A hialuronsav igazi jolly joker a bőrápolásban, aki egy kicsit is jártas a témában, garantáltan találkozott már a népszerű összetevővel. Úgy tűnik, a másik kedvenc, a squalane hatása még látványosabb, s talán lesepri a trónról a hialuront. No de mitől olyan szuper?

hirdetés

A hialuronsav térhódítása elképesztő mértéket öltött az elmúlt időszakban, jóformán egy pillanat alatt a legismertebb, leggyakrabban használt kozmetikai összetevők között találta magát. Hidratáló hatása felől semmi kétség, számos márka és cég alkalmazza arckrémekben, szérumokban, haj- és testápolókban egyaránt. Most azonban versenytársként csatlakozik a képbe a squalane, amely éppúgy szuper hidratáló hatóanyag hírében áll. De mit tud a squalane, és miért annyira közkedvelt?

 

A squalane hatása nem merül ki a hidratálásban

Mi is az a squalane?

Nem feltétlenül érdemes versenyeztetni a két összetevőt. Noha mindkettő fantasztikus hidratáló tulajdonságáról híres, egyénenként eltérő lehet, hogy kinél melyik válik be jobban. Összességében tehát mindenképpen célszerű adni egy esélyt az új sztárnak, a squalane-nak is, mert lehetséges, hogy még a hialuron hatását is felülmúlja.

A squalane neve már eleve különösen cseng, ha ez nem lenne elég, még egy kicsit bonyolódik a helyzet. Ahhoz, hogy megértsük, mi is az a squalane, tudni kell, hogy mit takar a squalene. Egyetlen betű eltérés van a két szó között, ám az az egy betű igencsak fontos különbségre hívja fel a figyelmet. A squalene az emberi bőrben is megtalálható, tulajdonképpen a faggyú rendkívül fontos alkotóeleme, lipidkomponense. Az évek múlásával a squalene mértéke fokozatosan csökken, ami egy idő után szemmel láthatóvá válik az arcbőrön.

A squalane valójában a squalene hidrogenizált változata, a kozmetikaipar ezt a verziót alkalmazza a termékek ellőállításához. A Byrdie szakértő bőrgyógyászokat kérdezett a témával kapcsolatban, akik elmondták ennek miértjét is. A squalene viszonylag instabil molekula, sokkal nehezebb a bőrápolásban alkalmazni, ezért fejlesztették ki a stabilabb szerkezetű változatot, amely ugyanazokkal a jótékony, pozitív hatásokkal bombázza a bőrt.

A kozmetikaiparnak tulajdonképpen nincs nehéz dolga, ugyanis a squalene nem csupán az emberi bőrben található meg. Többek között az olívaolajban és cukornádban is jelen van, a márkák éppen ezért a különböző növényekből nyerik ki, s ezt alakítják át szépségápolási hatóanyaggá.

 

Mire jó, miért érdemes használni?

A squalane hatékonyan puhítja a bőrt, mélyen hidratálja a kitikkadt hámréteget, ráadásul segít a nedvességtartalom megőrzésében. Igazi anti-aging csodaszer, a ráncok elleni küzdelem éllovasa. Felveszi a harcot a szabad gyökök pusztító hatásával szemben, igyekszik hozzájárulni a bőr fiatalságának megőrzéséhez. Jótékony hatását leginkább erős antioxidáns tulajdonságának köszönheti.

Széleskörűen veszi kezelésbe a bőrt, több irányból közelíti meg a problémákat. A squalane használata szemmel látható változást eredményez, ragyogó, sima hatást kölcsönöz a bőrfelszínnek. A Byrdie által megkérdezett szakértő szerint a legnagyobb különbség a hialuronsav és a squalane között, hogy a hialuron nedvességet von be a bőr rétegeibe, míg a squalane megköti a nedvességet. Ez az eltérő kémiai összetételükből adódik, ám nem jelenti azt, hogy teljes mértékben eltérne a hatásuk egymástól. Mindkettő szuper hidratáló, s mindkettő hozzájárul a bőr nedvességmegtartásához és ragyogásához.

A squalane nagy előnye, hogy nagyon gyorsan felszívódik, nem hagy maga után zsíros, olajos érzetet, hidratáló hatása mégis szuperül érvényesül. Bezárja a nedvességet a bőrbe, ezáltal látványosan frissebbé, üdébbé és élettel telibbé varázsolja az arcot. Érzékeny bőr esetén is bevethető, csökkenti a pirosságot, sőt, pattanásos, irritált és problémás bőrön ugyancsak remekül működik. Nem tömíti el a pórusokat, ezáltal tényleg bármilyen bőrtípus számára kényelmes, könnyedén használható kozmetikai összetevőnek bizonyul.

 

Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően a bőröregedés lassításában is szerepet vállal. Noha azt nem szabad elvárni tőle, hogy a mély ráncokat úgy simítsa ki, mint a botox, azért a finom barázdákkal abszolút el tud bánni, de leginkább a megelőzésben jeleskedik.

Az üzletek kínálatában egyre gyakrabban tűnik fel, mint összetevő. A squalane krémekben, szérumokban, arcolajokban, testápolókban és lemosókban is megtalálható, számos verzió közül lehet már válogatni.

1.: Revow Just esti olaj, 2440 forint. 2.: Pom-Pom Squalane Booster olajszérum, 3200 forint. 3.: The Ordinary Squalane arcolaj, 4290 forint. 4.: Revox Just Squalane arctisztító és sminkeltávolító, 2440 forint.

 

Képek: Getty Images.

Montázs: Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés