A szőke hajszínek felélénkítik és ragyogóvá teszik az arcot, de csak akkor, ha a frizura árnyalata megfelelően lett kiválasztva. A bőrtónus ebben nagy szerepet játszik, ugyanis, ha nincs meg az összhang, akkor a haj olcsó, parókahatást is kelthet.

hirdetés

A legtöbb fodrásznak már a kisujjában van, hogy kinek milyen hajszín állna jól. A laikus emberek számára azonban érthető okokból nem minden esetben tűnik fel két szőke haj között a különbség. Így azt is nehezen tudják eldönteni, hogy két világos árnyalat közül, melyik illene jobban a bőrtónusukhoz. Ma már tökéletesen lehet játszani a reflexszínekkel, illetve a többtónusú, napszítta hatású frizurákkal, melyek ombre vagy balayage technikával egyaránt készülhetnek.

Csodás szőke hajszínek, bőrtónus szerint

A szőke hajszíneknek ezernyi árnyalatát tudjuk megkülönböztetni, de tónusaik csakúgy, mint a bőr esetében, leginkább hideg és meleg típusokra oszthatók fel. Ezen a két halmazon belül pedig világos és sötét árnyalatok szerint lehet további változatok közül válogatni. Azért is fontos rátalálni a megfelelőre, mert akkor működik jól a frizura, ha ragyogóvá teszi az arcot, a rosszul kiválasztott árnyalat viszont akár évekkel öregítheti viselőjét, illetve bóvli hatást kelthet.

A tökéletes szőke árnyalat megtalálásának titka a harmóniában rejlik. Ha melegebb tónusú a bőr, akkor meleg, lágy hajszín közül érdemes választani, míg a hideg felhangú arc kereteként a jeges, hűvös hirtelenszőkék mutatnak jól.

 

A platina- és ezüstszőke árnyalatok a leghidegebb tónusokhoz tartoznak. Bár a fehéresen csillogó haj nagyon drámai hatást tud kelteni, a világos, kissé sápadt és hideg bőrtónusokkal gyönyörűen mutat. Ezzel a választással az erős sminkek különösen ízlésesen viselhetőek, mert a jégszőke mindent kiemel az arcon, így a szemszínt és a bőr finomságát is.

 

Andreja Pejic hidegebb tónusú arcához egy krémesebb platinaszőke, Cate Blanchett üde porcelánbőréhez pedig a fakószőke áll jól.

 

A barackos, bézses beütésű, világos bőrszín mellett leginkább az egységes hatást keltő, világos aranyszőke frizurák mutatnak a legtökéletesebben.

 

A bézs és mézszínű, meleg bőrtípusokhoz már a mélyebb árnyalatú szőke frizurák is bátran viselhetőek, ám, ha a töveknél megmarad az eredeti szín, akkor a világosabb, mézszőke és a középszőke festések éppúgy remekül harmonizálnak majd az arctónussal.

 

A kreolos, meleg tónusú bőrszínek mellett a rezes fényű szőkét, és a sötétszőkét is ki lehet próbálni. Ha bizonytalan vagy a festés kimenetelében, akkor először kezdd ombre, vagy finomabb sombre stílussal, amiben ugyanúgy érvényesül a szép szőke hajszín. Ez Jessica Alba és Rita Ora többtónusú frizuráján is látható.

 

Jennifer Lopez és Beyoncé kapucsínó árnyalatú, barnás bőrével természetes és fiatalos hatást keltenek az őszi évszak hangulatát megidéző szőkék. A karamellaszőke és az okkeres beütésű frizura a sötétebb árnyalatú, bézs bőrszín mellett szintén jól mutat. Az aranyos csillogás, így még hangsúlyosabb lesz, és a highlightok a hajban még intenzívebben mutatnak.

Kérd ki a fodrász véleményét

Ezek a párosítások természetesen személyenként tudnak előnyösebbek, és kevésbé kedvezőek is lenni. Viszont, ha már azt sikerült kiszűrni, mely szőke árnyalat biztos nem passzolna a külsőnkhöz, akkor nagy meglepetés nem érhet minket. A szőke hajfestést érdemes színszakértő, szakavatott fodrászra bízni, akivel előzetes konzultáció során alaposan át lehet beszélni, mit ajánl egyéni bőrtónusunkhoz, illetve szemöldök- és szemszínünkhöz.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: George Pimentel/WireImage, Gotham/GC Images, Daniele Venturelli, Tommaso Boddi/FilmMagic, Gabe Ginsberg, Frederick M. Brown/FilmMagic, Steve Granitz/WireImage, Dave J Hogan, Gregg DeGuire/WireImage, Andreas Rentz, Steve Granitz/WireImage, Kevin Mazur/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés