Egy gyönyörű, houte couture ruhaköltemény láttán sokunkat elönt a kíváncsiság, hogy vajon mennyi munka áll egy ilyen szépség mögött, és milyen folyamatokból áll az alkotás.

Az, aki már látott couture divatbemutatót videón, fotókon vagy akár élőben, némiképp el tudja képzelni, hogy mennyi munka előzi meg egy-egy, műalkotásnak is beillő ruhacsoda létrejöttét.

A haute couture francia kifejezés a magas színvonalú, mesteri szinten kivitelezett, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozik, melyek gyakran hónapokig készülnek, és kézi hímzéseket, díszítőelemeket is tartalmaznak.

Az efféle ruhaalkotásokhoz a legnemesebb anyagok kerülnek feldolgozásra, gyakran olyan magas szintű szabászati eljárásokkal, melyeket a mindennapi divatban nem alkalmaznak. A tervezőasztaltól a ruha megszületéséig ez bizony, rengeteg munkát jelent, a folyamatokban pedig a legprofibb szabászok és ruhakészítő mesterek vesznek részt.

Ez a videó betekintést enged Tony Ward couture szalonjának stúdiójába, ahol elegáns luxusruhák, estélyi- és esküvői kreációk készülnek. A divatház rendkívül népszerű a hírességek köreiben, a libanoni tervező kreációi ugyanis tökéletesen megfelelnek a vörös szőnyeges gálák és divatesemények nagyszabású eleganciájának. Egyedi készítésű, méregdrága esküvői ruháiról sem álmodozhat akárki, hiszen különleges alkotásai messze túlmutatnak a megfizethető árkategóriát képviselő, fast fashion jellegű esküvői szalonok kínálatán.

 

A felvétel a 2016-os őszi-téli couture kollekció egy becses darabját, illetve annak aprólékos gyártási folyamatait mutatja be. A hercegnős szabású, csillogó esküvői ruha több száz réteg selyem organza felhasználásával, valamint kézzel varrt gyöngyös és kristályos hímzésekkel készült.

Több mint 350 órányi kézi munkát igényelt a stúdió dolgozóitól, aminek néhány momentumát a videón is láthatjuk. Jane Zhang énekesnő és dalszerző számára is készült egy testre szabott darab ebből a modellből a 2016-ban tartott esküvőjére. A munkafolyamat és persze, a végeredmény is, egészen elképesztő!

Képek: Kristy Sparow/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés