A ragyogó és egységes bőrfelszínért tenni kell, és néha nem elegendő az otthoni kísérletezés. A gyümölcssavas hámlasztás bármilyen korosztály számára ideális, pigmentfoltok, ráncok, valamint problémás, pattanásos és heges bőrfelszín esetén éppúgy ajánlott. Az azonban kicsit sem mindegy, hogy mikor vágsz bele a kezelésbe.

hirdetés

A tudatos bőrápolók számára a hámlasztás már nem ismeretlen folyamat, a legtöbben találkoztak, sőt lehet, hogy már próbálkoztak is az AHA-savas technikával. Ezek az otthoni felhasználásra gyártott, alacsony koncentrációjú kozmetikumok valóban remek hatással vannak az arcbőrre, hozzájárulnak az elhalt hámsejtek eltávolításához, valamint az alapos regenerációhoz.

Előfordul azonban, hogy nem elegendő az otthoni kezelés, de olyanok is akadnak, akik nem szívesen tesztelgetik a hámlasztókat a saját fürdőszobájukban, inkább szakemberre bízzák a folyamatot. Mivel némelyik kence igencsak erőteljes hatást fejt ki, ez maximálisan érthető. A helytelen alkalmazás túlhámlasztáshoz vezethet, ez pedig összességében több kárt okoz, mint hasznot.

 

A gyümölcssavas hámlasztás egy sokoldalú kozmetikai kezelés

Számos problémára gyógyír lehet

A gyümölcssavas hámlasztás csodát tesz a sápadt, fakó bőrrel, élettel telivé és ragyogóvá varázsolja a bőrfelszínt, miközben a tónust éppúgy egységesíti. A különböző bőrproblémák enyhítésére, valamint az öregedés jeleinek csökkentésére úgyszintén ajánlott. Hatékonyan küzd a pigmentfoltok, valamint az akné után megmaradó hegekellen, illetve finomítja a kitágult pórusokat. Az apróbb felszíni barázdákat jóformán teljesen eltünteti, miközben a mélyebb redők halványulnak, így remek anti-aging kezelés amellett, hogy csökkenti a bőrhibákat, és elképesztően pihe-puha arcbőrt eredményez.

Ennélfogva bármely korosztály megtalálhatja benne a számításait. A hámlasztásból adódóan egyértelműen halványítja a ráncokat, ám más úton is hozzájárul az anti-aging folyamathoz. Ez a bőrmegújító eljárás serkenti a kollagéntermelést, ami pedig nélkülözhetetlen a feszes, rugalmas bőrfelszínhez. A fakó, pattanásos bőrrel vagy tág pórusokkal rendelkezők ugyancsak kedvelik, hiszen remekül kipucolja a pórusokat, eltünteti a pattanások után maradt hegeket, ráadásul a zsíros, megvastagodott bőrérzetet úgyszintén megszünteti. Maga a hámlasztás serkenti a bőr természetes regeneráló folyamatait, vagyis a hatása nem azonnali, a kezelés után gőzerőre kapcsol a sejtcserélődés és a bőr megújulása.

Nem mindegy, hogy kire bízod a kezelést

A kezelés tulajdonképpen egy hatékony AHA-savas hámlasztófolyamatot takar, amely kíméletes módon távolítja el az elhalt hámsejteket. Az alacsony koncentrációjú AHA-savak, mint például a glikolsav, a tejsav vagy a mandulasav otthon éppúgy bevethetők, nem feltétlenül van szükség szakértői segítségre az alkalmazásukhoz. Bár nem árt előzetesen utánajárni, hogy melyik verzió milyen bőrtípus esetén alkalmazható, illetve a használatára vonatkozó utasításokat ugyancsak érdemes átböngészni és betartani.

A gyümölcssavas hámlasztás során egy sokkal magasabb koncentrációjú hatóanyag kerül a bőr mélyebb rétegeibe, így nem csoda, hogy szakértői kezekre kell bízni a kezelés elvégzését. A kozmetikai eljárások általában látványosabbak, mint az otthoni verziók, ebből adódóan veszélyesebbek és erőteljesebbek is. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kellő óvatossággal és előzetes vizsgálódással válaszd ki a számodra megfelelő szalont.

Az sem mindegy, hogy mikor vágsz bele a folyamatba

A legtöbb esetben egyetlen kezelés nem hoz látványos változást, bár a bőr alapvetően frissebbé, selymesebbé válik, valamint a bőrhibák éppúgy halványulhatnak egy alkalom után is. Az előzetes felmérés során már lehet látni, hogy a tökéletes eredmény érdekében hányszor kell elvégezni a hámlasztást. Általában 6-10 alkalomra van szükség ahhoz, hogy a bőr textúrája elérje ragyogó, kifogástalan formáját, így egy hosszabb távú folyamatra kell készülni annak, aki belevág.

Sokan a kozmetikai hámlasztásból kapásból arra asszociálnak, hogy az arcbőr felső rétegét gyakorlatilag le lehet húzni, alatta pedig ott figyel a friss, egészséges textúra. A gyümölcssavas hámlasztás esetén az eredmény nem ennyire drasztikus, a beavatkozások után bárki folytathatja a napját éppen úgy, ahogy tervezte. A felsőbb rétegekre van hatással, így a gyógyulási idő igencsak rövid. Ettől függetlenül, mivel a bőrfelszín kifejezetten érzékennyé válik, érdemes kerülni a napsütést, valamint a szoláriumot. Ebből adódóan a kezelést az őszi-téli időszakra ajánlott betervezni.

 

Az utókezelés legalább annyira fontos, mint maga az eljárás

Bár a kezelés még a kozmetikai szalonban zajlik, hivatalosan nem ér véget azzal, hogy a szakember végigcsinálja a hámlasztófolyamatot. Az otthoni, gondos utóápolás legalább annyira fontos, mint maga az eljárás. A napfény és szolárium kerülése talán egyértelmű a legtöbbek számára, ahogy a kötelező fényvédőhasználat sem tűnik irreális feladatnak.

Ezek mellett általában a kozmetikus által ajánlott kencéket kell bevetni, adott sorrendben és időben. Nagyon fontos a megfelelő tisztítás, hidratálás. A szükséges krémeket mindig bőrtípus, valamint probléma alapján szabják meg a szakemberek.

Bizonyos esetekben nem ajánlott a gyümölcssavas hámlasztás

Vannak kizáró tényezők, amelyek esetén nem ajánlott a kezelés elvégzése. Némelyik csupán időszakosan van jelen, így maximum az eljárás halasztását eredményezi, míg akad olyan is, amely sajnos a beavatkozás nélkülözését követeli. A gyümölcssavas hámlasztás nem ajánlott várandós nők számára, illetve szoptatás esetén sem. Herpesz, rosacea, ekcéma és szeborreás dermatitisz problémájával küzdők számára ugyancsak inkább kerülendő a gyümölcssavas hámlasztás.

Minden esetben ki kell kérni a kezelést végző szakember véleményét. Minden bőrtípus, így jóformán mindenki másképp reagál az eljárásra, így a hozzáértő kozmetikus az, aki minden tényezőt felmérve és átgondolva tudni fogja, hogyan, miképp érdemes elvégezni a folyamatot.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés