Harmincéves kor felett már érdemes komolyabb figyelmet fordítani a bőrápolásra, hiszen a mélyebb barázdák és mimikai ráncok ebben a korba jelentkeznek elsőként. Igaz, nem mindenkinél egyformán, de azért nem árt az óvatosság, ha szeretnéd megőrizni bőröd puhaságát.

Egy korábbi írásunkban kifejtettük, milyen alap arcápolási rutint érdemes követni, ami a 30-asoknál is szuperül beválik. Ugyanakkor nem mindegy, milyen összetevőjű termékeket használsz, hiszen az egyes korosztályoknak más-más igényei vannak.

Több, és még több antioxidáns

Harmincéves kortól kezdődően a bőr fokozatosan veszít a rugalmasságából, amit a sejtek lelassult anyagcseréje idéz elő. Ennek nyomán csökken a kollagén és az elasztin termelődése, ami a két legfontosabb fehérje a bőr fiatalságának szempontjából.

Első lépésként tehát ezek termelődésének felturbózására van szükség, amit kizárólag belsőleg lehet serkenteni. Ebben játszik kulcsszerepet az antioxidáns, ami egyrészt megköti a sejteket károsító szabad gyököket, másrészt fontos tápanyagokkal látja el a bőrt. Fogyassz minél több zöldséget, és különösen piros bogyós gyümölcsöket. Ezek héjában nagy mennyiségben található a rezveratrol nevű vegyület, ami a legerősebb antioxidáns.

Hidratálj szorgalmasan

A hidratálásra is nagy figyelmet kell fordítani, hiszen ebben a korban igen gyakori az olajos, ugyanakkor dehidratált bőr. Hatásos segítő lehet a hialuronsav, ami magához vonzza a vizet és megköti azt. Használd szérum formájában, amitől a bőröd kisimul és teltebb lesz.

Emellett érdemes arcolajokkal is kísérletezni, amik antioxidánsokkal látják el a bőrt, továbbá mélyen hidratálják azt. A hiedelmekkel ellentétben minden bőrtípusra alkalmazhatóak, csak arra kell figyelni, hogy a bőrtípusnak megfelelő olajat válaszd.

Hámlasztók és más bőrszépítők

Ha elmúltál harminc éves, nélkülözhetetlen lesz a rutinodban egy könnyű hámlasztó is. Különösen az AHA savat keresd, illetve érzékeny bőrűek a PHA savat. A glikolsav és a tejsav nagyon hatásos anti-aging hatóanyagok, utóbbi vízmegkötő, hidratáló tulajdonsággal is rendelkezik pluszban. A hámlasztót legjobb este használni, mert egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt az alapozóval sem túl jól kombinálható.

A hámlasztó a bőrmegújítás folyamatában játszik fontos szerepet, hiszen az idő előrehaladtával ennek intenzitása folyamatosan csökken. Ha az elhalt hámsejtek nem tudnak távozni a bőr felszínéről fakó, száraz és akár pattanásos is lehet a bőr, életkortól függetlenül.

Ha hámlasztót használsz különösen –de attól függetlenül is- szerezz be egy legalább 40-es fényvédő faktorral ellátott arctejet, ami lehetőleg fizikai fényvédő legyen és tartalmazzon cinket. Ez ugyanis kiválóan visszaveri a napsugarakat, ami az egyik legalapvetőbb oka a ráncok kialakulásának.

Ugyancsak hámlasztó tulajdonságú a retinol, ami az egyik leghatásosabb ránctalanító összetevő, de érdemes óvatosan kezdeni az alkalmazását, hiszen nagyon erős formulájú. Nála gyengédebb, de ugyanolyan hatásos a niacinamide is, ami vízben oldódó B3-vitamin. Ezen kívül a C-vitamin is jó szolgálatot tehet, és a ráncok enyhítésén kívül számos egyéb bőrproblémát is orvosol. Legjobb, ha ezeket szérum formájában építed be a rutinodba, így még koncentráltabban tehetsz a bőröd szépségének megőrzéséért.

Korábbi írásainkban részletesen is foglalkoztunk az egyes hatóanyagok tulajdonságaival, használatával, így érdemes böngészni cikkeinket, hogy még többet megtudj csodás tulajdonságaikról!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés