Emma Thompson vörösben, Letícia spanyol királyné és Katy Perry lilában, Brigitte Macron rózsaszínben tündökölt a Westminster-apátságban megrendezett koronázási ceremónián. Úgy tűnik, ezek a színek és rokontónusaik előnyt élveztek a vendégek körében, talán nem véletlenül.

hirdetés

A helyszínen több ezer meghívott vendég – köztük államfők, politikusok, előkelőségek és hírességek – követte figyelemmel III. Károly király koronázási ceremóniáját, amelyre május 6-án került sor a Westminster-apátságban. Nemcsak az uralkodó, hanem Kamilla királyné fejére is korona került, London utcái megteltek az esős napon, de világszerte milliók tapadtak a tévé képernyőjére, hogy kicsit részesei lehessenek a történelmi eseménynek.

Rögtön mindenkinek szemet szúrhatott, hogy a vendégek meglehetősen színes ruhákba bújtak, ám nem estélyi viselet volt a hivatalos öltözet, inkább a letisztult kosztümöké és az előkelő ünnepségeken elmaradhatatlan kalapoké volt a főszerep. A divatos színek nagy hangsúlyt kaptak a koronázás hétvégéjén, egyesek élénk, míg mások pasztelles, púderes árnyalat mellett döntöttek a ruhaválasztásnál.

Katalin hercegné egy gyönyörű törtfehér selyemruhát viselt a palást alatt, amit az Alexander McQueen divatház tervezett számára az ezüstszínű fejdísszel együtt. Köpenyén a királykék és a vörös szín dominált, amelyek nem csak a brit zászló árnyalatai, ez a kombináció a hatalmat és a megbízhatóságot, elköteleződést is jelképezi a koronázási ceremóniák történetében.

Miért ezek a színek bukkantak fel legtöbbször a vendégek öltözékében a koronázás napján?

III. Károly megkoronázása a modern elvek szellemében zajlott: míg a szertartást a hagyományok szerint tartották meg, az ünnepség költségeiből igyekeztek tudatosan lefaragni. A meghívott vendégektől azt kérték, hogy visszafogott ünnepi öltözékben jelenjenek meg a pompás estélyi ruhák helyett, így sokan egyszerű szabású szettben érkeztek, és inkább a színválasztásra helyeztek nagy hangsúlyt.

A vörös mellett a kék, a lila és a rózsaszín tónusai bizonyultak a legnépszerűbbnek a koronázási hétvége során, bár akadtak pasztellsárga, vanília- és krémszínű ruhák is.

Emma Thompson vidám kabátja messziről kitűnt a tömegből a szombaton tartott koronázási ceremónián. A vasárnapi koronázási koncertre Katalin hercegné is piros szettet választott. Képek: Toby Melville/WPA-Pool, Jonathan Brady/WPA-Pool/Getty Images.

 

A karmazsinbíbor elsőre merész választásnak tűnhet, hiszen feltűnő, eleven árnyalatról van szó, mégsem illetlenség viselni egy ilyen ünnepségen, hiszen egyik szimbóluma a koronázásnak, ugyanakkor negatív hétköznapi jelentésein túl roppant ünnepi, pozitív üzenettel bír: erőt, örömöt, bizakodást fejez ki életigenlő energiáival, miközben határozottságot sugall. Emma Thompson bordó mintás, vörös kabátkában tette tiszteletét az eseményen, amit egy visszafogott fekete ruhára vett fel.

Képek: Karwai Tang/Wirelmage/Getty Images.

 

A kék bizalmat gerjeszt, nyugodt, higgadt, előkelő szín, melynek világosabb és sötétebb árnyalatai egyaránt a belső egyensúlyról árulkodnak. Viselője azt üzeni vele egy ilyen nagy volumenű eseményen, hogy határozott jelenléttel bír, de nem kívánja ellopni a show-t. A megbízhatóságot, lojalitást, intelligenciát is szimbolizálja, miközben a derűs királykék optimizmust áraszt magából. Jill Biden és Katalin hercegné édesanyja, Carole Middleton is kék kosztümben jelent meg a koronázás napján.

A kék és a vörös keverékéből születik a lila, az egyik legkifinomultabb színárnyalat. Régóta az előkelő ruhák leggyakoribb tónusa, hiszen külső és belső gazdagságról egyaránt árulkodhat. Az ünnepélyesség kifejezésére szolgál, büszkeséget, elkötelezettséget, magasztos érzelmeket közvetít. Letícia spanyol királyné a lila mellett döntött, roppant csinos volt a peplumszabású blézerben és az egyszerű vonalú, hosszú ruhában.

Képek: Karwai Tang/Wirelmage, Anwar Hussein/Wirelmage/Getty Images.

 

Önmagában a kék és a piros egyvelege egy sötétebb, mély, nyugodt lilát eredményez, ám fehérrel, a tisztaság szimbólumával összekeverve megkapjuk a világosabb tónusait. Az orgonalilában a kék dominál, ami így könnyedebb és végtelenül megnyugtató, Katy Perry elegáns megjelenésének például ez volt az alaptónusa. A magentában több a vörös, ezért vibrálóbb. A bíbor alapja szintén a kék és a piros, csak más arányban szerepelnek az összetételében.

A rózsaszín árnyalatok a piros és a fehér keverékéből születnek. Roppant nőiesek és visszafogottak, különösen a pasztelles, világos változatok. Kedvességet, szeretetet, őszinteséget, optimista hozzáállást lehet vele kommunikálni a világ felé, de a gyermeki pozitív hozzáállást, illetve a fehér ártatlanságát, tisztaságát is magában hordozza.

Képek: Ben Stansall/WPA-Pool, Karwai Tang/Wirelmage/Getty Images.

 

A rózsaszín lazúros, könnyed árnyalatai egyáltalán nem hivalkodók, fiatalos, üde megjelenést biztosítanak. Aki a púderes változatait viseli, bizonyosan frissebbnek tűnik. Letisztult, elegáns öltözékhez nagyszerű választás, így gondolta ezt a francia first lady, Brigitte Macron és Matild belga királyné is.

A koronázás alkalmából sokan visszafogottan elegáns megjelenésre törekedtek az elvárás szerint, a női vendégek most nem a különleges fazonok, hanem a színek erejére fektettek nagy hangsúlyt.

Kiemelt kép: Karwai Tang/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés