A téli divatban annyi a farmerfazon, mint égen a csillag. A szűk szárútól egészen a legvadabb bő szabásig szinte minden jelen van a palettán, ami a válogatást megkönnyíti, viszont a ruhák rétegezését némiképp bonyolítja. Nem mindegy ugyanis, hogy egyik-másik farmernadrág milyen kabáttal kerül össze, hiszen akadnak olyan típusok, amelyek képtelenek barátságot kötni egymással.

hirdetés

A farmernadrág az egyik legnépszerűbb viselet a mindennapokban. Kortalan, időtálló, jól kombinálható darab, csupán a fazonja az, ami több szempontból fejtörést okozhat.

Először is ugyebár jó, ha passzol a testalkathoz, és szabását tekintve könnyen illeszkedik a ruhatár stílusába. Télen pedig – nem utolsósorban – klappolnia kell a kabát hosszával, kialakításával.

Leginkább a bővebb szárú nadrágok esetében nem mindegy, milyen kabátot társít melléjük az ember.

Így mutat jól a farmernadrág kabáttal: ezeket a fazonokat bátran összeboronálhatod

A klasszikus egyenes szárú, az A vonalú, valamint a mamafarmerek a legnépszerűbbek az aktuális divatban, de a lezserebb joggertípusú fazonok is jelen vannak a kínálatban.

A test vonalát követő skinny farmernadrágok sincsenek mellőzve, bár manapság kevés reflektorfényt kapnak, az oversize kabátokhoz és a széles szabású, vastag dzsekikhez az egyik legjobb választásnak bizonyulnak.

A trapéz és A vonalú nadrág bő cuccokkal rétegezve szélesíthet

A lefelé bővülő farmerfazonok most nagyon divatosak, számtalan verzió közül lehet válogatni a kínálatban. A hetvenes évekből átemelt trapéznadrágok többnyire újragondolt változatban jelennek meg a palettán.

A magasított derekú, térdig szűkülő, majd a boka irányába enyhén bővülő szabások szépen kihangsúlyozzák az alakot, ám a rövid lábakat sok esetben összenyomják. Az oldalhasítékkal rendelkező darabok megkönnyítik a csizma viselését, de éppúgy a kabátválasztáskor is oda kell figyelni arra, hogy a testvonal előnyösen legyen tagolva.

Az egyenes vonalú, térdig vagy combközépig érő kabátok jól passzolnak a trapéznadrágokhoz, hiszen nem törik meg a test vonalát, felfelé húzzák a tekintetet. A nagy pufikabátokkal kell óvatoskodni, mivel azok széthúzzák a sziluettet, így a hosszabb kialakításokat nem szerencsés a lefelé bővülő nadrágok mellé társítani, mert optikailag összenyomják az alakot.

A derékig érő dzseki hagyja, hogy érvényre jusson a karcsúsító hatás. A vonalú nadrágokkal szintén jól működnek a rövidre szabott műszőrme vagy steppelt anyagú kabátkák.

Mivel ezek a típusok szélesítik a felsőtestet, a nadrág lefelé bővülő sziluettje egyensúlyba hozza az arányokat. Így a karcsú derék is hangsúlyt kap, és nem lesz tömbszerű az alak a vastag rétegekben.

Szintén csodás összhangot teremthet, ha az A vonalban bővülő farmert derékban megkötős szövetkabáttal kombinálod, így az sem baj, ha a kabát picit túlér a térd vonalán, és a lábszárnál „vágja” el az alakot. A derék hangsúlyozásával ugyanis ellensúlyozhatod a szélesítő, alakösszenyomó hatást.

A klasszikus egyenes szárú fazon több lehetőséget megenged

Az egyenes vonalú farmerek jól jönnek, ha a csípő és a combok slankítása a cél. A függőleges irányba haladó egyenes szabás mindig nyújtja az alakot, viszont a nadrág esetében ezt könnyen el lehet rontani a kabát és csizma fazonjával, ha azok megtörik az egyensúlyt.

Az egyenes szárú nadrágokat könnyű összeboronálni letisztult, egyenes vonalú kabátokkal. Amennyiben a hosszú szövetkabát híve vagy, érdemes ilyen klasszikus farmerekkel kombinálni, amelyek optikailag nem húzzák szét a sziluettet.

A csípő vonaláig, térdig vagy lábszárig is érhet a kabátfazon, attól függően, melyik passzol leginkább a magasságodhoz.

A bővebb, trottyosabb nadrágokat érdemes inkább rövid kabátkával viselni, a bélelt pilótadzsekik és a pufidzsekik egyaránt szóba jöhetnek.

A mamafarmer legjobb barátja az egyenes fazonú kabát

A mamafarmerek többnyire egyenes szárakkal rendelkeznek, de nagyobb hangsúlyt adnak a csípővonalnak és a popsinak, mint a klasszikus nadrágfazonok. Ezért rövid, széles kialakítású, pufók dzsekivel kombinálva ezek a testtájak még jobban kiemelésre kerülnek, így könnyen szélesebbnek tűnhet az alak a kelleténél.

A felhajtott, buggyos szárakkal nem árt óvatosan bánni, hiszen túlméretezett kabáttal variálva nagy eséllyel elvesznek a test hosszából. Ez a példa remekül szemlélteti az alakromboló túlzásokat.

A feltűrt nadrágszár és a bokavillantós farmerfazon akkor működik jól igazán, ha a lábakat egyenes szabásvonalak nyújtják, amihez a kabát is igazodik.

Ilyenkor egy ormótlan csizma is tönkrevághatja az arányokat, ezért érdemes a kevésbé széles, lábfej vonalát követő lábbelik közül válogatni. A magasított sarok szintén jó opció lehet, hogy a nadrág és a vastag kabát kombinációja ne nyomja össze az alakot.

Az egyenes szabású kabátok előnyt élveznek ebben az esetben, de egy rövidebb dzsekivel is elérhető, hogy hosszabbnak tűnjenek a lábak.

A kabát hosszát az alakhoz mérten kell belőni, illetve a háromnegyedes nadrágszárak esetén mérvadó lehet a magasság is, illetve az, hogy hol tagolja a test vonalát vízszintes szabás.

Lehetőleg ne csípővonalban „vágja el” a sziluettet a kabát, ha az alaknyújtó hatás a cél. A térd és a boka vonala keskenyebb, így a hosszabb kabátok is szóba jöhetnek.

Az úgynevezett gömbfarmerek is terítéken vannak még, amelyek nehezebben passzíthatók össze vastag, bélelt télikabátokkal. A nadrág ívelt szárát érdemes letisztult, egyenes fazonnal ellensúlyozni, amely semmiképp sem pufi.

A skinny farmer mindenhez passzol, de a testalkat határozza meg, mivel mutat jól

A testre tapadó nadrágszárak jól jönnek, ha bakancsot vagy hosszú szárú csizmát szeretne viselni az ember lánya.

Még az ormótlan hótaposó és gumicsizma is jobban mutat skinny típusú nadrággal, feltéve, ha nem hívja fel a figyelmet a vastag lábszárakra.

Ebben az esetben a csizma és a vastag, bő kabát kombinációja összenyomhatja az alakot.

Máskülönben a skinny farmer jól passzol a rövid és hosszú műszőrme kabátokhoz, illetve a steppelt anyagú, vastag verziókhoz.

Ha például valakit zavar a magassága, az alacsony derekú bokavillantós szűk nadrág, valamint a nagy bolyhos kabát és bokacsizma kombinációja tökéletes megoldás lehet arra, hogy pár centit elcsaljon az ember a testhosszból.

Harmonikus összhangot teremthetsz a meleg téli öltözékedben, ha a farmernadrág fazonja tökéletesen összepasszol a kabáttal.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés