II. Erzsébet királynő jelentős értékű ékszergyűjteményt hagyott hátra. Az évek során az eleve hatalmas kollekciót tovább bővítette, az értékes drágakövekkel kirakott ékszereket pedig számtalan alkalommal viselte. Több mint háromszáz ékszer állt a rendelkezésére, a repertoárjában sokféle bross, nyaklánc és tiara sorakozott, melyeket szívesen kölcsönadott a Windsor-ház hölgytagjainak.

hirdetés

A brit királyi család hatalmas ékszerkollekcióval rendelkezik. A teljes repertoár több részből épül fel, idetartoznak a koronázáskor használt darabok, illetve az állam tulajdonát képező koronák és egyéb kiegészítők. Ezek úgyszintén a mindenkori uralkodóhoz tartoznak, ám csak meghatározott jelen alkalmakkor viselheti a király vagy a királynő.

A brit királyi család ékszergyűjteménye

Az állami alkalmakkor előkerülő értékes darabok mellett a Windsor-sor jelentős méretű királyi ékszerkollekcióval rendelkezik, mely úgyszintén a mindenkori uralkodóhoz tartozik. Az elmúlt évszázadokban a gyűjtemény mindig csak bővült és egyre nagyobb lett, mivel a királyi család tagjai sokszor vásároltak újabb darabokat a már meglévő ékszerekhez. A királyi ékszergyűjtemény pontos eredete máig vitatott. Vannak olyan darabok, melyek a 16. században kerültek a családhoz, ám a legtöbb kiegészítőt a 19. és a 20. században vásárolták.

Európai arisztokratáktól is vettek ékszereket, de a királynő sok ékes darabot kapott ajándékba különféle királyoktól esküvőre vagy születésnapra. A Királyi Kollekció több részből épül fel, ám a Viktória királynő halála előtti darabok mindig a következő uralkodóra szállnak. Emellett vannak olyan ékszerek, melyeket a korábbi uralkodók hagytak a koronára, ezek manapság úgyszintén a Királyi Kollekció részei. A szigorú szabályok csupán ezekre a darabokra vonatkoznak, az egyéb, ajándékba kapott darabokról az aktuális uralkodó szabadon rendelkezhet.

Anna hercegnő II. Erzsébet királynő egyik kedvenc ékszerét viselte az esküvőjén.

Gyönyörű ékszerek II. Erzsébet királynő kollekciójából

II. Erzsébet királynő tisztelte a hagyományokat, megjelenését mindig az előírások szerint igazította. Hajviselete, öltözéke, finom sminkje kifogástalan volt, bár nem a divatot, hanem az uralkodói szokásokat követte. A színpompás kosztümöket mindig kalappal és kesztyűvel egészítette ki, az esti összeállításaihoz pedig legtöbbször tiarát, illetve látványos nyakékeket, brossokat választott.

 

Kedvelte a gyöngy ékszereket, az egyik kedvenc darabja egy háromsoros gyöngy nyaklánc volt. Többször is viselte nappal, gyakran kiegészítette vele a színes kosztümjeit. Az egyszerű, mégis letisztult kiegészítőt hétköznapokon szívesen öltötte magára, és szívesen kölcsönadta. Többek között Katalin hercegné is látható volt már benne. II. Erzsébet királynő imádta a gyöngyöt, ezért több darab is ékesítette a kollekcióját. Ilyen volt például az négysoros gyöngy nyakék, melyet Diana hercegné úgyszintén viselt. A néhai királynő az esküvőjén ugyancsak gyöngyöt viselt.

A gyöngyök a cseppet sem hivalkodó brossok híve volt, melyek úgyszintén a nappali összeállításainak eleganciáját fokozták. Több különleges darab található a gyűjteményében, amiket gyakran kölcsönadott.

A különleges ékszerek nagy része roppant izgalmas történelemmel rendelkezik. A kedvenceit valójában megörökölte, az értékes kiegészítőket még a királynő nagyanyja vagy más felmenői vásárolták.

 

Kiemelt kép: Max Mumby/Indigo / Getty Images. 

Kép a cikkben: Hulton Deutsch / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés