Pár évvel ezelőtt a virágos, csavartmintás, retró fazonú kötött kardigán és mellény kifejezetten a ciki kategóriába tartozott, legfőképpen azért, mert a nyolcvanas évek kötöttáru felhozatalát idézte elénk. Ám, amint a tervezők újra divatba hozták a korszak stílusjegyeit, már a szvetterekre is más szemmel kezdtünk el nézni. Most ismét leporolták a méltatlanul mellőzött kreációkat, és felújított verzióban jelenítették meg az őszi-téli kollekciókban. Mutatjuk a legtrendibb fazonokat, és a viselésükhöz is adunk pár ötletet!

hirdetés

Gyerekként többnyire cikinek találtuk azokat a virágos, nagy gombos, zsebes kis kardigánokat, amiket a nagymamánk kötött nekünk, de ma már sírva könyörögnénk ugyanezekért a darabokért.

A most divatos virágos, rombuszmintás és csavartkötésű darabok ugyan nem kézzel készülnek, hanem a gyártósorról kerülnek ki, ám retró fazonjaikkal és mintázataikkal sokban hajaznak a nagymama kardigánjaira és mellénykéire. A hetvenes-nyolcvanas évek divatesszenciáival ezek a kreációk is visszakacsintanak idén, ám sokkal nőiesebb formában kerülnek be az öltözékbe, mint annak idején.

A kötött kardigán és mellény sokkal sikkesebb, mint azt elsőre gondolnánk

Tavaly már megjelentek a repertoárban a kötött mellénykék és kardigánok, idén pedig még több sikkes szabáson akadhat meg a szemünk. A retró stílus továbbra is meghatározó, a legtöbb darab esetében megfigyelhetjük a hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző divatjegyeket.

Az őszi divatot a színek uralják, a vidám árnyalatú kötöttek pedig remekül feldobják a szokásos színpalettát, hiszen a legtöbb tónus prímán muzsikál barnával, feketével vagy bézzsel. Érdemes színes kardigánt vagy mellényt beszerezni, hiszen garantáltan izgalmasabbá teszi a kissé komor szereléseket.

A kardigán a melegebb őszi napokon nagyszerű kiegészítése lehet a nőies egészruháknak. Ha nem szereted a túlságosan bő kreációkat, akkor egy övvel dobhatod fel a megjelenésed. Így a szerelés a derékra irányítja a figyelmet.

A kötött kardigán jól mutat könnyed felsőrészekkel, ehhez csupán egy egyszerűbb topra van szükség. A mintás kreációkat nem szükséges túlbonyolítani, önmagukban is elég látványosak.

A puha szvettereket önmagukban is viselheted, épp, mint egy pulóvert. Nadrággal, szoknyával egyaránt kombinálhatod.

A nagymamamellényt kipróbálhatod felsőrészként, később, ha hűvösebb lesz, réteges öltözékekbe is belekerülhet, rákapva egy blúzra vagy ingre, esetleg egymagában viselve a blézer alatt.

Az egyik legegyszerűbb kombináció, ha a kötött mellényt inggel, valamint farmerral boronálod össze. Az elegáns és a lazább stílusú kreációk keveredése nagyon izgalmassá, modernné teszi a végeredményt. Ha pedig bohémebb, vidámabb összképre vágysz, akkor mindenképp mintás mellénykét válassz.

Ruhával vagy szoknyával úgyszintén kipróbálhatod, csodásan fog mutatni.

 

Kiemelt kép: Jeremy Moeller / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés