Jeanne Damas hétköznapi stílusikon, a szó legjobb értelmében. Sokan úgy tekintenek rá, mint a francia sikk nagykövetére, aki divatba hozta az egyszerű, ám roppant nőies hanyag eleganciát.

hirdetés

Az ízig-vérig francia nőről él egy általános kép a köztudatban, ahogy természetesen leomló frizurával, vörös rúzzsal megspékelt natúr sminkkel, blézerrel megbolondított farmernadrágos szettben, bagettel a táskájában lejt végig a macskaköves utcákon, magabiztos léptekkel.

Megjelenésében finom átmenettel keveredik a nagyvárosi elegancia a romantikus, rusztikus elemekkel, lehengerlő nőiessége pedig híján van mindenféle modorosságnak és erőltetettségnek, és minden pórusán keresztül átsugárzik egészséges önbizalma.

Nincs szüksége teátrális hajdobálásra és pózolásra, hogy észrevegyék, és attitűdjében éppúgy tetten érhető a bájos hanyagság, mint az öltözékében. Semmi sem kimódolt rajta, mintha sebtében készült volna a tükör előtt, mégis minden darab, amit magán visel, harmonikus összhangban áll egymással.

Ez az elképzelés persze, egy általánosító sztereotípia, mégis Jeanne Damas láttán minden vezető momentuma igaznak bizonyul.

Jeanne Damas a francia stílus megtestesítője

Damas nem az egymást utánozó Instagram-sztárocskák világából való, ő még jóval a képmegosztó közösségi oldal felfutása előtt vált stílusikonná, hasznos blogjával. Divatérzékére és szépségére hamar felfigyelt a divatszakma, ami nyomban befogadta őt berkeibe. A divatbemutatók fix vendége lett, és bárhol megjelenik, mindmáig fotósok hada veszi körül.

Innen már igazán könnyű út vezetett a modellkedés felé, a Jeanne Damas név hamarosan úgy csengett a szakmában, mint egy megbízható márkajelzés, ami garancia az időtálló, nőies és sikkes stílusra.

A 29 éves stílusikon sohasem loholt a trendek nyomában. Bár beépíti öltözékeibe a friss divatjegyeket, sajátos módon alakítja ruhatárát, melynek minden eleme összhangban áll azzal a laza, de roppant bájos nőiességgel, amit személyiségével képvisel.

2017-ben jelent meg első könyve A Paris címmel, amit Bastide Laurennel közösen szerzett. Ezt követte egy év múlva újabb közös szerzeményük, In Paris, 20 Women on Life int he City of Light címmel, és 2022 tavaszán várható első önálló könyve, a La Vie en Rouje: Curated by Jeanne Damas megjelenése.

Emellett színésznőként és sikeres vállalkozóként is ismert: Rouje Paris elnevezésű ruházati és szépségmárkája óriási népszerűségre tett szert, hiszen azt a fajta francia sikket képviseli, ami Jeanne Damas lényéből fakad.

Ma már erősen megszaporodtak a Damas-utánzatok az Instagramon, sokan ugyanis nem csupán követik, hanem egy az egyben lemásolják stílusát.

Egyszerű, de minden részletében szexi, laza és elegáns öltözékei rengeteg nő számára nyújtanak inspirációt. Visszahozta a romantikát a nagyvárosi divatba, amit sokan a párizsi sikkel azonosítanak, különösen most, hogy dívik a retró.

Jeanne szívesen elegyíti a hatvanas-hetvenes évek divatelemeit a modern hanyag eleganciával, miközben nagy gondot fordít a hordhatóságra. Távol áll tőle a túlzó, túlgondolt extravagancia, de cseppet sem unalmasak a szettjei.

A selyem-, kötött és farmeranyagokat is úgy tudja elegyíteni egymással, hogy azok a legegyszerűbb, rusztikusan bájos öltözéket is nőies szintre emelik.

Most, hogy ismét terítéken van a hetvenes évek divatja, Jeanne időtálló stílusa megint csak megérett a figyelemre. A 29 éves blogger időközben anyuka lett, de kismama-összeállításaival még népszerűbbé vált a divatkövetők között. Számos márka és magazin csapott le rá, hogy elsőként mutassa meg sikkes ruhákba bújtatott, kerekedő pocakját.

Jeanne nem csak a francia stílus, hanem a tettre kész, bátor, önmegvalósító modern nő példaképe is egyben, aki a 2016-ben elindult divattervezői és kreatív igazgatói karrierje mellett még egy saját étterem vezetését is bevállalta. Gyerekként sok időt töltött szülei éttermeiben, az ott szerzett tapasztalatait pedig belegyúrta a Chez Jeanne nevű párizsi étkezdéjébe, ami a barátságos bisztróhangulatot hivatott visszahozni.

Jól tudja, hogy Párizsban a jó ételek és italok iránti szenvedélynek külön kultúrája van, csakúgy, mint a divatnak. Ezzel a kombóval újraalkotta a klasszikus francia nő romantikus képét, aki jól szabott virágos ruhájában szívesen ücsörög könyvet olvasgatva egy kávézó vagy étterem teraszán.

A számtalan divatinfluenszer és stílusblogger mellett Jeanne alakja ma is kitűnik, hiszen öltözködésével és intelligens személyiségével is olyan klasszikus vonalat képvisel, ami távol áll a kirakati babaként pózoló, tucatnő szerepétől.

Kiemelt kép: Arnold Jerocki/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés