A ráncmegelőzésre, bőrfeszesítésre specializált rutin könnyedén felépíthető a megfelelő termékek segítségével. A bőrápoló olajok hatékonysága nem is kérdés, némelyikük pedig nem csupán a bőr ragyogását szolgálja, feszesítő hatásának köszönhetően az öregedés lassításában éppúgy szerepet játszik.

hirdetés

A tévhittel ellentétben az olajos arcápolás nem feltétlenül okolható az eltömődött pórusokért, számos olyan, tiszta növényi termék akad, mely nem ül meg a bőrön, és nem kelt ragacsos, zsíros hatást. Az arcra, testre alkalmazható olajok többsége fokozza a száraz, vízhiányos és érett bőr nedvességmegtartó képességét, ezáltal erősíti a hámréteg hidratáltságát, de sok készítmény zsíros bőrön is jól működik, hiszen gyulladáscsökkentő és faggyútermelés-szabályozó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Némelyikük nem csupán élettel telivé és kellően hidratálttá teszi a fakó, kiszáradt arcbőrt, a petyhüdt részekkel, elmászott kontúrokkal ugyancsak felveszi a harcot. Egy tudatosan felépített, átgondolt rutinban mindenképp ott a helye egy remek olajnak, mely az életkortól függetlenül remek szolgálatot tehet. A feszesítő hatással rendelkező verziókat már megelőzés céljából éppúgy érdemes bevezetni a mindennapos bőrápolásba.

 

Finomítják a megereszkedett, petyhüdt területeket: feszesítő hatású olajok

Csipkebogyóolaj

A hidegen sajtolt, gyógynövényboltokban kapható csipkebogyóolaj csakúgy dúskál a C-vitaminban, ennek köszönhetően hatékonyan késlelteti a bőröregedést. Transzretinolsavat is tartalmaz, ami az A-vitamin előanyaga, így rendkívüli módon járul hozzá a sejtregeneráló-folyamatokhoz. Segíti a kollagéntermelést, E-vitamin tartalmából adódóan pedig a szabadgyökök káros hatása ellen ugyancsak fellép. Remekül kiegészíti a bőrápolási rutint bármely életkorban, segíti a korai bőröregedés jeleinek megelőzését, de a már meglévő barázdákat éppúgy halványítja, illetve nem hagyja elmélyülni a szarkalábakat.

Dióolaj

A dióolaj feszesítő hatása megkérdőjelezhetetlen, kimagasló antioxidánstartalmának köszönhetően sokat tesz a bőr rugalmasságáért. E-vitaminban gazdag, ami köztudottan remek szépségvitamin, de linolsavtartalma sem elenyésző. Javítja a bőr vízmegtartó képességét, ami az egyik fontos alapfeltétele annak, hogy a bőr megőrizze tartását és teltségét, és ne ereszkedjen meg idejekorán. A száraz, kitikkadt felületen sokkal inkább láthatóvá válnak a vékony, még halovány redők is, a rugalmatlanság következtében pedig hamarabb berögzülnek a ráncok.

A kellő nedvesség nélkülözhetetlen az élettel teli, sima, fiatalos megjelenéshez. Megtartásához azonban ceramidokra, avagy lipidekre, zsírokra van szüksége a bőrnek, hasonlóakra, mint amilyeneket maga is termel. Az idő előrehaladtával a hámréteg veszít zsírtartalmából, ami nemcsak a védőrétegét, hanem a vízmegkötő képességét is meggyengíti. Ennek következtében elvékonyodik, és kevésbé lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben. Könnyebben kiszárad, lassabban regenerálódik, hamarabb ráncosodik.

Jojobaolaj

A jojobaolaj a tudatos bőr-, valamint hajápolók számára minden bizonnyal nem ismeretlen. Ez az olaj E-vitamin-tartalmának köszönhetően rendkívül népszerű szépségápolási kencének számít. Nagyban hozzájárul a bőrregenerációs folyamatok megfelelő működéséhez, növeli a bőr védekezőképességét és hatékonyan küzd a ráncok megjelenése ellen. A kollagéntermelésre éppúgy remek hatással van, így garantáltan érdemes bevetni a petyhüdt bőrterületek feszesítésére.

Szőlőmagolaj

Az antioxidánsokban gazdag szőlőmagolaj méltán nyeri el dobogós helyét a ráncok elleni küzdelem egyik sztárjaként. Linolénsav-tartalmának köszönhetően elképesztő módon járul hozzá a bőr regenerációjához, már érett, petyhüdt bőr esetén is igencsak hatékony olaj. A-, C-, valamint E-vitaminban ugyancsak gazdag, így szó szerint dúskál a bőröregedés ellen sikeresen harcoló hatóanyagokban, vitaminokban.

Málnamagolaj

A hidegen sajtolt málnamagolaj kevéssé elterjedt az arcápolás mezején, ám amennyire ismeretlen, olyannyira hatékony. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, megelőzésre, valamint a már meglévő barázdák halványítására, petyhüdt területek finomítására egyaránt alkalmazható. Támogatja a sejtek megújulását, szó szerint remekel a szabad gyökök pusztító hatása elleni küzdelemben. A-vitamin, valamint Omega-3 zsírsavtartalmát tekintve nem szégyenkezhet, ezeknek köszönhetően növeli látványosan a bőr rugalmasságát. Ez az olaj a mély hidratáción keresztül ugyancsak hozzájárul a sima kontúrokhoz, hosszú távú alkalmazása helyreállítja a bőr vízháztartását.

Gránátalmaolaj

A gránátalmából kinyert olaj legalább akkora kincs, mint maga a gránátalma. Dúskál a szépségápolásban nélkülözhetetlen vitaminokban, mint például az A-, B-, C-, E-, valamint K-vitamin. Hatékonyan küzd a szabad gyökök káros hatásai ellen, hozzájárul a kollagéntermelő-folyamatok megfelelő működéséhez. Elősegíti hidratációját a kitikkadt, száraz bőrnek azáltal, hogy feltölti és megerősíti, így a már meglévő ráncokat is képes halványítani. A bőr rugalmasságának megőrzéséhez már prevenciós célzattal érdemes alkalmazni az arcápolási rutin részeként.

Bár ezek a tiszta növényi olajok roppant hatékonyak a bőrfeszesítés terén, önmagukban nyilván, nem tesznek csodát. A ráncok megelőzése, valamint a kontúrvesztés csökkentése elsősorban az egészséges életmóddal kezdődik, a táplálkozás és a rendszeres testmozgás is sokat nyom a latban. Az otthon alkalmazott ápoló olajokat érdemes finom arcmasszázzsal összekötve alkalmazni, melyek a vérkeringés fellendítésével szintén hozzájárulnak a rugalmasabb, élettel telibb bőrképhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés