Ezek a szuper hatóanyagok különösen jó hatással vannak az érett, idősödő bőrre. Feltöltik és simábbá varázsolják, valamint mélyen táplálják és ápolják az arcbőrt.

hirdetés

A tudatos bőrápolás nem ott kezdődik, hogy reggel és este is felkerülnek a gyakran használt arckrémek a bőrre, sokkal inkább a hatóanyagokban való jártasság és tudás szükséges ahhoz, hogy egy rutin valóban hatékonnyá váljon. Fontos tisztában lenni a bőr egyedi adottságaival és változó állapotával, azt pedig ugyancsak mérlegelni kell, hogy a különböző kencék alkalmazásával mi is a pontos cél. Az idő múlásával a prioritások átalakulnak, ugyanis az öregedés jelei előbb vagy utóbb bizony mindenkinél jelentkeznek. Idővel finom ráncok és barázdák jelennek meg az arcon, de pigmentfoltok éppúgy tarkíthatják a korábban feszes és üde hámréteget.

Míg harminc év felett érdemes a megelőzésre koncentrálni, a kor előrehaladtával mindenképpen a ránctalanító termékekre kell helyezni a hangsúlyt. Noha sok krémre és szérumra ráírják a „ráncok ellen” kifejezést, azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen hatóanyagokat érdemes keresni a kozmetikumok hátoldalán. Célszerű a leghatékonyabb összetevőkre építeni a napi rutint, hogy a bőr hosszú távon is megőrizhesse fiatalos, üde ragyogását. Tulajdonképpen olyan komponensekre van szüksége, amelyek segítik, támogatják a természetes regenerálódását, melynek folyamata a kor előrehaladtával lassulni kezd.

 

A legjobb hatóanyagok érett bőrre

A ráncok, illetve pigmentfoltok finomítása során egyértelműen a fényvédő a legfontosabb, hiszen a bőröregedés felgyorsításában és a sötét pöttyök kialakulásában a káros UV-sugárzás hatalmas szerepet játszik. A rutint azonban érdemes felturbózni más szuper hatóanyagokkal, amelyekkel szélesebb körű lehet az otthoni bőrápolás. A C-vitamin, a hialuronsav és a niacinamide mellett ezeket a hatóanyagokat érdemes bevetni, ha frissebb és egyenletesebb bőrképre vágysz.

Arbutin

Az arbutin alapvetően nem egy tipikus ráncok elleni hatóanyag, azonban antioxidáns tulajdonságának köszönhetően remek hatással van az érett, öregedő hámrétegre, hiszen hatékonyan küzd a szabad gyökök sejtromboló hatása ellen. Leginkább az egységes bőrtónusért alkalmazzák, látványosan csökkenti a pigmentációt, halványítja az idő múlásával jelentkező foltokat.

Retinoidok

A retinoidok sokan vannak, de mindegyik típusuk szuper választás az érett bőrre összeállított arcápolási rutinban. Régóta sztárként ünneplik a retinolt a bőrápolásban, ugyanis rendkívül hatékonyan küzd a bőröregedés ellen, segíti a sejtek megújulását. Egy retinolt, retinalt vagy retinolsavat tartalmazó kencével két legyet üthetsz egy csapásra, ugyanis a retinoidok a barázdák finomítása mellett a pigmentfoltok halványításában éppúgy jeleskednek.

Hámlasztók

Bár sokan még mindig irtóznak az otthoni hámlasztástól, a házi arcápolásra kifejlesztett hámlasztó kozmetikumok biztonsággal alkalmazhatók laikusként is, minimális háttértudással. A különböző AHA-savak eltérő erősséggel, valamint anti-aging hatással rendelkeznek, mindig érdemes a bőrtípusnak megfelelő változatot alkalmazni. A glikolsav az egyik legjobb ránctalanító hámlasztó, ám nem alkalmazható érzékeny bőrön. A tejsavat már az érzékenyebb hámréteg is simán elbírja, ám ránctalanító hatása jóval elmarad a glikolsavéhoz képest. A hámlasztók elősegítik a hámréteg megújulását, regenerálódását, ennek köszönhetően simává, üdévé varázsolják az arcbőrt, nem mellesleg a kollagéntermelésre szintén serkentőleg hatnak. Mivel eltávolítják az elhalt hámsejteket, üdébb és egységesebb bőrképet eredményeznek, pigmentfoltok ellen éppúgy zseniálisan működnek.

 

Zöld tea

A zöld tea általában ital formájában kerül előtérbe, azonban az érett bőrre kifejlesztett kozmetikumokban is gyakran alkalmazzák, mint szuper összetevőt. Erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően javítja a bőr védekezőképességét, hatékonyan küzd az UV-sugarak okozta bőrkárosodás ellen, felveszi a kesztyűt a szabad gyökök pusztító, sejtromboló működésével szemben. Aktivizálja a sejtek megújulását, szebb, simább és üdébb bőrképet eredményez. A pigmentfoltokat illetően leginkább a megelőzésben vállal szerepet.

Csipkebogyóolaj

A csipkebogyót kimagasló C-vitamin-tartalma, valamint immunerősítő hatása miatt fogyasztják, ám az érett bőr ápolásában legalább olyan fontos szerepet tölt be. Erős antioxidáns, ennek köszönhetően hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, miközben mélyen hidratálja a bőrt és segíti a sejtregenerációt, valamint a kollagéntermelődést. A pigmentfoltokkal is elbánik, egységes bőrképet és tónust kölcsönöz az arcnak.

Peptidek

A különböző peptidek egyébként is megtalálhatók a bőrben, ám a kozmetikumokban előforduló másolataik hasonlóan működnek. Igazi sztárok az anti-aging bőrápolásban, elősegítik a sejtregenerációt, támogatják a bőr megújulását, ezáltal lassítják a bőröregedés folyamatát. Nem csupán érett bőrön érdemes alkalmazni őket, megelőzés céljából is remekül működnek. Számos típusuk van, s bár többségében a ráncok elleni küzdelemben jeleskednek, vannak olyan peptidek is, amelyek a pigmentfoltok halványításában vállalnak szerepet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés