Bár egyik szezonról a másikra nem változik olyan drasztikusan a farmerdivat, a trendjóslatok szerint ez idén tavasszal megtörténhet. A retró irányzatok begyűrűzésével már korábban is előtérbe kerültek a bő szárú nadrágok, ám a szűk szárú fazonokat nem tudták teljesen kiütni a ringből. Az előrejelzések alapján azonban, a lezserebb szabások akkor kaphatnak majd nagyobb hangsúlyt, amikor lekerül rólunk a télikabát.

hirdetés

A kilencvenes évekre jellemző A-vonalú farmerek, valamint a hetvenes évekből átemelt trapézgatyák eddig is uralták a kínálatot, éppúgy, ahogy a vintage stílusú egyenes szárú fazonok, melyek régi klasszikusként szinte sohasem kopnak ki a divatból.

Ám retró trendek ide vagy oda, a magas szárú csizmák, illetve a hosszú kabátok kedvéért mégis sokan választották inkább a szűkebb, testhezállóbb nadrágszabásokat, tavasszal azonban ez a tendencia jó eséllyel megváltozhat.

Így alakul a farmerdivat tavasszal: két fazon lehet a nagy befutó

A továbbra is népszerű mamafarmerek mellett két igazán nőies fazonra épülnek rá a tavaszi irányzatok. A kilencvenes évek egyik nagy kedvence próbálkozik meg a lehetetlennel, mármint a szűk fazonok kispadra ültetésével.

Ha megnézzük a képeket, már nem is tűnik annyira lehetetlennek a dolog, bár valóban, a tavaszi kínálatban is felbukkannak majd testhezálló farmernadrágok. A magas derekú, A-vonalban szélesedő megoldások viszont annyira nőiesek, hogy a legtöbben már tavaly rákaptak, hiszen a múltidéző irányzatok nagy része tökéletesen kompatibilis ezekkel a darabokkal.

Az A-vonalú farmer

Tulajdonképpen két divatkorszak olvad össze ezekben a kreációkban. A hetvenes években csakúgy, mint most, magas derékkal készültek a sátorszárú farmerek, míg a kilencvenes években normál derékszabással hódítottak. Mindkét verzióban megtalálhatóak a mai felhozatalban is.

A magas derekú változatok jól működnek együtt rövidebb szabású pulóverekkel, crop felsőkkel, és a tavaszi irányzatokban kiemelt pozíciót betöltő oversize ingekkel, valamint a derékig érő dzsekikkel, vagy ingkabátkákkal.

Egy ilyen nadrágba érdemes mindent betűrni: a szűk garbót, a pólót, a finomabb kötésű pulóvert. Ha valami hosszított fazonnal viselnéd, mindig az legyen a legfelső réteg: jól mutat egyenes vonalú blézerrel, kardigánnal, és kabáttal.

A felül passzos, lefelé sátorszabás előnye, hogy nem szélesíti úgy az alakot, mint a legtöbb lezser, trottyosabb kialakítású farmer. A bővülő vonalvezetés csakúgy, mint az A-vonalú szoknyák esetében, magas derékmegoldással találkozva, optikailag felfelé szűkíti a kontúrokat: magyarán, keskenyebbnek mutatja a derekat.

A szándékosan túlméretezett, a cipőre rárogyó megoldások inkább a hosszú lábúaknak ajánlottak, a normál szárhosszal rendelkező kreációk azonban nem nyomják össze a virgácsokat, pont ellenkezőleg: betűrt felsővel kombinálva megnyújtják a sziluettet.

A mindent túlélő egyenes szárú fazon

A klasszikus egyenes vonalú farmerek szintén nyújtják a sziluettet, különösen a bokáig érő szabások, melyek nyitott, magas sarkú cipőkkel is tökéletesen mutatnak majd, ha már nyakig benne leszünk a tavaszban. Egyelőre a bokacsizma a legjobb barátjuk, abból is a magasabb, tömbsarkú kialakítások, de félcipővel kiegészítve sem fogják tönkretenni az alakot.

Ha szeretnéd kiaknázni az alakhosszító tulajdonságaikat, lehetőleg ne az agyonkoptatott darabok közül válogass: az egyszínű verziók könnyebben varázsolnak két egyenes csíkot a lábakból.

Az alacsony termetűeknek pedig érdemes elkerülniük a cipőre rálógó szárakat, pláne, amennyiben bokánál még jól meg is rogyadozik az anyag, mert úgy zömökebbnek és kisebbnek fognak tűnni.

Az egyenes szárú farmernadrág igazi aduász, talán ezért is tartogatja mindig talonban a divat, de most előlép a háttérből, és uralkodóvá növi ki magát – legalábbis ezt jósolják tavaszra.

Ami azt illeti, tényleg mindenhez passzol, és mindenféle stílusban viselhető: a nőies, sportos, retró és vagány összeállítások egyaránt jól fekszenek neki.

Persze, jogos a kérdés, hogy hol marad a trapézfarmer, amikor tombol a hetvenes évek őrülete? Köszöni jól van, találkozhatsz majd vele a tavaszi kínálatban, de ebben a darabban ő a másodhegedűs, hiszen megosztja trónját egymással az A-vonalú és az egyenes fazonú farmerkirály.

Kiemelt képek: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés