Még azelőtt érdemes tudatosan fellépni a kontúrok megereszkedése és a barázdák kialakulása ellen, hogy a bőröregedés látható jelei megjelennének, hiszen ez a folyamat megfelelő ápolás és egészséges életmód mellett jelentősen lassítható, sőt kordában tartható. Ám az érett, öregedő bőr is egészen másfajta gondoskodást igényel, a ráncok ellen még ilyenkor sem késő fellépni, hiszen attól, hogy idővel törvényszerűen megjelennek, a vonalak elmélyülését egy jól felépített arcápolási rutin lépéseivel meg lehet akadályozni. A korábban bevált hatóanyagok helyett olyan összetevőkkel kell kényeztetni a bőrt, amelyek hozzájárulnak a rugalmasság megőrzéséhez, de akár a már meglévő barázdákat is képesek halványítani. Mutatjuk, hogyan kell felépíteni az esti szépítkezést.

hirdetés

Az egyénenként eltérő, hogy a ráncok kinél mikor jelentkeznek. A genetikán felül az életmód szintén nagyban befolyásolja a bőr öregedésének ritmusát. Rendkívül fontos tényező, hogy korábban mekkora hangsúlyt fektetett valaki a tudatos arcápolásra, milyen hatóanyagokkal támogatta a hámréteg regenerálódását, de az egészségtelen életmód, a dohányzás és a rossz táplálkozási szokások éppúgy hatással vannak a hámréteg állapotának változására.

A fiatal nők érthető módon még nem sokat törődnek azzal, hogy előbb-utóbb rajtuk is nyomot hagy az idő múlása. Pedig a bőr öregedése lényegében nem akkor kezdődik, amikor már látható jelei vannak. Fokozatosan csökken a kollagén- és az elasztinszint, és a sejtmegújulás, illetve a hámréteg anyagcseréje is évről évre lassul. Ha nem érné annyi külső és belső károsító hatás a bőrt, mint amennyivel naponta meg kell küzdenie, jóval tovább megmaradna rugalmassága és üdesége, illetve a kontúrok feszességét is könnyebb lenne megőrizni.

Azonban nem csak az idő és a gravitáció, hanem a környezeti és életviteli ártalmak is a bőrünk ellen dolgozik. A természetes öregedés velejárója, hogy a hámréteg vízmegtartó képessége romlik, a kötőszövetek pedig petyhüdtté válnak, elveszítik korábbi rugalmasságukat. A védelmet szolgáló lipidréteg is csökken, kevesebb faggyú termelődik, ez pedig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a bőrszövet ellenálló képessége meggyengül. A szmog, az UV-sugárzás, a stressz és egyéb károsító tényezők azonban ugyanúgy bombázzák a bástyát, ami már nem nyújt olyan erős védelmet, ezért gyakran felgyorsul az állapotromlás: a bőr kiszárad, érzékennyé válik, megnő az irritációra való hajlama, pigmentfoltok keletkeznek rajta, és a belassult regenerálódási folyamat következtében veszít feszességéből.

Éppen ezért már a húszas-harmincas korosztály számára is érdemes lehet olyan hatóanyagokkal megismertetni a hámréteggel, amelyek hatékonyan küzdenek a szabad gyökök pusztító hatása ellen, késleltetik a ráncok megjelenését és hozzájárulnak a rugalmasság, simaság megőrzéséhez.

 

Jól felépített, egyszerű arcápolási rutin ráncok ellen

Az alaptermékek nélkülözhetetlenek

Az esti rutin alkalmával két nagyon fontos lépés van, ami bőrtípustól, problémától és fókusztól függően sem változik. A lemosó és a hidratáló használata nem csak ajánlott, sokkal inkább kötelező. A lemosók terén érdemes nézelődni egy kicsit, azt mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mely típusok válnak be igazán, melyek működnek hatásosan és kényelmesen a hámrétegen.

Sokan az olajos és a szimpla verziót kombinálják, hogy biztosan megszabaduljanak minden szennyeződéstől és sminkmaradványtól. A ráncok ellen vívott küzdelem esetében a retinollal dúsított lemosók garantáltan helytállnak.

A legtöbb nő szorgosan kenegeti az arcbőrét, az aktuális életszakasztól függetlenül. A száraz, húzódó bőr senkinek sem kényelmes, ráadásul a kitikkadt hámréteg még jobban kiadja és elmélyíti a már meglévő barázdákat. A hidratálás rendkívül fontos, ezt anti-aging rutin esetén sem szabad mellőzni. Ahogy a lemosóknál, úgy a hidratálók terén is érdemes olyan kozmetikumra cserélni a már jól bevált terméket, amely rugalmasságmegőrző hatóanyagokat tartalmaz.

Anti-aging összetevők, melyek hatékonyan működnek az érett bőrön

Ha összetettebb rutinra van szükség, tanácsos a nem kötelező, ám ajánlott elemeket is betervezni az esti lépésekbe. Egy szuper toner rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, ami a bőr számára simán felér egy wellness-szolgáltatással. Az alkohollal dúsított, régi típusú tonikokat mindenképpen kerülni kell. Mielőtt kiválasztásra kerül a megfelelő verzió, alaposan ellenőrizni kell a benne a található hatóanyagok listáját. Nagyon sok anti-aging fókuszú termék közül lehet válogatni.

 

Bár sokan tartanak az otthoni kémiai hámlasztástól, a kíméletes, házi alkalmazásra ajánlott kencéktől nem válik le az ember bőre. Ezek a termékek megfelelő használat mellett gyengéden bánnak a hámréteggel, regenerációra késztetik a bőrt, eltávolítják az elhalt hámréteget, s mindezt úgy, hogy csak a finom, puha és sima bőrképet hagyják maguk után. Az AHA-savak között mindenképpen érdemes nézelődni. A glikolsav az egyik leghatékonyabb, ha a ráncok halványítása a cél, de a mandulasav éppúgy jól működik kiszáradásra hajlamos, érett bőrön.

A szérumok rendkívül népszerűvé váltak manapság, szinte mindenféle verziót be lehet szerezni belőlük. A hatóanyagok útvesztőjében nem egyszerű eligazodni, mindenképpen célszerű tájékozódni az anti-aging terén sikerrel bevethető összetevőkről.

A C-vitamin például zseniális választás, hiszen serkenti a kollagéntermelést, csökkenti a pigmentfoltokat, és hatékonyan lép fel a romboló hatású szabad gyökökkel szemben. A retinol éppúgy kiválóan küzd a ráncok ellen, ám ezt a két hatóanyagot csak óvatosan szabad felkenni hámlasztás után. A hialuronsav és a különböző peptidek nem vesznek össze az AHA-savakkal, az efféle termékek közül bátran lehet válogatni.

Remek tipp, hogy a folyékony állagú kencéktől kell haladni a sűrűbb kozmetikumok felé. Tehát mindenképp az arc tisztításával ajánlott kezdeni, a lemosó után pedig jöhet a frissítő toner. Ezt követően tanácsos bevetni egy szuper hámlasztót, ami regenerálja a bőrt, majd valamilyen szérum formájában fel lehet vinni a legfontosabb anti-aging összetevőket. Végül hidratálóval zárul az esti bőrmegújító arcápolási rutin, amely remek védelmet nyújt a ráncok elmélyülése ellen.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés