A kilencvenes évek divatja utat nyitott a neonszíneknek, melyek korábban a harsány, bohókás öltözékek stílusfűszerei voltak. Ma egészen másként gondolunk rájuk.

A mai divatban már semmi nem korhatáros, sőt, a trendek többsége azt hirdeti, hogy vállaljuk fel önmagunkat, és legyünk kortalanok, amennyiben ez őszintén, belülről jön, és nem egy mesterkélt, felvett póz. Nem az a cél, hogy zsenge húszévesnek tűnjenek a harmincasok, de tény, hogy az utcán már senki nem méricskéli rosszallóan a szoknya hosszát, és légből kapott íratlan szabályok sem próbálják megszabni, hogy meddig viselhet élénk színeket egy nő.

A vibráló árnyalatok életvidámságot, vagányságot sugároznak, ezeket az érzéseket pedig nem lehet korhoz kötni. Valakiben húszévesen sincs meg az a bizonyos kraft, amivel harapja az életet, míg más negyven felett sem veszíti el életigenlő kalandvágyát. Bár a neonszínek megkívánnak egyfajta nyitottságot, nemcsak harsányan és kirívóan tudnak érvényesülni az öltözékben. Feltűnőek és látványosak, való igaz, de a nőies oldalukról csak kevesen ismerik őket.

A kilencvenes évek eklektikus stíluskavalkádjában a neonárnyalatok a sportos és bohókás irányzatokat erősítették. Rikító zöldet, neonpinket és világító sárgát viselni nagy vagányság volt, ami felért egy lázadással. Napszemüvegek, baseballsapkák, susogós szabadidőruhák és pufidzsekik láttak napvilágot ilyen tónusokban, de ultradögös ruhákon és szoknyákon sem volt ritka a megjelenésük.

Ma egy kicsit finomodni látszik ez a divatirányzat, ami nem a színek visszafogottságában, hanem a nőiesen ízléses stílusmixekben nyilvánul meg.

A neonszín még most is jó barátságot ápol a fényes, műanyag felületekkel, és egy PVC-nadrággal kombinálva kétségkívül harsány, ütős párost alkot, de kifinomultan nőies darabokkal megtámogatva nem kelt bazári hatást az összkép.

Az arcba ordító, rikító sárga fehérrel, homokárnyalattal, bézzsel variálva frissebbé teszi az öltözéket, de nem lő túl a célon.

A neonzöld sötét színekkel körbevéve is vibrál, így azonban nem kelt olcsó benyomást.

Letisztult, nőies fazonokkal kombinálva a neonpink sem kelt Barbie babás hatást.

Első pillantásra a vibráló hupikék infantilis árnyalatnak tűnhet, amit csak nehezen tudunk elképzelni nőies összeállításban.

Pedig elképesztően jól mutat fehér, monokróm öltözékbe ültetve vagy szürkés, tompa tónusokkal összeboronálva. Életet, elevenséget visz a szerelésbe még akkor is, ha csak kiegészítőként kerül bele, például táska vagy lábbeli formájában.

Persze, a neonszínek igazi terepe az extravagáns stílus, de a bohém összeállításoknál is meg lehet találni az arany középutat. A letisztult vonalvezetésű, rikító sárga nadrághoz meglepően jól passzol a babarózsaszín, zsabós blúz. Nincsenek zavaró részletek, a szett egyszerűségét a színkombináció viszi el a vérpezsdítően izgalmas irányába.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés