Az arcolajok az utóbbi időben egyre népszerűbbé váltak, sokan alkalmazzák ezeket a kencéket a kisebb hegek, foltok eltüntetésére. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően a legtöbb olaj felveszi a harcot az apróbb, felületi ráncokkal, és hosszabb távon lassítja a bőröregedést. Úgyszintén ebben segít a szójaolaj, ami kevésbé ismert, mégis nagyon hatékony bőrfiatalító szer.

hirdetés

Az egészséges bőr alapját a megfelelően erős védelmi rendszer jelenti. Ha például  nagy mértékű káros UV-sugárzás éri a hámréteget, szabadgyökök keletkeznek, melyek elkezdenek randalírozni a bőrsejtek kárára. Amikor a barrier, vagyis védelmi funkció gyenge, ezek a szabad gyökök szabadon garázdálkodhatnak a sejteket roncsolva, és akadálytalanul elszaporodhatnak.

Ilyenkor érdemes antioxidáns hatású „katonákat” küldeni a bőr segítségére, hogy csökkentsék a bőrkárosító oxidatív stresszt. Számos kence tartalmaz erős antioxidáns hatású vitaminokat és vegyületeket, melyek támogatják a bőr védelmi rendszerét.

A sejtkárosodás komoly dolog, hiszen idővel lelassul a bőrben a kollagéntermelés, megereszkedik a hámréteg, és hamarabb kialakulnak az apróbb szarkalábak, barázdák. Súlyosabb esetekben a DNS-károsodás bőrrákot okozhat, ezért elengedhetetlen a fényvédő rendszeres használata, nyáron pedig a magas faktorszámú naptejről sem feledkezdhetünk el.

 

Az öregedés egy természetes folyamat, amely során a hámréteg fokozatosan kevesebb kollagént, illetve elasztint termel. Az arcbőr nedvességmegtartó képessége is romlik, hiszen az elfáradt sejtek egyre kevesebb vizet tudnak felvenni, így szárazabbá válhat a bőrfelület, amitől elmélyülnek a ráncok és megereszkednek a vonások.

Bár a folyamatot nem tudjuk megakadályozni, a megfelelő hatóanyagokkal késleltethetjük a ráncok megjelenését. A hatékony összetevők képesek ismét munkára ösztönözni sejteket, vizet juttatnak a mélyebb rétegekbe, és javítják a nedvességmegtartó képességet.

A szójaolaj csökkenti a hámréteg vízvesztését

A szójaolaj a pálmaolaj után az egyik legtöbbet használt olaj. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hasonló lenne, sőt! Ám igazán kedvelt összetevőnek számít, és sokféle készítmény INCI listáján találkozhatunk vele.

A szójaolajat összetört szójababból nyerik, viszont a termelt szójának csak nagyjából 20%-ból készül olaj, a többit takarmányhoz használják fel. Az olaj linolsavat tartalmaz, amely erősíti a bőr nedvességzáró képességét. Hozzájárul az esszenciális zsírsavak bejutásához, ezek fenntartják a bőrgátat, valamint csökkentik a vízvesztést.

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, támogatja a bőr rugalmasságát, gyorsan felszívódik, és erősíti a bőrfelületet. Hosszabb távon segít megvédeni a sejteket a szennyező anyagoktól, a szabad gyököktől és a különféle környezeti károktól. Minimalizálja a bőrkárosodást, lezárja a felső réteget, ezzel benn tartja a nedvességet.

Így használd a szójaolajat

A sérült bőrgát megerősítésére kiváló a szójaolaj, utánozza a bőrben található természetes lipideket, így nem terheli meg túlságosan a hámréteget, és nem vált ki irritációt. Száraz és kombinált bőrrel rendelkezők nyugodtan használhatják, ám a szakértők nem ajánlják zsíros bőrtípus esetén. Az olaj eltömítheti a pórusokat, valamint az E-vitamin, ami nagy mennyiségben található meg benne, úgyszintén pattanásokat okozhat.

A szójaolaj sokféle készítményben megtalálható, legtöbbször a hidratálókban találkozhatunk vele. Sokszor kombinálják más hatóanyagokkal, amelyek még több nedvesség felvételére ösztönzik a sejteket, hiszen így teltebb, tömörebb lesz az arcbőr. Száraz bőr esetén a legutolsó lépésként javasolják a szakértők, mivel lezárja a bőrfelületet, és nem tudnak rajta átjutni a kisebb molekulák.

Ha más hatóanyagokkal vegyítjük, akkor a csökkent koncentráció miatt szinte minimális az esély a pórusok eltömődésére.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés