II. Erzsébet öltözködése klasszikus, mégis magával ragadó volt, a királynő minden alkalommal csodálatos darabokat választott. A királyi családnak rendkívül szigorú divatszabályoknak kell megfelelnie, az előírások pedig az ő megjelenésére éppúgy vonatkoztak. Tiszteletben tartotta a hagyományokat, és még arra is gondosan ügyelt, hogy a nőies és előkelő stíluselemek egyaránt megjelenjenek a ruhatárában.

hirdetés

II. Erzsébet királynő halálhíre az egész világot lesújtotta, a brit uralkodónő 96 éves korában hunyt el. Bájos mosolyán és hetven éven át tartó uralkodásán túl sokan emlékeznek klasszikus öltözködési stílusára is, amellyel rendszerint mindenkit lenyűgözött. Igazán változatos darabokban bukkant fel, az általa viselt kosztümök, kalapok és kesztyűk már-már egybeforrtak a nevével. Az összeállítások kiválasztása nem hasraütésszerűen történt, a királynőnek nagyon szigorú divatszabályoknak kellett megfelelnie.

Kép: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images.

 

Erzsébet királynő öltözködése szigorú szabályok szerint alakult

Az talán köztudott tény, hogy a brit királyi család szigorú etikett szerint éli mindennapjait, azzal azonban kevesebben vannak tisztában, hogy bizonyos előírások az öltözködésre is vonatkoznak. Habár az idő múlásával lazultak az elvárások, a megengedő hozzáállás nem feltétlenül Erzsébet királynő összeállításaiban volt észrevehető, sokkal inkább a Katalin hercegné által viselt holmikban köszön vissza.

Színek minden mennyiségben

Az első dolog, ami a legtöbbeknek beugrik, ha a néhai királynőre gondolnak, a sok-sok színes, néha már-már vibráló kosztümszett. II. Erzsébet nem óvatoskodott az erőteljes tónusokkal, ez pedig cseppet sem volt véletlen. Nem is annyira személyes stílusa, ízlése miatt viselte ezeket a feltűnő variációkat, a látványos összeállításoknak sokkal inkább praktikus oka volt. Az erőteljes színek miatt kitűnt a tömegből, így még azok is láthatták, akik csupán a távolból kémlelték az eseményeket. Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb események alkalmával a testőrei is sokkal könnyebben szemmel tudták tartani, ha élénk szerelésben jelent meg.

Képek: Chris Jackson/Karwai Tang/WireImage/Peter Nicholls/WPA Pool/Getty Images.

 

A kalap fontos kiegészítő volt

A színes, pompázatosan vibráló ruhadarabok mellett a kalap szintén kötelező kelléke volt a nyilvános megjelenéseknek. A királyi család hölgy tagjainak a hagyományos előírások szerint kalapban kell érkezniük a fontos, protokolláris alkalmakra. A királynő rendszerint különleges, elegáns darabokat választott a szabadtéri eseményekre. Bár kötelező elem volt az öltözködésében, az apró részleteket a saját ízlésére szabta. A díszítőelemeket minden alkalommal variálta, rendszerint kifinomult és egyedi verziót viselt, amelynek sohasem volt túl széles a karimája, ehhez a részlethez különösen ragaszkodott II. Erzsébet.

A kesztyűt nem csak a szabályok miatt viselte

Ahogy kalap nélkül, úgy kesztyű nélkül sem igen indult el otthonról. Az angol etikett megkívánja, hogy egy úrihölgy ebben a sikkes kiegészítőben jelenjen meg a fontos alkalmakon. Ettől függetlenül II. Erzsébet nem csupán a szigorú szabályokhoz való alkalmazkodás miatt viselte a finom anyagú kesztyűket, a praktikum éppúgy fontos volt számára. Királynőként számtalan emberrel kellett kezet fognia egy-egy esemény alkalmával, a kesztyű azonban megóvta mindenféle baktériumtól és esetleges fertőzéstől.

Mindig szoknyában jelent meg

II. Erzsébet soha tűnt fel nadrágban a hivatalos események alkalmával. Bár azokban az időkben, amikor nem látta őt a nagyvilág, valószínűleg viselt kényelmesebb ruhadarabokat, így nadrágot is, hiszen imádott lovagolni és gyakran hódolt ennek a szenvedélyének. A fontos rendezvények alkalmával azonban csak és kizárólag egészruhában tűnt fel. A szabás hosszát illetően szigorú szabályokhoz alkalmazkodott, térd alatt végződő fazonokat viselt, melyekkel leüléskor fedni tudta a lába nagy részét.

A legtöbb ruha és szoknya merevebb, nehezebb anyagból készült, ami csupán a praktikum miatt alakult így. Igyekezett elkerülni a kínos szituációkat, a vastagabb kelmét pedig valóban nehezebben libbenti fel a szél, mint a légies anyagú kreációkat. Katalin például alkalmanként megfeledkezik erről a praktikáról, így előfordult már, hogy a könnyed ruhájába belekapott a szél.

Képek: Samir Hussein/WireImage/Getty Images.

 

A részletekre is konkrét szabályok vonatkoztak

II. Erzsébet egyik legszigorúbb elvárása a testszínű harisnya viselése volt. Ezt a szabályt nem csupán saját magával szemben alkalmazta, a királyi család hölgytagjaitól éppúgy elvárta, hogy még nyáron se jelenjenek meg nyilvános szereplések alkalmával fedetlen lábbal, illetve kerüljék a színes, valamint fekete nejlonharisnyát. A harisnya évszaktól függetlenül kötelező elem volt nála, soha nem jelent meg nélküle.

A néhai királynő a cipőkkel kapcsolatban sem volt túlzottan megengedő. A szandálokat, a nyitott orrú lábbeliket nem tartotta kellően elegánsnak, ha fontos eseményről volt szó. A telitalpú verziókat sem kedvelte, noha ezen a szabályon valószínűleg enyhített egy kicsit, hiszen Katalin hercegné időnként ezt a fazont választja. II. Erzsébet egyébként ragaszkodott a jól megszokott lábbelijéhez, már hosszú idők óta ugyanazt a darabot variálta különböző színekben és eltérő díszítőelemekkel tarkítva.

Ha már kiegészítők, akkor érdemes megemlíteni a táskákat is, amelyek rendszerint kifejezetten passzoltak a királynő szettjeihez. Nem csupán a tökéletes összhanghoz ragaszkodott, a praktikumot szintén szem előtt tartotta. Mindig olyan verziót választott, amelyet könnyedén a karjára tudott akasztani, s kényelmesnek bizonyult a hosszas rendezvények alkalmával. Táskát leginkább a bal kezében tartott, a jobb kezét integetés és kézfogás céljából tartotta szabadon.

Képek: Arthur Edwards – WPA Pool/Steve Reigate – WPA Pool/Getty Images.

 

A manikűr és a smink sem lehet akármilyen, ha a brit királyi család tagjává válik valaki. Erzsébet királynő nem volt túlzottan megengedő a nőies részletekkel kapcsolatban. Az előírások szerint a manikűr és a smink sem lehet feltűnő, kizárólag a neutrális, letisztult árnyalatok jöhetnek szóba. Ő maga ennek ellenére gyakran viselt erőteljesebb rúzst, sokszor még a feltűnőbb, pirosas árnyalatokat is bevetette.

Erzsébet királynő öltözködése minden alkalommal igazodott a hagyományokhoz, ez pedig az ékszerviselésben is megnyilvánult. Igyekezett a legapróbb részletekig figyelni a fontos, sokszor szigorú szabályokra, még az sem volt mindegy, hogy milyen nyakláncot visel. A királyi családban a hölgyek rendszerint gyöngysorban jelennek meg a fontosabb eseményeken. II. Erzsébet szinte mindig csodálatos, gyöngyökből készült nyakláncot és ehhez passzoló fülbevalót választott. A kifinomult, elegáns ékszer tökéletesen passzolt letisztult, klasszikus stílusához. Az esti összejöveteleken, rendezvényeken kalap helyett a tiara a megfelelő, melynek viselésére szintén külön előírások, szabályok vonatkoznak, amikre a királynő mindig gondosan ügyelt.

Kiemelt kép: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images.

Cikkfotók: Jonathan Brady – WPA Pool/Chris Jackson/Karwai Tang/WireImage/Peter Nicholls/WPA Pool/Samir Hussein/WireImage/Arthur Edwards – WPA Pool/Steve Reigate – WPA Pool/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés