A felsőtest területeit célzó gyakorlatok a has, a hát, a karok, illetve a mell izmait dolgoztatják meg. Egyes részeket könnyebb átformálni, míg máshol több energiára van szükség a látványos eredményhez, azonban ezek a mozdulatsorok hosszú távon garantáltan segítik a nőies, tónusos forma elérését. Minden testrészhez külön videót mutatunk, a lépéseket otthon is el tudod végezni.

hirdetés

A felsőtest területét célzó gyakorlatok több elemből állnak

Karok feszesítése

A karok, különösen a felkar feszesítése kihagyhatatlan részlet, ha a felsőtest tónusozásáról van szó. Az idő múlásával bizony-bizony mindenki megtapasztalja, hogy a fránya gravitáció nem egy jó barát, sokkal inkább ellenség, ha korábban nem került sor a terület alapos megmunkálására. A petyhüdt, lógó felkar ellen azonban bőven van mit tenni, akár súlyzó nélkül tehetsz a kontúrok csúnya megereszkedése ellen.

A felkar területének ernyedtségét nem csupán az okozza, hogy a kötőszövet és a bőr az idő előrehaladtával veszít rugalmasságából, az izmok renyhesége éppúgy hozzájárul a folyamathoz. Éppen ezért már megelőzésképp érdemes beépíteni a hétköznapokba ezt a pár perces gyakorlatsort. A látványos eredményhez kitartás és sok-sok türelem szükséges, ez nem egy egyszerűen formálható terület, azonban a megfelelő mozdulatokkal elérhető a feszesség és a tónusos izomzat.

A különböző gyakorlatokat a jobb oldalt látható nyilacska segítségével érheted el.

Hasazás

A kidülledő pocak sokaknál genetikai adottság, illetve vannak, akiknél ezen a területen rekednek meg látványosan a pluszkilók. A domború has azonban a hasfal gyengeségének is a jele lehet, ilyenkor egyszerűen a teli gyomor előretolul. A hasizmok megdolgoztatásához nem feltétlenül szükséges kondigépeket igénybe venni, otthon éppúgy sokat tehetsz a feszesebb, tónusosabb hasért és a karcsúbb derékért.

Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok a has területén belül is általában különböző izomcsoportokra fókuszálnak. Vannak olyan összeállított gyakorlatsorok, amelyek a has teljes területének formálását veszik célba, míg mások csupán egy-egy részletre koncentrálnak.

Ez az 5 perces edzés alaposan megmozgatja a hasizmokat. Rendkívül változatos, ráadásul minden egyes feladatot csupán egy percig kell ismételni. A különböző gyakorlatok között tarts egy minimális szünetet, hogy kellőképpen regenerálódhass és a következő blokkban is a maximumot hozhasd ki magadból.

Mellemelő gyakorlatok

Sokan kihagyják ezt a területet az edzés során, azonban ahhoz, hogy a mellek kevéssé ereszkedjenek meg, mindenképpen fontos a mellizmokra fókuszáló edzés bevezetése is. Noha a genetikával nem lehet harcolni, a folyamatot lassítani lehet a megfelelő torna rendszeres elvégzésével.

Ha dúsabb keblekre vágyik valaki, akkor természetesen nem a mellizmokat célzó edzés lesz a megoldás, azonban a cicik tartásán mindenképp lehet segíteni a megfelelő tornával.

A különböző gyakorlatokhoz lapozz az oldalt látható kis nyilacska segítségével. Az edzéshez súlyzóra lesz szükséged, azonban semmiképp ne ess túlzásba a mértékkel. Eleinte kisebb súllyal próbálkozz, majd idővel emelheted a tétet. Ha nincs otthon kézi súlyzód, egy vizes palack is megteszi.

Hátizmok formálása

Sokan küszködnek azzal, hogy nem tudnak feszes felsőket viselni, hiszen a melltartó még durvábban kiemeli a hurkákat, ami a tapadós blúzokban látványosan kirajzolódik. Ezen a problémán csak és kizárólag a hátizmokra fókuszáló edzések segítenek, felesleg esetén kemény kardióval kombinálva. A megereszkedett területet, az elfolyt kontúrokat feszesebbre lehet húzni a megfelelő gyakorlatok segítségével.

A hátizomzat tónusozása ráadásul nem csupán a kis plöttyedt puklikat tünteti el, a tartásjavításban szintén fontos szerepet játszik. A nőies kisugárzás és megjelenés az egyenes, határozott tartást éppúgy magában foglalja, éppen ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni a törzsizomzat megdolgoztatására, amikor a felsőtest területét célzó gyakorlatok kerülnek sorra.

Ehhez az edzéshez súlyzóra lesz szükséged, azonban semmiképp ne told túl a kilókat. Eleinte csak kisebb súlyokkal kísérletezz, ha nincs otthon kézi súlyzód, egy félliteres ásványvizes flakon tökéletesen megfelel a célnak. Gerincproblémák, derékfájdalom esetén érdemes orvossal konzultálni, hogy milyen gyakorlatok végezhetők biztonságosan, a panaszok felerősítése nélkül.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés