásokat kell ugyanis figyelembe venni, hanem a bőr alsó rétegein átütő színhatásokat is, melyek olykor látványosan alakítják az alap bőrszínt.

Az angolban undertone elnevezésű alsó árnyalatok általában a szem környékén, a halántéknál, illetve az orcákon és az orr tövénél jelentkeznek feltűnőbben, kékeslilás, pirosas, barnás vagy sárgás színfoltokban megmutatkozva.

Hideg, vagy meleg a bőrszíned?

Csalóka lehet, mert a világoshoz hasonlóan, a kreol bőrszín is lehet hideg beütésű. Ezt általában az altónusok döntik el, melyek a bőrfelszín árnyalataival összemosódva, egész más színhatást adhatnak. Először is nézd meg a nyakadnál, a csuklódnál és a karodnál a bőrödön átütő vénák színezetét: ha kékes, lilás színfoltokat tapasztalsz, akkor hideg, ha zöld, vagy olíva koloritokkal találkozol, akkor meleg bőrtónussal rendelkezel.

Végezd el az ingtesztet is, mely abból áll, hogy először egy fehér, majd egy törtfehér inget tartasz az arcod mellé. A meleg hatású bőrtónusokhoz a hófehér, a hűvös arcárnyalatokhoz a törtfehér passzol jobban. Akinek mindkettő egyformán jól áll, az a semleges típusba tartozik, mely egy kicsit erre is, arra is hajlik.

Ha fehér háttér előtt az arcod rózsaszínesnek, vagy kékes baracknak, bézsnek tűnik, akkor biztos lehetsz benne, hogy hideg bőrtónussal rendelkezel.

Az alapozó kiválasztása altónusok alapján

Ha az alapozó eltér az alap bőrszíntől, borítékolható a nem kívánt maszkhatás. Sokkal szebb, és természetesebb eredményt érhetsz el, ha az arctónus egyenetlenségeit nem egy erős fedőszínnel, hanem optikai színhatásokkal igyekszel elérni. Ezért jó, ha az alapozó kiválasztása előtt megbizonyosodsz arról, hogy milyen típusú altónusokkal rendelkezel.

 

A termékeken általában betűkkel jelzik a színek hőérzetét. Az N-neutral, a semleges típusoknak kínál színskálákat, a C-cold a hideg, míg a W-warm, a meleg árnyalatokat vonultatja fel. Különösen világos bőrűeknél előfordul, hogy az arc egyes területein hideg, míg más pontjain meleg beütést kap az altónusoktól. A szemek körül liláskék, az orcák környékén pedig pirosas árnyalatok üthetnek át a bőrön. Ilyenkor a legcélszerűbb, több alapozóból kikeverni a bőrhöz illő színtónusokat. A fenti videóban az alapozó helyes megválasztására, illetve a színkeverésre is láthatsz példát.

  • Megosztás:
hirdetés