Már a nyolcvanas években megszaladt a színkavalkád, ám a kilencvenes évekre gyakorlatilag mindent beborítottak a neonszínek. Idén azonban nem csak a sportosan vagány, bohém vonalon bukkannak fel, hanem a nőies stílusokat is erőteljesen uralják.

hirdetés


Azt gondolhatnánk, hogy a kilencvenes évek divatja volt a neonszínek igazi terepe, hiszen akkoriban ott tobzódtak a kiegészítőkön, a ruhákon, a körmökön, az ékszereken, a napszemüvegeken, és a sminkpalettákon. Ám manapság jobban kiteljesedhetnek a trendekben, hiszen sokkal több stílusvonalon mozognak.

A sportdivattól kezdve a fürdőruhákig, mindenhol felbukkannak idén a vibráló árnyalatok, melyek stílustól és kortól függetlenül, bárki ruhatárába bekerülhetnek. A neonszínek azonban kétélű fegyverek: ha jó érzékkel kombinálják őket, felpezsdítik, ám erősen túltolva harsánnyá teszik az öltözéket.

Bár idén nyáron nem finomkodik velük a divat – gyakorlatilag neon a neonnal is megtalálhatja az összhangot -, ahhoz, hogy ne legyen zavaróan kaotikus az öltözék, érdemes betartani néhány alapszabályt.

Nőies szettekbe is bekerülhetnek a neonszínek: így kerüld el a csiricsáré giccshatást

Ha még csak próbálgatod a színtársító képességeidet, és nem vagy teljesen biztos magadban, egyetlen neonárnyalatot válassz ki a sokaságból, és azt lehetőleg semleges, neutrális tónusokkal kombináld.

A fekete felerősíti, és hagyja uralkodni az élénk koloritokat, míg a földszínek, illetve a bézs és a drapp variációi tompítják azok harsányságát.

A fehérrel jól balanszírozhatsz, mert frissé teszi, és keretbe foglalja a színblokkokat.

A neonzöld, az energikus pink, a tüzes narancssárga, és a messziről világító sárga most a legnépszerűbb a neonszínek palettáján, de a lila is egyre felkapottabb.

A pink meglepő módon nem annyira émelyítő, ha kap egy kis vibrálást. Sokaknak jól áll, és könnyű monokróm szettbe ültetni nyáron, ami ez esetben nem azt jelenti, hogy az öltözék minden elemének neontónusba kell borulnia. A rózsaszín eltérő fényerejű rokonait érdemes kombinálni: lehet pasztelles, tompa, vagy rágógumipink a kísérőárnyalat. A fekete vagy a fehér szintén jó kiegészítése lehet a szettnek.

Amennyiben elegáns vonalon szeretnél mozogni, az arany és ezüst fémszínek is megjelenhetnek az öltözékben, persze, vagy az egyik, vagy a másik.

Ha már szabadon engeded a magas fényerejű narancsszínt, jobb pasztelles, vagy hidegebb tónusokkal kombinálni. Az anyagokkal is játszadozhat. Ha a másik színblokk is neontípus, legyen áttetsző, könnyed az anyag, ami visszafogja kicsit a szín energiáját.

A neonzöld monokróm összeállításban, vagy kiegészítő társárnyalatként állja meg a helyét. Fehérrel összeboronálva nagyon él, olyan friss hatást kelt, hogy garantáltan felébreszti a viselőjét. A sminkkel nagyon csínján kell bánni a rikító zöldek mellett, az erős rúzs, és a szemhéjfesték is elmaradhat. Egy lazán kiengedett, vagy szolidan összefogott frizura pont megteszi a stílusos összkép érdekében, és az ékszerekkel sem kell túlzásba esni.

A neonzöldet úgy a legkönnyebb beépíteni a ruhatárba, ha egy ruhával, egy blézerrel, táskával, vagy fürdőruhával viszed be a nyári repertoárodba. A ruha mellé nem is kell más, csak néhány visszafogott kiegészítő, hagyd, hogy önmagában domináljon, akkor nem fog túlharsogni mindent.

Idén a neontónusú napszemüvegek is divatosak, melyek a letisztult öltözékek menő kellékei lehetnek.

A monokróm rikító zöldhöz is kell egyfajta magabiztosság, mert egy ilyen szettben senki nem tud beolvadni a tömegbe. Figyelemfelkeltő, vagány, és elképesztően ütős, viszont az már rajtad áll, hogy mennyire sikkes és nőies.

A vibráló türkiz már haladó szint a színblokk trend világában, és nem is mindenkinek áll jól ez a kissé hűvös, mégis tolakodóan feltűnő árnyalat. Érdemes a rokontónusaival házasítani: a kékkel és a zölddel.

A sárga régóta lubickol a népszerűségben, idén télen és tavasszal sem hiányozhatott a kollekciókból. Nyárra azonban befutott a neonsárga is, ami sokkal vibrálóbb, erőteljesebb.

A kezdők csak itt-ott, egy-egy apró részletben jelenítsék meg az öltözékükben, a bátrabbak egyszínű vagy kéttónusú szettben is viselhetik.

Nagyon energikus, tehát érdemes óvatosan adagolni, ha nem akar kanárimadárnak tűnni az ember.

A neonszínek egymással való kombinációja már nagy merészséget kíván, persze, jó szín- és arányérzékkel meg lehet úszni az émelyítően harsány összhatást. A mintákkal is csak finoman érdemes összeboronálni őket.

Ha nem szeretnél lemaradni a neontrendről, de nem szívesen ömlesztenéd tele a szekrényedet efféle vad árnyalatokkal, a manikűrödben, sminkedben is megjelenítheted a divatos tónusokat, vagy szerezz be egy neonszínekben pompázó fürdőruhát.

A rikító papucs, tunika vagy kendő idén kötelező lesz a strandon, de akár a gyűrűdön is visszaköszönhet a kilencvenes évek vibráló irányzata.

Kiemelt kép: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés