Bár már a hetvenes évek óta ismeri a tudomány, most lett a bőröregedés elleni harc egyik sztárja. Drágább, mint az arany, mégis sokak számára elérhető. Nem csak „szállítja” a hatóanyagokat, a bőr általános állapotán is képes javítani. A réz-peptid a kozmetikai ipar egyik frissen felfedezett csodafegyvere.

hirdetés

– Biztonságos, hatékony és jól kombinálható összetevő, amely serkenti a kollagéntermelést, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású – foglalja össze a réz-peptid lényegét Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője.

A réz-peptid a bőröregedés elleni harc új sztárja

A tudatos bőrápolók számára a peptid fogalma valószínűleg nem ismeretlen, hiszen számos anti-aging kencében megtalálható. A peptideknek, vagyis aminosavláncoknak sokféle típusa van, melyek nagyban felelnek a kollagénszintézisért, a bőr rugalmasságának megőrzéséért.

A réz-peptid, vagy más néven Copper-Tripeptide-1 különleges képességeit ötven éve tanulmányozzák a biológusok, ám a kozmetikai ipar csak pár éve fedezte fel magának. Mára bizonyítottan az egyik leghatásosabb és a hétköznapi szépségápolásban is használható hatóanyag, a „peptidforradalom” egyik befutója.

 

Tökéletes hasonmások

Egyre többször lehet hallani a kozmetikai peptidekről, a különleges fehérjékről, amelyek a bőrben természetesen előforduló anyagok tökéletes másai.

– Vannak köztük olyanok, melyek izomlazító hatásúak, így sikerrel veszik fel a harcot a mimikai ráncokkal, vagy éppen a pigmentfoltok halványításában eredményesek. Mások a kollagéntermelést serkentik, illetve antioxidáns hatásúak. Utóbbiakban – is – jeleskedik a réz-peptid, amely rézből és három, a testben természetes módon is megtalálható aminosavból áll. Ezek jól kapcsolódnak egymáshoz és együtt még nagyobb hatékonysággal segítik a jó kollagének termelését – mondja Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője.

A kutatók elsőként a réz-peptid gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatására figyeltek fel. Loren Pickart izolálta először az anyagot 1973-ban, emberi plazmában. A következő évtizedekben további kísérletek sorozata bizonyította, hogy a hatóanyag, amely a „vivő” peptidek csoportjába sorolható, természetes formájában a nyálban, illetve a vizeletben éppúgy megtalálható.

 

Pár csepp elég

Bár rendkívül drága hatóanyag, hiszen még az aranynál is többe kerül grammja, hatékonyságának köszönhetően olyan kevés kell belőle, hogy szérumformában az otthoni szépségápolási rutin része lehet. Pár csepp elegendő belőle, könnyen beszívódik, és már pár napos használat után látható lesz a hatása.

A Helia-D Cell Concept családja nemrég dobta piacra szérumcsaládját, amelynek Peptid Filler tagja réz-peptidet is tartalmaz. A kombinált készítményből elég napi pár csepp az arckrém alá. Ez a szérum a réz-peptiden túl botoxhatású Argireline peptidet szintén tartalmaz, amely hatékonyan csökkenti a mimikai ráncokat. Ezen túl Tetrapepdid 30 található benne, amely a pigmentfoltok halványításáért felelős.

A rutin része is lehet

– A réz-peptid használata teljesen biztonságos, szérumformában jól kombinálható más hatóanyagokkal. Egyetlen dologra érdemes azonban odafigyelni. Mivel egyik összetevője savérzékeny, nem ajánlott kémiai hámlasztóval és C-vitaminos készítménnyel egyszerre használni. Ha mégis egy rutin keretében vinnénk fel őket, akkor először a réz-peptidet tartalmazó szérumot használjuk, majd tíz perc elteltével jöhet a savas és/vagy C-vitaminos készítmény – tette hozzá Asztalos Gabriella.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikk képei: Helia-D/Getty Images.

Forrás: Helia-D.

Szakértő: Asztalos Gabriella, bőrgyógyász.

  • Megosztás:
hirdetés