A szépségipar rohamosan fejlődik, így nem meglepő, hogy a szakemberek folyamatosan előrukkolnak valami izgalmas újdonsággal. Idén a legnagyobb reflektorfényt a borostyánkősav kapja, ami molekuláinak köszönhetően nagyszerű ellenszere lehet a pattanásoknak, valamint az apróbb szarkalábaknak.

hirdetés

A borostyánt a legtöbben ismerjük, hiszen számtalanszor találkozhattunk már a sárga gyantából készült ékszerekkel, amelyeket sokszor különleges levélmaradványok díszítenek. A fosszilis kő a fenyőfák megkövesedett gyantája. Ám a borostyánkő vegyületként több növényben is megtalálható, valamint még a szépségápolás terén is hasznát vehetjük.

A borostyánkősavat vagy butándisavat elsőként az 1500-as években állították elő, a borostyánkő hevítésével. Sokáig a fenyőfa gyantájából nyerték ki, és különféle reumás fájdalmak enyhítésére használták. A butándisav nemcsak a borostyánkőben található meg, hanem számos növénynek alkotórészét képezi. Manapság főként cukornádból vonják ki, ám más növényi és állati szövetek úgyszintén tartalmazzák a molekuláit.

A borostyánkősav nem hiányozhat a rutinból

Bár a megnevezésében szerepel a sav szó, mégsem lehet más, hámlasztó hatású összetevőhöz hasonlítani. A borostyánkősav inkább a hialuronsavhoz áll közel, hiszen gyengéd a hámréteghez, és antioxidánsainak köszönhetően felveszi a harcot szabad gyökök romboló hatásaival szemben. Egyes szakértők szerint a szalicilsavra hajaz, mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket, ám korántsem annyira erősen, mint az említett BHA-sav.

A borostyánkősav gyengéden tisztítja a meg a bőrt az elhalt hámsejtektől, és a pórusok mélyére hatol. Eltávolítja a baktériumokat és más mikroorganizmusokat, amelyek mitesszereket, pattanásokat okozhatnak. Csökkenti a gyulladást, ezért zsíros, pattanásos arcbőrrel rendelkezők egyaránt használhatják. A molekulái segítenek egyensúlyba hozni a hámréteg faggyútermelését, ezért idővel megszűnik az olajos bőrérzet.

Mivel antioxidáns, ezért nagy szerepe van a megelőzésben, hiszen blokkolja a szabad gyökök romboló hatásait. A butándisav megnöveli a sejtek energiáját, így azok aktívabbak lesznek, ezért több elasztint és kollagént termelnek. Felgyorsítja a sejtanyagcsere-folyamatokat, ezáltal ösztönzi a sejtecskéket a természetes megújulásra. Rendszeres használata lassítja a kollagén lebomlását a hámrétegben, így az arcbőr tovább marad feszes és fiatal.

Így használd a borostyánkősavat

A borostyánkősav az öregedés látható jelei ellen is fellép, mivel csökkenti a különféle hegeket, foltokat, valamint halványítja az apróbb ráncokat, szarkalábakat. A gyártók gyakran hialuronsavval kombinálják a hatóanyagot, ebben az esetben még hatékonyabbá válik. A hialuronsav rengeteg vizet képes felvenni, ezáltal kisimulnak a barázdák, feszesednek a kontúrok, és a bőrfelület sokkal teltebbé válik.

Érzékeny bőrrel rendelkezők úgyszintén használhatják, mivel nagyon gyengéd összetevő, ezért szinte minimális az esély az irritációra. Az első alkalmazás előtt érdemes egy próbát tenni a fül mögötti területen, és ha 48 órán belül nem lép fel bőrpír vagy bármilyen más tünet, akkor felkenhető az orcára.

Bár a borostyánkősav rendkívül hatékony összetevő, még viszonylag kevés kence tartalmazza a csodaszert. Ám a szépségipar odavan a butándisavért, így várhatóan egyre több készítményben találhatjuk majd meg.

Könnyen rétegezhető hatóanyag, és jól működik más kencékkel, például szalicilsavval. Pattanásos bőr esetén a szakértők kifejezetten javasolják. Helyet kaphat szérumokban, hidratálókban, ráadásul az értékes összetevőkben gazdag kencék felerősítik a borostyánkősav bőrszépítő hatását.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés