A hialuronsav az egyik legnépszerűbb hatóanyag, ami 30 felett már senkinek sem hiányozhat a rutinjából. Ám úgy tűnik, most vetélytársra lelt, hiszen a poliglutamin sav még a jól bevált klasszikusnál is hatékonyabb.

hirdetés

A hialuronsav a bőrben természetesen megtalálható molekula, ami behálózza a szöveteket, és így gondoskodik a hámréteg rugalmasságáról. Ám idővel az aktivitása csökken, ezért szükség van a pótlására. Nagyszerű vízmegkötő, így képes a saját súlyánál többszörös vízmennyiséget felvenni. Ezért szokták javasolni a vizes bázisú kence használatát a hialuron mellé, hiszen így még hatékonyabb.

A poliglutamin sav ötször hatékonyabb, mint a hialuron

Csodás vízmegkötő tulajdonsága miatt,  a hialuronsavat nem véletlenül kiáltották ki a bőrápolási rutin egyik alapkövének. Vízmegkötő és hidratáló képességének köszönhetően a száraz, dehidratált és zsírhiányos hámréteg sokkal simábbá, feszesebbé válik. Hasonló előnyökkel bír a poliglutamin, vagy más néven polyglutamic sav, ám mégis túlszárnyalja az eddig ismert hidratáló hatóanyagokat.

A polyglutamic sav, vagy PGA, ötször hatékonyabban köti meg a vizet, mint a hialuronsav. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a jól bevált klasszikus a saját molekuláris tömegének az ezerszeresét képes víz formájában megtartani, addig a polyglutamic az ötezerszeresét.

A polyglutamic sav egy aminosav, ami akkor jön létre, ha sok glutaminsav molekula kapcsolódik egymáshoz. Bakteriális erjesztéssel hozzák létre, és megtalálható a nyers szójababban. A szervezetünk magától nem állítja elő, ám ettől függetlenül a molekulái nagyszerűen be tudnak épülni a hámréteg sejtjei közé.

Az új kedvenc gátolja a hialuronidáz enzim működését, így a megelőzésben is szerepe van. Ez az enzim okozza a hialuronsav-termelés idő előtti lelassulását, mivel lebontja a molekulákat. A PGA beépül az arcbőr felszíni védőrétegébe, ami meggátolja a vízvesztést, ezáltal ösztönzi a bőr természetes hidratálási folyamatát. A nedvességtartalom fokozza a ragyogást, ezért idővel sokkal élettel telibb, és kisimultabb lesz a kinézet.

Nagyszerűen hidratálja a bőrt, és a hialuron termelését is támogatja. Rendszeres alkalmazásával a bőrfelület tömöttebb hatású lesz, a finom vonalak feltöltődnek, és az apróbb ráncocskák kisimulnak. A PGA csökkenti a nedvesség elpárolgását, és segít megtartani a vizet a rétegekben. Az új szépségápolási csodaszer könnyebbé teszi a smink viselését, idővel az is előfordulhat, hogy már kevesebb festékre lesz szükség.

Poliglutamin vagy hialuron?

A szakemberek szerint nem érdemes választani a két nagyágyú között, hiszen azok párban járnak, mint a legjobb barátok. A PGA vízmegkötő képessége mellett beépül a bőr felső rétegébe, meggátolja a nedvesség elpárolgását, ezáltal erősíti a hidrolipid réteget. Így nagyszerűen támogatja a hialuronsav termelődését, illetve működését. A hialuron a bőr mélyebb rétegeibe is behatol, míg a poliglutamin lezárja a környezetet.

A két összetevő tehát nagyszerűen kiegészíti egymást, ezért érdemes bekerülniük a rutinba. Természetesen a poliglutamin nem helyettesíti a retinoidokat vagy az AHA-savakat. Ám jó kiegészítése lehet bármelyik készítménynek, így élvezhetjük a hidratáló hatását. Nagyszerűen működik C-vitaminnal együtt, és egyéb vizes bázisú kencékkel.

A poliglutamin sav minden bőrtípusra ajánlott, főképp az érzékeny vagy száraz bőrrel rendelkezőknek érdemes elkezdeni a használatát. Akár már a harmincas éveink elejétől bekerülhet a rutinba, hiszen a kollagéntermelés csökkenése miatt, a hámréteg sokkal szárazabbá válhat, így szüksége van a rendszeres ápolásra.

Mivel egy viszonylag új formulásról van szó, ezért itthon még kevés készítményben találkozhatunk vele. Ám a jövőben érdemes figyelni az összetevők listáján a poliglutamin, PGA vagy polyglutamic savakat. Főként kis koncentrációban van jelen a termékekben, és az esszenciától kezdve a szérumig, bármi tartalmazhatja.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés