A szépségápolás fókuszában manapság az anti-aging bőrápolás áll, elképesztően széles a kínálata az olyan kencéknek, melyek bőrmegújító hatóanyagokat tartalmaznak, ezáltal lassítják a hámréteg öregedését, segítenek megőrizni a bőr feszes, fiatalos állapotát. Kérdés azonban, hogy hány éves kortól érdemes használni a ránctalanító krémeket, a lifting szérumokat vagy mondjuk a boostereket. Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a témáról, nem árt tisztázni néhány fogalmat a bőröregedéssel, valamint a rutin kialakításával kapcsolatban.

hirdetés

A tudatos bőrápolás rendkívül fontos, ha valaki hosszú távon szeretné megőrizni fiatalos, üde megjelenését, hiszen az öregedés előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Megállítani nem, azonban lassítani mindenképp lehet a folyamatot. Ehhez azonban nem árt tisztában lenni azzal, mit jelent valójában egy kence esetében az, hogy ránctalanító, és mit is takar valójában az anti-aging arcápolás.

Tény, hogy célszerű már időben foglalkozni a témával. Nagyon nem mindegy, hogy az ember lánya a negyvenes,  vagy mondjuk, a hatvanas éveiben szembesül először az elcsúszott, megereszkedett kontúrokkal. Az idő mindenki külsején nyomot hagy, befolyásolni csak azt tudjuk, hogy ezek a nyomok milyen mértékben és mikor jelentkeznek a bőrön. Azt sokan hangoztatják, hogy a megelőzés rendkívül fontos, azonban nem mindegy, hogy milyen hatóanyagokkal, módszerekkel történik, ahogy az sem, hogy hány éves korban.

Rengeteg huszonéves fiatal lány kenegeti a bőrét mindenféle hiper-szuper ránctalanítóval, a tudatos bőrápolásnak eleget téve. A ránctalanító, mint elnevezés egyébként abszolút félrevezető, hiszen tényleges ránctalanítás nem történik, avagy a már kialakult, berögzült barázdák nem fognak eltűnni a hatására, illetve egyik sem ígér ráncmentes, teljesen sima bőrt ötvenéves korban, csak mert harminc éven keresztül használták. Viszont olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek valóban javítják a bőr szerkezetét, segítik annak működését, ennek köszönhetően pedig tovább meg tudja őrizni rugalmasságát.

Amikor pedig eljön a ráncok ideje, mert az öregedés biológiáját nem lehet felülírni, akkor az efféle kencék képesek finomítani, halványítani a redőket, teltebbé teszik az arc beesett részeit – nem úgy, mint egy feltöltés -, csökkentik a bőrfelszín foltjait. Így lényegesen egyenletesebb, üdébb benyomást kelt majd az arctónus. Törvényszerűen öregedni fog, de annak mértéke finomítható a megfelelő ápolással. Azonban nem árt pontosan tudni, hogy mely életszakaszban miféle hatóanyagokat szükséges előnyben részesíteni a hosszan tartó simaság eléréséhez. Bár az anti-aging kozmetikumoknak megkérik az árát, nem csak a drága kencék hatásosak. A tudatos bőrápolási rutin felépítése sokkal többet segít a rugalmasság megőrzésében, mint az, ha néha-néha a kosárban landol egy-egy hangzatos nevű, aranyáron mért kence.

 

Miért van szükség anti-aging bőrápolásra?

Ha krémekkel nem lehet simára vasalni a ráncokat, és az öregedés egyébként is bele van kódolva a sejtjeinkbe, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy miért van szükség anti-aging kozmetikumokra? Nem, nem csak egy marketingfogás, viszont nem is az örök fiatalság forrását hordozzák magukban. Nem árt tudni, mit lehet elvárni a bőröregedést lassító hatóanyagoktól. A bőrünk nem akkor kezd el öregedni, amikor megjelenik rajta az első szarkaláb.

A folyamat már jóval korábban beindul, amikor kívül még minden ruganyos és hamvas, odabent azonban ha apránként is, de elkezdődik egy dominószerű folyamat. Először csak alig észrevehetően csökkenni kezd a kollagén és az elasztin termelése. Ez később elindítja az epidermisz védőgátjának a gyengülését. Ahogy idősödünk, egyre vékonyabb és szárazabb lesz a bőrünk, függetlenül attól, milyen a bőrtípusunk. A hámszövetek vízháztartása fokozatosan felborul, a bőr vízmegtartó képessége vacakolni kezd. Ennek hatása csak bőven a harmincon túl érezhető, viszont nem kizárólag a genetia diktálja a bőröregedés tempóját és mértékét.

Gyakran mondják a szakemberek, hogy már huszonéves korban támogatásra van szüksége a bőrnek, hogy regenerálódni tudjon, pedig alapvetően ilyenkor még nem keletkezik zavar a működésében. Általánosságban azt javasolják a dermatológusok, hogy megelőzésképp érdemes olyan hatóanyagokat bevetni, melyek tehermentesítik a bőrt, segítik egészséges működését. Miért van szükség megelőzésre, ha előbb-utóbb úgyis mindenkinél kopogtatnak a ráncok?

 

Azt sohasem fogjuk megtudni, hogyan működne a bőrünk, ha egy teljesen tiszta, érintetlen környezetben élnénk, vegyi anyagoktól mentesen táplálkoznánk, kristálytiszta hajnali harmattal mosnánk arcot, és valóban annyit aludnánk, amennyire a szervezetünknek szüksége van. Azzal viszont bőrgyógyászati tanulmányok nélkül is tisztában vagyunk, hogy a mindennapos káros környezeti hatások, valamint a stresszes, felgyorsult életmódunk igencsak próbára teszi az immunrendszerünket, ezáltal a bőrünket is, mely az első védelmi rendszerünk. Így érthető módon, a testünket óvó hámréteg rengeteg ártalomnak van kitéve, de ugyanúgy a felborult belső folyamatok is befolyásolják külső megjelenését.

A bőrgyógyászati kutatások többsége arra is rávilágít, hogy cirka 40-50 évvel ezelőtt a felnőtt korosztályban még jóval kisebb arányban fordultak elő pattanások. Ma már szinte mindenkit érintenek az időszakonként megjelenő kitüremkedések, de az aknés bőrbetegség is jóval gyakoribb. Az efféle bőrhibák kialakulása legtöbbször belső gyulladásos folyamatokra és emésztőrendszeri zavarokra vezethetők vissza. A bőrben zajló gyulladások általában arra is utalnak, hogy az epidermisz barrierje meggyengült, nem képes optimálisan ellátni a feladatát. A védőréteg akadályozza meg a szervezetre káros mikrobák, toxikus anyagok, allergének bejutását, ám életünk során gyakran sérül.

Az UV-sugárzás, a dohányzás, a túltisztítás és más egyéb ártalmas ápolási szokás, valamint a levegő szennyezettsége is kikezdi ellenálló képességét. Amikor ráncmegelőzésről beszélünk, elsősorban olyan hatóanyagok és bőrápolási szokások bevezetésére gondolunk, amelyek támogatják, segítik a bőr védekezését és regenerálódását. Huszonéves korban a természetes méregtelenítő és sejtmegújító folyamatok még alapvetően jól működnek, de a fent említett okokból kifolyólag keletkezhetnek időszakos zavarok, melyek miatt felgyorsulhat a bőröregedés. A genetikai tényezőkön túl tehát az életmód és a célzott ápolás úgyszintén rengeteget számít, ezért van szükség megelőzésre.

A ránctalanítás ezért is hangzik falsul, az anti-aging talán szerencsésebb kifejezés. Hiszen a bőröregedés folyamata nem csak a ráncok kialaklásából áll. Az anti-aging rutin a széles körű ápolásról szól, amely helyreállítja a bőr vízháztartását, miközben az elmászó kontúrok, a pigmentfoltok és a bőrszárazság ellen ugyanúgy küzd.

 

Minden életszakaszban más a fontos

A különböző életszakaszokban más és más hatóanyagok szükségesek ahhoz, hogy a bőr sokáig meg tudja őrizni fiatalos, rugalmas állapotát. 25 éves kor felett fokozottan csökken a kollagéntermelés, ennek következtében a hámréteg kezdetben apránként, majd látványosan öregedésnek indul. A vízháztartás szintén felborulhat, ami éppúgy kihat a feszességre és a rugalmasságra. Huszonéves korban tehát ezekre kell hangsúlyt helyezni, nem a ráncok kisimítása a cél, hiszen még nincsenek jelen.

A kollagén szimpla krémekkel nem pótolható, éppen ezért olyan hatóanyagok bevetésére lesz szükség, amelyek serkentik a természetes termelődési folyamatot. A C-vitamin szérum, booster vagy más egyéb formában rendkívül hatásos lehet, az állapotmegőrzés egyik leghatékonyabb összetevője. Ahogy más sem, úgy a C-vitamin sem garantálja a ráncok teljes körű megelőzését, ám késleltetheti megjelenésüket.

Más antioxidánsok szintén jelentőséggel bírnak a sejtregenerálódás szinten tartásáért. Az UV-sugarak hatására, illetve belső anyagcsere-folyamatok következtében szabad gyökök keletkeznek a bőrben, melyek többsége a bőröregedés felgyorsulásáért is felelős. Az antioxidánsokat belsőleg is érdemes pótolni, ám célzott támogatásra úgyszintén szüksége van a bőrnek.

A különböző kémiai hámlasztók alkalmazása szintén elősegíti a feszes, egészséges bőrkép megtartását. Eltávolítják az elhalt hámsejteket, tisztítják a bőrt és hozzájárulnak a sejtmegújuláshoz. Nagyban elősegítik a regenerációt, ami nélkülözhetetlen a selymes, egészséges arcbőrhöz.

A hialuronsav szintén rendkívül hasznos összetevő, amely hozzájárul a vízháztartás helyrebillentéséhez, mélyen hidratálja és ezáltal feltölti a bőrt. Elősegíti a víz megkötését, ami hosszú távon nélkülözhetetlen, ha valaki fenntartaná rugalmas, feszes arcbőrének állapotát. Az idő előrehaladtával a hámréteg veszít a lipidekből, egyre szárazabbá válik, éppen ezért érdemes már korán mankót adni a bőr számára.

Noha ártani nem ártanak a negyven év felett alkalmazható kencék és összetevők, mivel huszonévesen még nem borítják finom vagy éppen durva ráncok az arcot, nem is feltétlenül segítenek az öregedés kitolásában. A retinol, a Q10 koenzim, a ceramidok, valamint a különböző peptidek bátran felvihetők az arcbőrre már korai életszakaszban is, azonban nem feltétlenül a barázdák elleni hatásaik miatt, más pozitívumaik jobban érvényesülnek ilyenkor.

 

Akkor mégis mikor kell foglalkozni a redőkkel?

A bőrgyógyászok többsége azt vallja, hogy összességében már fiatal felnőttként, huszonéves korban célszerű tudatosan ápolni a bőrt, ezzel együtt pedig figyelni a rugalmasság megőrzésére. A tudatosság abban mutatkozik meg csak igazán, hogy az ember lánya az aktuálisan szükséges hatóanyagokat juttatja be a bőr mélyebb rétegeibe. 25 felett állapotmegőrzés történik, majd ez alakul át az öregedés jeleinek halványítását célzó küzdelembe.

A legfontosabb a bőr széles körű ápolása, valamint az életmód, a táplálkozás átformálása. A különböző környezeti tényezőkre szintén tanácsos odafigyelni. Óvni kell a hámréteget az UV-sugarak káros hatásától, valamint a szennyezett, szmogos levegőtől és a rossz szokások okozta károktól. Éppen ezért az anti-aging bőrápolás már a korai időszakban megjelenhet, csupán az egyes lépéseket kell az aktuálisan időszerű hatóanyagokra, módszerekre specializálni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés