Senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy ősztől tavaszig a kötött cuccok uralják a kínálatot. Idén azonban nem csak a sapka, sál és pulóver jó öreg szenthármasa kap hangsúlyt, hiszen a puha, meleg anyagok a szoknyák, ruhák, galléros blúzok terén egyaránt felbukkanhatnak. A kényelem mellett a nőiesség éppúgy előtérbe kerül az őszi-téli kötöttárudivatban, mármint a fazonon túl az is számít, hogyan viseled ezeket a holmikat.

hirdetés

Idén ősszel minden jöhet, ami kötött, szinte mániákusan ráfeküdt a divat erre a vonalra. Tavaly kezdődött a retró trendhullám a nagymamakardigánokkal és –mellényekkel, aminek szelét még most is erősen érzékeljük. Ám mostanra a múltidéző, hanyag lazaságot kezdi felváltani a francia stílusú bájos romantika, valamint a kötöttáruk között megjelentek a nőiesebb, elegánsabb fazonok, melyek sokoldalúan viselhetőek, és ripsz-ropsz a kortalan sikk alapdarabjaivá avanzsálhatnak.

A kötött ruha sokkal nőiesebb, mint korábban, a kardigánok, mellények többsége pedig a kifinomult öltözékekbe éppúgy bekerülhet. A lezser pulóvernek szinte már minden fazonját ismerhetjük, de az aktuális trendek tesznek róla, hogy ne unjunk rá egyhamar. Egy finom- vagy vastagkötésű változata elképesztően nőies variációkban kerülhet be a hatvanas-hetvenes éveket idéző szettekbe.

Ennél változatosabbak már nem is lehetnének a kötött cuccok: eljött a nőies darabok ideje

Felejtsd el a régi nótát, hogy csak felkapsz egy pulóver-farmer kombinációt, és már indulsz is! Még az ilyen alapszerelések is átértékelődtek idén. Érdemes színekkel, bájos kiegészítőkkel megbolondítani az összképet: a barett sapka, a fejkendő, a klasszikus vagy karakteresen retró táska mind-mind segítségedre lesz ebben. A hatvanas évek kis kockasarkú cipellői, a hosszú szárú csizmák, és a mintás harisnyák egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy minél nőiesebb legyen a kötött cuccokra alapozott összkép.

Kötött ruha

A kötött ruhák között a nőies és bohém fazonokat is megtalálod, de a jól bevált pulóverruha sem tűnt el a süllyesztőben. A testhezálló, bordáskötött midi- és maxiruhák tarolnak a szezonban, amiket garbós nyakrész, vagy oldalhasíték díszíthet.

Blézerrel, csizmával, ballonkabáttal úgyszintén jól mutatnak, de a hatvanas évek báját is előcsalogathatod belőlük egy pár bőrkesztyűvel, és egy A-vonalú, rövid fazonú kabátkával.

A hetvenes évek szabásai és mintázatai szintén uralkodóak a divatban. A galléros kötött ruha, valamint az elegánsabb pliszírozott megoldás éppúgy jól variálható az átmeneti és téli időszakban.

Mellény

A retró mellényeket kortalan, nőies stílusban is lehet viselni, mégpedig igen változatos módon.

Szövetnadrággal, inggel összeboronálva, de akár blézer alatt önállóan, blúzként viselve egyaránt elsüthetők.

Szoknya

A finomkötésű anyagoknak és trükkös szabáskialakításoknak hála, nem minden kötött szoknya szélesíti a sziluettet. A pliszírozott fajta nem csak elegáns és sikkes, hanem finoman nyújtja a test vonalát.

A retró fazonokkal bohém hangulatot csempészhetsz a megjelenésedbe.

Kardigán

A kötött kardigán idén a romantikus stílus fő kelléke. Lehetőleg bolyhos, virágos, vagy denevérujjú legyen. A francia sikk nélkülözhetetlen elemeként, a legnőiesebb verziókban tálalhatod.

Ha feldobnád valamivel a snassz farmer-szvetter kombinációt, válassz egy vékonyka, laza kötésű kardigánt, és ahelyett, hogy összegombolnád, viseld úgy, mint egy átlapolt felsőt.

A rövid ujjú, derékfazonú kardigánok szintén nagyon bájosak, a hosszított fazonokat pedig rusztikus és romantikus hangulatú ruhácskákkal viselheted.

Kötött blúz

Hosszú és rövid ujjú változatban egyaránt elözönlötték a kínálatot a kötött blúzok, melyek testhezálló fazonjaiknak köszönhetően, könnyedén összepasszíthatók szoknyákkal és magas derekú nadrágokkal.

A hetvenes éveket idéző galléros megoldások roppant sikkes összhatást keltenek, ha buklészoknyával, vagy kosztümnadrággal viseled őket.

Pulóver

A lezser kötött pulóver kihagyhatatlan eleme az őszi-téli szetteknek, szinte megkerülni sem lehet. Ám most annyiféle módon dobhatja fel az öltözéket, hogy nem győzzük bezsebelni az inspirációkat.

Csakúgy, mint tavaly, a szoknya-pulóver idén is ütős páros, de a magas derekú szövetnadrágokba betűrhető, rövid szabású felsők szintén nagy sikert aratnak.

A garbó lezser és szűk fazonban egyaránt divatos idén, az utóbbit például kötényruha, farmerruha, vagy pántos dressz alá veheted fel.

Az oversize pulcsik sem ormótlanok és slamposak, ha finom színkombinációba, elegáns összeállításokba helyezed őket.

A rusztikus romantika megjelenítéséhez válassz egy virágos maxiruhát vagy szoknyát, magas szárú csizmát húzz fel a lábadra, majd bolondítsd meg a szetted egy vastag, bő pulóverrel.

Ha már lezser felső, legyen színes, ne csak a nőiességeddel, hanem a vidámságoddal is tűnj ki a szürke, őszi utcaképből.

A matrózcsíkos kötöttek most újra divatosak, naná, hogy a francia sikket képviselik a trendek sűrűjében.

Kiemelt képek: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés