A barett sapka népszerűsége évek óta töretlen, de csak akkor mutat igazán sikkesen, ha tökéletesen illeszkedik az öltözék stílusához.

Bár a stílusmixelő trendek előszeretettel kombinálják az eltérő divatelemeket, a barett sapka esetében kevésbé működnek a merész párosítások. Főként azért, mert nem csupán egy fejfedő, hanem a megjelenés esszenciája, ami úgymond felteszi a szettre a koronát.

Ennek ellenére roppant sokoldalú, de megvan a módja a viselésének, hiszen nem csupán kiegészíti, hanem teljessé teszi az öltözéket. Bár alapvetően a francia sikk fellobbanásával tért vissza a divatba, a lezser elegancián túl még számos stílushoz passzol.

Barett sapka sikkesen, nőiesen

A barett sapka egy roppant nőies kiegészítő, ami megérdemli, hogy kifinomult stílusérzékkel bánjanak vele. Mivel könnyen elérhető, mert szinte minden divatüzletben kapható, sokan hajlamosak tucatdarabként kezelni, ezért bármilyen stílussal könnyedén összeboronálják.

Ennek a fejfedőnek azonban megvan a sajátos hangulata, amit vétek lenne letompítani. A legfontosabb, ha igazán sikkesen szeretnéd viselni, hogy tökéletesen passzoljon a méret.

Ezt a sapkát nem kell teljesen ráhúzni a fejre, ezért könnyen elcsúszkálhat, ha nem illeszkedik annak körfogatához. Érdemes kissé oldalra biccentve viselni, mert egyenesen a homlokba húzva, egészen más stílust kap. A filcanyagú, a műbőr és a kötött verziói egyaránt divatosak, ám nem árt, ha a választott darab színében és anyagában is harmóniában áll az öltözékkel.

Retró stílusban

A barett sapkának múltja, története van, ezért különösen jól passzol a retró stílusú öltözékekhez. A negyvenes-hatvanas évek divatelemeivel találja meg leginkább az összhangot, de ez esetben bátran mixelheted a korszakokra jellemző stílusjegyeket.

Nőies elegancia

A franciás kis fejfedő előnye, hogy alkalmi, elegáns szettekkel összeboronálva is sikkesen mutat, de ugyanígy a hétköznapi elegancia és nőies stílus jó barátja. Az efféle kombinációkhoz azonban érdemes egy különlegesebb, bőrhatású vagy tweedanyagú darabot választani.

A letisztult összeállításokban szinte lubickol a barett sapka, garbóval, fehér inggel, finom blúzzal és blézerrel párosítva csodás összhangot teremt. Másik nagy előnye, hogy nem lapítja le a frizurát, ráadásul hosszú, félhosszú, és rövid, bobfazonú hajhoz egyaránt jól passzol. Gyönyörűen kiemeli az elegáns loknikat.

Romantikus hangulatban

A romantikus stílusokban szintén otthonosan mozog a barett sapka, ehhez azonban a finom nőiesség a kulcs. Kedvedre játszhatsz a pasztellszínekkel, a bájos virágos, pöttyös, csíkos mintákkal, illetve a régi divatkorszakokat megidéző nőies szabásokkal.

Francia minimalista stílus

Nem csak a lezser elegancia, hanem a klasszikus, minimalista öltözékek is jellemzőek a francia stílusra. Az efféle szettek tónusaikat, fazonjaikat tekintve egyaránt letisztultak, visszafogottak, mégis felkeltik a figyelmet. Ebben az esetben akkor hat igazán sikkesen a barett sapka, ha a színe többször visszaköszön a szerelésben.

Lezseren, de nem sportosan

A legtöbb nőies divatelem ugyan könnyedén integrálható a lezser összeállításokba, a barett sapka azonban kívül esik ezen a körön. Csak nehezen adja magát merész stílustörésekhez, a sportos megjelenéshez például egyáltalán nem passzol.

A kényelmes, laza utcai öltözékekben csak akkor mutat jól, amennyiben azok a letisztult minimalizmus elveit követik.

A divatos kiegészítő azonban némi hátránnyal is rendelkezik, mégpedig, hogy nem óvja megfelelően a homlokot, füleket, ezért fagyos, szeles időben nem a legalkalmasabb a viselésre.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés