A brit királyi család élete és öltözködési stílusa rengeteg embert foglalkoztat szerte a világon, ez a nagyfokú érdeklődés pedig jól kiaknázható lehetőséget jelent a divat területén.

hirdetés

Az úgynevezett regal fashion régóta jelen van a haute couture világában, de most vonatkoztassunk el az aranyszálakkal hímzett uszályoktól, a grandiózus báli ruháktól és a cikornyás díszítésű esküvői öltözékektől.

A mindennapi szettekbe is beültethető, klasszikus royal stílus már egy letisztultabb irányzat, amely az uralkodóházak legsikkesebb tagjainak modern megjelenését veszi alapul. A brit királyi család ékszergyűjteménye és ruházata évtizedek óta inspirálja a divatot, ugyanakkor táptalaja számos olyan cégnek, amely emlék- és ajándéktárgyak, illetve replikák készítésére szakosodott.

Az emberek rajongására építő divatmárkák sem új keletűek, a zene- és filmipar égisze alatt született sztárok, a modellszakma hírességei, valamint a királyi családok stílusikonjai tengernyi lehetőséggel szolgálnak számukra, hogy telíthessék a piacot az „olyan, mintha” termékeikkel. A napszemüvegektől kezdve a cipőkig számos olyan divatcikkel találkozhatunk, amelyek valamely híresség kedvenc fazonjára hajaznak.

A gyűjtőszenvedélyt szintúgy igyekszik kiszolgálni a divat, lehet ránézésre minden részletében pontos, csak épp olcsóbb alapanyagból készült másolatokat vásárolni, akár II. Erzsébet kedvenc brossának, fülbevalójának változatait, Diana esküvői ruhájának másolatát, vagy Katalin hercegné dizájnerruháinak replikáit is beszerezheti bárki, nem kell hozzá nagy kutatómunka, hogy ilyesmi divattárgyakra bukkanjon az ember.

A brit királyi család a divatra is hatással van

Ha nem is ott élik az életüket, de a mindennapjaik nagy részét kirakatban töltik a brit királyi család tagjai, akik közül jó néhányan a divatot is formálják szemrevaló stílusukkal. Sokan kíváncsiak arra, hol vásárolnak, melyik divattervező a kedvencük, ki vágja a hajukat, és kik segítik őket nap mint nap abban, hogy tökéletes legyen a megjelenésük.

Ez a fajta kíváncsiság táplálja a szárba szökkenő trendeket, elég csak a Diana öltözékeire visszavezethető irányzatokra gondolni. Diana hercegné ruhái a mai napig inspirálják a divatot, az általa kedvelt és viselt fazonok olyannyira beépültek a kínálatba, hogy olykor még Katalin hercegné is ráfut egy-egy nagyon hasonló darabra – hogy ez mennyire véletlen, azt nem lehet tudni -, ami abszolút megidézi Diana stílusát.

Na, és persze ott vannak azok a nagy volumenű események – legutóbb például Károly király koronázási ceremóniája -, amelyek hátszelével igencsak kapóssá válnak az alkalomra készült emlék- és divattárgyak.

A Vendula London koronázási táskáit például nagyon hamar elkapkodták.

A Radley London is előrukkolt a koronázási partihoz passzoló csodaszép kreációkkal.

A Buckingham Palace Shop egyértelműen a rajongókat, gyűjtőket célozza meg, a koronázási porcelánoktól kezdve a teákon át az édességekig, itt mindent megtalál az ember, ami a brit királyi családhoz és a Buckingham-palotához köthető, akár stílusában, akár hangulatában. A Royal Collection a világ egyik legnagyobb és legszélesebb körben elterjedt művészeti gyűjteménye, ami az uralkodói család ízlését veszi alapul az elmúlt ötszáz évet figyelembe véve.

Ebben a boltban különféle ékszerek, selyemkendők, és a Radley London corgi kutyás táskái szolgálják ki a royal stílus és a divat kedvelőit.

Katalin hercegné stílusa kimeríthetetlen forrás a nőies trendek számára

Számos blog és stílusajánló oldal szakosodott Katalin hercegné öltözködésére, melyek fáradhatatlanul követik nyomon, mikor mit viselt, milyen márkák, tervezők, divatházak darabjaiban jelent meg egy-egy eseményen. Szinte félelmetes a lista, amivel rendelkeznek, így bárki, akinek van pár felesleges milliója, kikeresheti a látott darabot és megvásárolhatja annál a tervezőnél, divatcégnél, amelytől Katalin is beszerezte.

Ám olyan üzletek is akadnak, amelyeknél, ha nem is potom áron, de az eredeti daraboknál lényegesen olcsóbban lehet beszerezni egy-egy meghatározó, ismert ruhafazon nem teljesen pontos másolatát. Így, ha valaki azt venné a fejébe, hogy minden egyes nap Katalinnak öltözik, könnyedén megteheti, mint ez az angol televíziós műsorvezető, Holly Willoughby, aki rendszeresen visel olyan holmikat, mint a hercegné.

Katalin nagyon sokszor visel olyan örök darabot, ami nem kerüli el a klasszikus stílusért rajongó nők figyelmét. Ki ne emlékezne a Suzannah London negyvenes éveket megidéző, olasz selyemből készült zöld ruhájára, ami valóságos ruhavadászatot indított el, amikor Katalin felkapta magára. Mindenki ezt a darabot kereste, vagy legalább hasonló fazont akart, ezáltal igencsak megugrott a vintage hangulatú ingruhák népszerűsége.

Most pedig ez a púderrózsaszín szett tartja lázban a rajongókat. Az Alexander McQueen kosztümjét ugyan kevesek engedhetik meg maguknak, ám valószínűleg jó pár hasonló szettre bukkanhatunk majd a fast fashion üzletek kínálatában is.

A kézműves replika ékszereknek is nagy a keletje

A kézműves ékszerészek, ékszermárkák szintén meglátták a lehetőséget a művészi aprólékossággal készült replikák gyártásában.

A Karianne’s Secret webáruház ékszerkollekciójában például rendszeresen felbukkannak Diana, Katalin és II. Erzsébet királynő fülbevalóira, brossaira, nyakláncaira hajazó darabok, melyek aprólékosan kidolgozott másolatok, ugyanakkor nem az eredeti alapanyagokból készülnek.

Katalin hercegné gyémántos-gyöngyös fülbevalója, amit a koronázási ceremónián viselt, egykor Diana egyik kedvence volt, a nem egészen pontos, de kétségkívül gyönyörű változatát pedig bárki megveheti, 28 859 forintért kínálja az Etsy weboldalán a Karianne’s Secret.

Az Annoushka Jewellery igazi gyűjtői kincset hozott létre ezzel a medállal, amely az Egyesült Királyság egyik legrégebbi koronaékszerét, Szent Eduárd koronáját ábrázolja miniatűr változatban. A limitált kiadású készletet a koronázási dátummal is ellátták, a különleges charm pedig nyakláncra, karkötőre egyaránt felcsatolható.

Elképesztő, hogy milyen komoly üzletág épült rá a brit királyi család stílusát övező érdeklődésre, még akkor is, ha csak a divatot vesszük alapul. Igaz, nem kevés összegeket kell beáldoznia annak, aki szívesen szemezget a royal irányzat széles kínálatából, de mivel a felkapott trendek szálai hamar eljutnak a tömeggyártással foglalkozó, megfizethetőbb kategóriát képviselő divatcégekig, a Katalin és Diana stílusa által inspirált holmik ott is visszaköszönnek előbb-utóbb.

Kiemelt kép: Max Mumby/Ingido/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés